România impune restricții în comerțul cu lapte și produse lactate provenite din Bulgaria

România impune restricții în comerțul cu lapte și produse lactate provenite din Bulgaria

România impune restricții în comerțul cu lapte și produse lactate provenite din Bulgaria din cauza evoluției dermatozei nodulare contagioase a bovinelor, a anunțat, vineri, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Produsele vizate de aceste restricții sunt colostru, lapte nepasteurizat și produse lactate nepasteurizate (cașcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiționale) obținute de la bovinele din Bulgaria.

"În data de 14 iunie 2016 a fost adoptată de către Comisia Europeană, în cadrul Comitetului Permanent pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje, secțiunea Igienă, Decizia privind aprobarea programului de vaccinare de urgență împotriva dermatozei nodulare a bovinelor (DNCB) pe întreg teritoriul Bulgariei. Conform acesteia, zona de restricție menționată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016, privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria, s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat în totalitate zonă de restricție", se arată într-un comunicat al ANSVSA remis vineri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în Codul Terestru al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) este stipulat faptul că o țară este considerată infectată cu virusul DNCB în urma confirmării unui focar în teritoriu sau ca urmare a utilizării vaccinării împotriva virusului dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (DNCB).

"Ținând cont de cele menționate anterior și în concordanță cu Decizia de punere în aplicare 2016/645/CE a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva DNCB din Bulgaria este interzisă introducerea pe piață, în afara zonei de restricții (teritoriul Bulgariei) și expedierea în alte state membre și țări terțe, a următoarelor produse obținute de la bovine: colostru, lapte nepasteurizat și produse lactate nepasteurizate", se mai arată în comunicat.

Conform articolului 7 al Deciziei menționate anterior, prin derogare de la interdicția menționată la articolul 3, autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piață a laptelui destinat consumului uman, obținut de la bovinele ținute în ferme situate în zona de restricții, dacă laptele a fost supus unui tratament (prevăzut în partea A a anexei IX la Directiva 2003/85/CE).

Totodată, transporturile spre alte state membre trebuie să fie însoțite de un certificat oficial de sănătate, în conformitate cu modelul prezentat în anexa la Regulamentul (CE): "Laptele sau produsele lactate în conformitate cu Decizia de punere în aplicare (UE) 2016/645 a Comisiei din 22 aprilie 2016 privind anumite măsuri de protecție împotriva dermatozei nodulare contagioase din Bulgaria".

În data de 22 iunie, ANSVSA anunța că numărul focarelor de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease) în țările din Balcani se ridică în prezent la 281, cele mai multe fiind confirmate în Bulgaria, respectiv 173 de focare.

"Până la această dată, situația evoluției dermatozei nodulare contagioase a bovinelor (Lumpy Skin Disease) în Balcani se prezintă astfel: Grecia — 56 de focare; Bulgaria — 173 focare; Serbia — 17 focare; Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei — 35 de focare", potrivit comunicatului ANSVSA.

România este indemnă până în prezent la această boală, dar este expusă cu risc imediat având în vedere zonele în care evoluează.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ar fi primul val al ofensivei”

2 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

3 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

4 Profesoară în vârstă de 30 de ani, găsită vinovată după ce a făcut sex cu doi elevi adolescenți. Ce îi scria unuia dintre tinerii de 15 ani VIDEO

5 Povestea „Regelui Cripto” care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, dar a ajuns să fie răpit, bătut și arestat