România, după 8 ani la Euro. Momentele decisive care ne-au netezit drumul spre turneul final din Germania

România, după 8 ani la Euro. Momentele decisive care ne-au netezit drumul spre turneul final din Germania

Criticați și atacați în repetate rânduri pe parcursul actualelor calificări, antrenorul Edi Iordănescu și jucătorii au strâns rândurile și au arătat ca o echipă contra Israelului, devenind peste noapte eroii întregii țări.

”Tricolorii” au dat frâu bucuriei după calificarea la Euro. Foto frf.ro

Deși nu mai știm să ne bucurăm, performanța realizată de România este de top: a fost doar a 6-a calificare din istoria naționalei la un Campionat European, iar când tragem linie, observăm că naționala este neînvinsă în cele 9 partide din preliminarii. De asemenea, Edi Iordănescu devine cel de-al șaselea selecționer care reușește să ducă România la un turneu final, fie că vorbim despre Euro sau Cupa Mondială. Precedenții au fost legendarii Anghel Iordănescu, Victor Pițurcă, Emeric Ienei, Mircea Lucescu și Angelo Niculescu.

Să vedem care au fost principalele momente din calificări care ne-au dus după 8 ani la Euro. Primul moment psihologic s-a petrecut la meciul cu Belarus, când România a pornit ca din pușcă, dar a terminat partida gâfâind. Am avut 2-0, dar adversarii au punctat în minutul 86 pentru 2-1.

La câteva momente, au cerut vehement penalty la o imprudență a lui Răzvan Marin în propriul careu. După îndelungi deliberări și vizionări în camera VAR, arbitrul ne-a iertat de o lovitură de pedeapsă clară ca lumina zilei, astfel că „tricolorii” au bifat un start de campanie excelent: 6 puncte din 6, performanță cu care nu ne mai întâlniserăm de 11 ani (2-0 cu Estonia și 4-0 cu Andorra, în 2012, în preliminariile CM 2012).

Momente de cotitură cu Elveția și Kosovo

Jocul din Elveția a fost al doilea punct de cotitură în calificări. Dominați copios timp de 90 de minute, românii au revenit neverosimil în prelungiri, când Valentin Mihăilă, din assist-urile lui Olimpiu Moruțan, a făcut șah-mat apărarea gazdelor cu două goluri fantastice. A fost 2-2, rezultat care ne-a dat încredere și nu a lăsat Elveția să se distanțeze în clasament.

Cu Kosovo a urmat alt chin. După 0-0 la Priștina (vă amintiți bucuria „tricolorilor” la golul anulat al gazdelor după consultarea arbitrajului video?) a urmat meciul de pe Arena Națională. Penalty ratat de Stanciu și descătușare abia în minutul 83, când vedeta României a înscris după mai multe ricoșeuri în careul kosovar și un șut care a „mușcat” bara înainte de a intra în poartă.

Edi Iordănescu, inspirație maximă

Fără îndoială, un mare merit în campania încheiată cu succes de „tricolori” l-a avut selecționerul Edi Iordănescu. Contestat, hulit și jignit de mai mulți oameni de fotbal și suporteri pe parcursul preliminariilor, antrenorul a știut să-i facă să creadă pe elevii săi în calificare . În plus, a avut mână buna la alegerea jucătorilor și la schimbări, exact în momentele esențiale. Revenim la introducerea inspirată, pe final, a lui Mihăilă și Moruțan în jocul cu Elveția, dar și la partida cu Kosovo de la București, când cei doi au revitalizat jocul șters al naționalei.

Iar în „decisivul” cu Israel a sfidat cifrele potrivnice și l-a trimis pe teren din primul minut pe George Pușcaș, cel care a egalat la 1. În plus, Edi Iordănescu a gestionat perfect momentul în care să-l reintegreze pe Ianis Hagi în angrenajul primei reprezentative, în ciuda atacurilor la baionetă și a presiunilor inițiate de Gică Hagi și Gică Popescu. Selecționerul are și meritul de a-i „inventa” în actuala campanie pe Drăgușin, Horațiu Moldovan sau Screciu, deveniți oameni de bază pentru națională.

Jocul rezultatelor ne-a ajutat mereu

Norocul și jocul rezultatelor ne-au fost aliați de la început și până la sfârșit. România a avut parte de șansă chiar de la tragerea la sorți a grupelor preliminare. Doar un nume mare – Elveția – ne-a fost scos în cale, în rest urmând să ne batem cu naționale apropiate valoric sau sub noi. Pe lângă acest fapt, au mai existat contexte favorabile pentru „tricolori”.

Jocul rezultatelor ne-a permis de fiecare dată să rămânem sus în clasament, iar naționala a primit ajutor indirect din toate părțile. Kosovo, una dintre contracandidate, s-a împiedicat de Andorra și de Belarus, dar ne-au ajutat pe final, când au bătut Israel și au încurcat de două ori Elveția! Israel a fost obligată, din cauza războiului, să joace 4 meciuri în 10 zile, astfel că jucătorii din Țara Sfântă și-au pierdut suflul exact când trebuia. Iar Elveția și-a făcut o obișnuință din a pierde puncte decisive, majoritatea în minutele de prelungire.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

1. România 9 5 4 0 15-5 19

2. Elveția 9 4 5 0 22-10 17

3. Israel 9 3 3 3 9-11 12

4. Kosovo 9 2 5 2 10-9 11

5. Belarus 9 2 3 4 8-14 9

6. Andorra 9 0 2 7 3-18 2

România și Elveția s-au calificat la Euro 2024

Rezultate de sâmbătă

Belarus - Andorra 1-0

A marcat: Laptev (83)

Elveția - Kosovo 1-1

A marcat: Vargas (47)/ Hyseni (82)

Israel - România 1-2

Au marcat: Zahavi (2)/ Pușcaș (10), Hagi (63)

Marți se joacă

România - Elveția (21.45, Antena 1)

Andorra - Israel (21.45)

Kosovo - Belarus (21.45)

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat