România ar putea deveni membru al spaţiului Schengen, după un deceniu de aşteptare. Ciucă, pentru Bloomberg: Tot ce am făcut arată că suntem pregătiţi

România ar putea deveni membru al spaţiului Schengen, după un deceniu de aşteptare. Ciucă, pentru Bloomberg: Tot ce am făcut arată că suntem pregătiţi

„Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membri Schengen. Ne aşteptăm cu adevărat ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut” , a declarat premierul în cadrul interviului pentru Bloomberg.

Premierul a precizat că aderarea la Spaţiul Schengen ar elimina aşteptările îndelungate de la graniţa României cu alte state UE şi ar atrage investitorii străini. 

Nicolae Ciucă: „Rusia nu gândeşte ca noi. Rusia nu se comportă ca noi”

General în retragere, cel care a condus în trecut forţele române din Irak, Nicolae Ciucă, susţine că invazia Rusiei a redeschis o ruptură asemănătoare Războiului Rece. În acest context, NATO ar trebui să îşi menţină prezenţa extinsă a trupelor la frontiera de EST. 

„Rusia nu gândeşte ca noi. Rusia nu se comportă ca noi. Se pare că situaţia de acum recreează acea gaură dintre civilizaţia occidentală şi civilizaţia estică – între ţările libere, democratice şi regimurile autocratice” , a precizat Ciucă. 

Premierul a adăugat faptul că dacă ruşii „nu vor să se oprească cât mai repede posibil şi să negocieze, să găsească o soluţie, să recunoască integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea Ucrainei, vor face acelaşi lucru cu alte ţări”. 

Nicolae Ciucă este de părere că Rusia nu va ataca o ţară NATO,  declanşând astfel un conflict deschis, însă izbucnirea războiului confirmă faptul că Putin este hotărât să recupereze teritoriul controlat în trecut de Uniunea Sovietică. 

 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...