România, amenințată de o rușine fotbalistică: Pericolul care bate la ușă după 5 ani

România, amenințată de o rușine fotbalistică: Pericolul care bate la ușă după 5 ani

Fotbalul nostru a decăzut și pentru că, în ultimii mulți ani, ne-am pierdut timpul cu mize mici, ignorând problemele majore. Cum ar fi faptul că ne lipsește știința formării jucătorilor sau că juniorii noștri cresc într-un mediu toxic în care educația sportivă e la pământ.

Gheorghe Hagi, manager Farul, îngrijorat înaintea returului cu Urartu din Armenia

În acest decor dezolant, a dominat „zgomotul“ produs de niște nonsubiecte, care n-au ce căuta într-o țară normală. Un exemplu în acest sens e scandalul provocat de închirierea Stadionului Steaua. Vorbim despre o arenă ridicată din bani publici care, între 2021 și 2023, a fost administrată de parcă ar fi fost stadionul unor oameni ai Clubului Sportiv al Armatei! Abia acum, după intervenția premierului Marcel Ciolacu și o altă succesiune de evenimente halucinante, Stadionul Steaua a fost închiriată de FCSB pentru a găzdui meciul din weekend cu CFR Cluj (duminică, ora 21.30).

Conform ultimelor informații, contractul pentru această partidă din cadrul etapei a 4-a a Superligii s-a semnat, ieri, în jurul ore 14.00. Asta după ce patronul FCSB, Gigi Becali, a și depus o garanție în valoare de 750.000 de euro pentru acoperirea unor eventuale daune produse pe arena din Ghencea în timpul confruntării cu CFR.

Suntem amenințați de o premieră neagră

În timp ce noi ne ocupăm timpul cu un subiect fără legătură directă cu performanța sportivă și anume închirierea unui stadion, din păcate, se accelerează căderea liberă a fotbalului românesc. Deja, am asistat la eliminarea campioanei României din turul I preliminar al Ligii Campionilor pentru al doilea an la rând. Iar săptămâna trecută, Farul, retrogradată în turul II preliminar al Conference League, s-a chinuit să învingă Urartu, la Ovidiu! Și la ce joacă acum echipa lui Hagi, aceasta va avea o misiune infernală în returul de joi din Armenia.

În rest, CFR Cluj are nevoie de un miracol fotbalistic, în Turcia, în returul cu Adana Demirspor, iar FCSB și Sepsi, învingătoare joia trecută, vor avea niște partide infernale, în turul III preliminar al Conference League. Concluzia? La ce fotbal jucăm, în acest moment, accederea în grupele Conference League pare o misiune foarte dificilă pentru echipele noastre. Iar dacă am rata acest obiectiv – măcar una dintre Farul, FCSB, Sepsi și CFR Cluj trebuie să treacă de turul II, turul III și de play-off – România ar atinge o premieră neagră. Concret, pentru prima dată din 2018 încoace, vom avea un sezon european fără nicio formație în grupele unei competiții UEFA! Iată cum arată parcursul nostru european din ultimii ani:

*2022-2023 – După eliminarea CFR-ului din Liga Campionilor, de către Pyunik Erevan (Armenia), am ajuns cu patru formații în preliminariile Conference League. Sepsi a ieșit în turul II cu Djurgardens (Suedia), iar Universitatea Craiova în play-off cu Hapoel Be'er Sheva (Israel). În grupe au avansat FCSB și CFR Cluj. Formația ardeleană a atins apoi play-off-ul optimilor, fază în care s-a oprit după dubla pierdută cu Lazio Roma, 0-1 la general.

*2021-2022 – Primul sezon de Conference League, iar ai noștri au căzut ca popicele în turul II preliminar! FCSB a fost eliminată de Șahtior Karagandy (Kazahstan), Universitatea Craiova a fost scoasă de Laci (Albania), iar Sepsi de Spartak Trnava (Slovacia). Noroc cu CFR Cluj, care eliminată în play-off-ul Ligii Europa de Steaua Roșie Belgrad – a fost 1-6 la general – a prins grupele Conference League. Unde s-a clasat ultima, după AZ Alkmaar (Olanda), Randers (Danemarca) și Jablonec (Cehia).

*2020-2021 – Universitatea Craiova a fost eliminată în turul I al Ligii Europa, 1-2 cu Locomotive Tbilisi (Georgia). În turul II, a ieșit și Botoșaniul, 0-1 cu Shkendija (Macedonia de Nord), dar și Sepsi, 0-1 cu Partizan Belgrad (Serbia). FCSB s-a oprit în turul III preliminar, 0-2 cu Slovan Liberec (Cehia). CFR Cluj a jucat în grupele Ligii Europa, dar s-a oprit aici, terminând pe 3, după AS Roma (Italia) și Young Boys (Elveția), depășind doar ȚSKA Sofia (Bulgaria).

*2019-2020 – Viitorul lui Hagi a cedat în turul II preliminar al Ligii Europa, 5-7 la general cu Gent (Belgia). Au urmat eliminările suferite de Universitatea Craiova, în turul III preliminar, 1-3 cu AEK Atena (Grecia) și de FCSB în play-off, 0-1 cu Guimarães (Portugalia). În grupele Ligii Europa a ajuns, încă o dată, CFR Cluj, eliminată din play-off-ul Ligii Campionilor de Slavia Praga (Cehia), 0-2 la general. Ardelenii au făcut o figură frumoasă în grupe, terminând pe 2, după Celtic (Scoția), dar înaintea rivalilor de la Lazio (Italia) și Rennes (Franța)! Mai departe, CFR Cluj și-a vândut scump pielea în prima fază eliminatorie, 1-1 acasă și 0-0 în deplasare cu Sevilla (Spania)! Românii au fost eliminați doar din cauza regula golului înscris în deplasare care încă era în vigoare la vremea respectivă. Sevilla, care s-a chinuit cu CFR, avea să câștige Liga Europa în acel sezon!

*2018-2019 –CFR Cluj a fost eliminată din turul II preliminar al Ligii Campionilor, 1-2 la general cu Malmo (Suedia). Au urmat alte eșecuri: Viitorul, 3-5 cu Vitesse (Olanda) în turul II preliminar al Ligii Europa, Universitatea Craiova, 2-4 cu Leipzig în turul III preliminar, iar în play-off am dat-o în bară cu două formații. FCSB a fost scoasă de austriecii de la Rapid Viena (3-4 la general), iar CFR Cluj a suferit rușinea de a rata calificarea în grupe după dubla cu Dudelange (Luxemburg), pierdută tur-retur: 0-2 și 2-3.

Conference League, turul II preliminar, manșa retur

Joi

*Urartu (Armenia) – Farul ora 18.00 (2-3 în tur)

Drepturile de televizare n-au fost preluate, deocamdată, în România.

*Sepsi – ȚSKA Sofia (Bulgaria) ora 20.00 (2-0 în tur)

Digi Sport 3, Prima Sport 3

*Adana Demirspor (Turcia) – CFR Cluj, ora 21.00 (1-1 în tur)

Digi Sport 2, Prima Sport 2

*FCSB – ȚSKA 1948 (Bulgaria) ora 21.30 (1-0 în tur)

Digi Sport 1, Prima Sport 1

În caz de calificare, știm de cine vor da formațiile din Superliga noastră:

*FCSB - Nordsjaelland (Danemarca)

*Sepsi - Torpedo Kutaisi (Georgia) / Aktobe (Kazahstan)

*Farul Constanța – Flora Tallinn (Estonia)

*CFR Cluj - Osijek (Croația) / Zalaegerszeg (Ungaria)

Partidele din turul III preliminar al Conference League se vor juca pe 10 august (tur) și 17 august (retur).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat