România a avut a doua mare creștere economică din UE în trimestrul IV din 2015

România a avut a doua mare creștere economică din UE în trimestrul IV din 2015

România a înregistrat o creștere economică de 3,8% în trimestrul IV din 2015, comparativ cu perioada similară din 2014, un avans mai mare în rândul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene fiind înregistrat doar de Polonia, de 4,0%, conform unei estimări preliminare publicată vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, economia zonei euro a crescut cu 1,5% în trimestrul IV din 2015, după un avans de 1,6% în trimestrul precedent, iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică anuală de 1,8%, ușor mai mică decât cea înregistrată în perioada iulie-septembrie, de 1,9%.

Comparativ cu trimestrul III, PIB-ul României a înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut o creștere de 1,1%, la egalitate cu Polonia, aceasta fiind totuși a doua mare creștere economică trimestrială din Uniunea Europeană, după avansul de 1,2% obținut de Estonia.

În ceea ce privește economia zonei euro, aceasta a înregistrat o creștere economică trimestrială de 0,3%, similară cu cea consemnată de PIB-ul UE.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările semnal publicate vineri de Institutul Național Statistică (INS), potrivit cărora Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali cu 1,1% în trimestrul IV față de trimestrul precedent, în timp ce față de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,7% pe seria brută și de 3,8% pe seria ajustată sezonier.

Potrivit INS, România a înregistrat anul trecut o creștere economică de 3,7% față de 2014 , peste estimările Comisiei Europene, care prognoza un avans de 3,5%.

Comisia Europeană (CE) a anunțat recent că ritmul de creștere economică al României ar urma să atingă un vârf de 4,2% în 2016, grație creșterilor salariale puternice și relaxării fiscale, în timp ce în 2017 se va modera ușor, la 3,7%.

Conform previziunilor economice de iarnă, Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit astfel estimările privind creșterea economică a României atât pentru 2015, cât și pentru 2016 și 2017, în condițiile în care în toamnă prognoza un avans de 3,5% în 2015, urmat de o creștere de 4,1% în 2016 și una de 3,6% în 2017.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /