România, lovită de un val de aer polar în luna mai. Când scăpăm de vremea rea, unde ninge ca-n povești

România, lovită de un val de aer polar în luna mai. Când scăpăm de vremea rea, unde ninge ca-n povești

Vara se lasă așteptată. Meteorologii anunță ploi puternice și temperaturi neobișnuit de scăzute pentru luna mai. La munte este iarnă în toată regula, iar prognoza arată că temperaturile ar putea coborî chiar la zero grade în anumite zone.

România lovită de un val de aer polar în luna mai FOTO Shutterstock

"Marți spre miercuri, miercuri spre joi putem vorbi și de brumă în Maramureș, vestul Transilvaniei sau în nordul Moldovei, acolo unde termometrele ar putea să coboare până în jurul a 0 grade. O încălzire timidă se va produce în weekend, dar mai degrabă să o resimțim abia săptămâna viitoare. Deci aceste alternanțe ar mai putea să le avem chiar și în restul lunii mai, chiar dacă la orizont se vede acea încălzire", a spus Mihai Timu, meteorolog în cadrul ANM, la emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN.

Frig în Transilvania

Marți, 9 mai, vremea va fi deosebit de rece în majoritatea zonelor, astfel c[ temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 18 grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 0 şi 10 grade Celsius, mai scăzute în estul Transilvaniei spre minus 3- minus 2 grade Celsius. Înnorările vor fi temporare şi va ploua slab, local în sud-est, sud-vest şi la munte şi izolat în rest. În Carpaţii Meridionali şi Orientali la altitudini în general de peste 1700 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificări (rafale în general de 40-50 km/h) în jumătatea de sud a ţării şi pe arii restrânse în rest. Noaptea pe alocuri vor fi condiţii de ceaţă, iar în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi de brumă

În București, vremea va fi deosebit de rece, cu o temperatură maximă de 14 grade Celsius şi o minimă ce se va situa între 5 și 7 grade Celsius. Cerul va avea înnorări, mai persistente pe parcursul zilei, însă condiţiile pentru ploi slabe vor fi reduse. Vântul va sufla moderat, cu uşoare intensificări în prima jumãtate a intervalului (rafale de 40-45 km/h).

Se încălzește ușor

Miercuri, 10 mai, conform ANM, valorile de temperatură diurne vor creşte uşor în vest, dar în cea mai mare parte a ţării vremea va fi cu mult mai rece decât în mod obişnuit. Temperaturile maxime se vor încadra între 11 şi 20 grade Celsius, iar cele minime se vor încadra între minus 3 şi 11 grade Celsius. Cerul va avea înnorări, pe alocuri va ploua slab în zona montanã şi izolat în rest, cu o probabilitate mai mare în regiunile estice şi sud-estice. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în sud-vest şi pe crestele montane. Noaptea, vor fi condiţii de ceaţă, iar pe spaţii mici în Maramureş, Transilvania şi Moldova şi de brumă.

Vremea deosebit de rece.se anunță și în Capitală Cerul va avea înnorări temporare, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 16 grade Celsius, iar cea minimă se va situa între 5 și 7 grade Celsius.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...