România, ambiții tot mai mici la fotbal: Dovada că suntem ahtiați după „mărunțișuri“ și cam atât

România, ambiții tot mai mici la fotbal: Dovada că suntem ahtiați după „mărunțișuri“ și cam atât

Fotbalul de astăzi a devenit o industrie în care banii joacă un rol crucial. Ce ne diferențiază însă de lumea bună a acestui sport e că, la noi, goana după câștigul financiar imediat, oricât de mic, pare a fi cam singurul scop al oamenilor implicați în fenomen!

Gigi Becali, finanțator FCSB

Dacă în Occident, partea legată de marketing, de încasări, se dezvoltă în timp ce se obțin și niște rezultate pe teren, la noi, preocuparea pentru acest al doilea aspect se rezumă la nivel declarativ. E suficient să ne uităm la ce s-a întâmplat, în această săptămână, una decisivă pentru intrarea în play-off-ul Conference League, ca să ne convingem de această realitate.

Seria plecărilor a fost deschisă de Farul Constanța, care în adăpostul victoriei din tur cu Flora Tallinn, scor 3-0, nici n-a mai așteptat returul din Estonia și s-a despărțit de Borza (vândut la Rapid pe 800.000 de euro și de Alibec (a semnat, liber de contract, cu Muaither din Qatar).

Malcom Edjouma va juca în Serie B

Malcom Edjouma va juca în Serie B

Apoi, a venit rândul FCSB-ului să-i dea drumul unui jucător, fix înaintea returului cu Nordsjaelland din Danemarca. Pentru și mai puțini bani! Francezul Malcom Edjouma (26 de ani), om de bază în sezonul trecut, a fost cedat la Bari, sub forma împrumut pentru doar 200.000 de euro! Dacă italienii, care vor debuta în noul sezon de Serie B, vor dori să activeze clauza de transfer defintiv, atunci FCSB va mai încasa 600.000 de euro. De menționat că, dacă FCSB ar trece de Nordsjaelland și ar ajunge în play-off-ul Conference League, clubul patronat de Gigi Becali va primi un bonus de 750.000 de euro din partea UEFA. Adică, o sumă de trei ori și jumătate mai mare, comparativ cu cea primită acum pentru împrumutul lui Edjouma!

Rezultatele arată căderea

Având în vedere această abordare românească, de a vinde tot la prima strigare, nu e de mirare că facem față tot mai greu în cupele europene. Chiar rezultatele FCSB-ului din ultimii ani „vorbesc“ de la sine:

*2022-2023: Ultimul loc în grupa de Conference League

*2021-2022: Eliminare în turul II preliminar din Conference League cu Șahtior Karagandy (Kazahstan)

*2020-2021: Eliminare în turul III preliminar al Ligii Europa cu Slovan Liberec (Cehia)

*2019-2020: Eliminare în play-off-ul Ligii Europa cu Guimaraes (Portugalia)

*2018-2019: Eliminare în play-off-ul Ligii Europa cu Rapid Viena (Austria)

Acest bilanț din ultimele cinci stagiuni e cu atât mai alarmant cu cât, cândva, FCSB era o prezență constantă în grupele competițiilor europene. Acum însă, când ambițiile financiare ale clubului sunt de a primi 200.000 de euro pentru Edjouma, înaintea unui meci european decisiv, e lesne de înțeles de ce mergem ca „la tăiere“, la Farum, pentru returul cu fomația daneză.

Costel Gâlcă antrenează acum în Polonia

Costel Gâlcă antrenează acum în Polonia

Avertismentul lui Gâlcă

Într-o avancronică a duelului de la Farum, Pro TV l-a abordat pe Costel Gâlcă (51 de ani). Actualmente antrenor în Polonia, la Radomiak Radom, fostul mijlocaș a pregătit Vejle Boldklub (Danemarca), între 2019 și 2021. Gâlcă a avertizat că FCSB va avea un meci foarte dificil, diseară, în fața liderului din Danemarca.

Prima șansă o au cei de la Nordsjaelland, e o echipă foarte bună. În campionat, în ultimul meci, au câștigat cu 5-0 în deplasare, cu Randers. FCSB, dacă va juca deschis, va avea probleme foarte mari. Danezii au jucători foarte buni, rapizi, pasează foarte repede. Nordsjaelland n-are experiență internațională, dar are fotbaliști tineri foarte buni. Și o idee de joc pe care o dezvoltă de mulți ani“, a spus Gâlcă, ultimul antrenor care a câștigat un titlu cu FCSB, în 2015.

2.940.000

de euro va încasa fiecare echipă care va ajunge în grupele Conference League. Acolo, victoria aduce câte 550.000 de euro, iar egalul 166.000 de euro.

România în turul III preliminar din Conference League, manșa retur

Ieri

Flora Tallinn (Estonia) – Farul 0-2 (0-3 în tur)

Astăzi

Aktobe (Kazahstan) – Sepsi (1-1 în tur) 19.00, Digi Sport 1, Prima Sport 1

Nordsjaelland (Danemarca) – FCSB (0-0 în tur) 20.00, Antena 1

Iată de cine vor da formațiile românești, în play-off, unde Farul a ajuns deja. Vorbim despre partidele decisive pentru intrarea în faza grupelor. Ele se vor juca pe 24 și 31 august:

*Farul – Învinsa confruntării Qarabag (Azerbaidjan) - HJK Helsinki (Finlanda) 2-1 în tur

*FCSB – Învingătoarea confruntării Sabah (Azerbaidjan) - Partizan (Serbia) 2-0 în tur

*Sepsi – Învingătoarea confruntării Bodo/Glimt (Norvegia) / Pyunik (Armenia) 3-0 în tur

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...