România, locul doi în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în martie

România, locul doi în UE la creşterea comerţului cu amănuntul, în martie

Irlanda şi România au înregistrat în martie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerţului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2018, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,9% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,9%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,4%, cele de combustibili au urcat cu 4,1%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 0,4%.

În martie, majoritatea statelor a raportat creşteri anuale, singurele scăderi fiind în Slovacia (minus 2%), Austria (minus 1%) şi Belgia (minus 0,9%). Cel mai semnificativ avans anual s-a înregistrat în Irlanda (10,8%), România (9,3%), Croaţia şi Luxemburg (ambele cu 8,6%).

În martie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,3% şi în Uniunea Europeană şi s-a menţinut neschimbat în zona euro, după ce în februarie s-a înregistrat un avans de 0,5% în zona euro şi în UE. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 0,5% iar cele de produse non-alimentare au crescut cu 0,2%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Lituania (1,7%), Portugalia (1,2%) şi Marea Britanie (1,1%), Luxemburg (0,8%), Estonia şi Letonia (ambele cu 0,7%), România şi Danemarca (ambele cu 0,6%), cel mai semnificativ declin fiind raportat în Slovenia (minus 3,1%), Croaţia (minus 1,9%) şi Austria (minus 0,8%). AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...