România needucată și mult prea agresivă: „Idioato! Cretino!“. Relatările unui caz șocant EXCLUSIV

România needucată și mult prea agresivă: „Idioato! Cretino!“. Relatările unui caz șocant EXCLUSIV

În sportul românesc, lipsa rezultatelor e pusă, periodic, și pe seama unor carențe educaționale. Adică, o problemă cu care se confruntă, în primul rând, mulți dintre părinții care își dau copilul la sport!

Andreas Hniatiuc, alături de Ramona Farcău. FOTO: Facebook / Andreas Hniatiuc

Te convingi de acest lucru, dacă asiști la competițiile rezervate juniorilor. Pentru că, în multe cazuri, în loc de încurajări, aplauze și indicațiile antrenorului, ambianța e dominată de un potop de înjurături. Despre această atmosferă toxică tocmai au scris Ramona Farcău și Andreas Hniatiuc. Căsătoriți din 2017, cei doi au pus bazele clubului ACS Olympic RFH, la Buftea. Aici, Ramona, fosta mare handbalistă, e manager tehnic și președinte, iar Andreas, psiholog sportiv de profesie, e vicepreședintele clubului. Iată câteva fragmente din postarea semnată de cei doi despre atmosfera în care au ajuns să se joace niște meciuri de handbal feminin, cu sportive cu vârste între 14 și 17 ani:

*După multe mizerii pe care le tot înghițim în ultima vreme, cu copii loviți intenționat, vestiare scuipate de „oaspetii“ noștri, plecați mult prea devreme de acasă și neapucând primii 7 ani, zilele acestea am trăit experiențe despre care nu credeam ca se pot întâmpla într-o țară civilizată.

*La meciul de ieri de junioare 2 (n.r. – 16 – 17 ani), desfășurat acasă, în sala de la Buftea, am fost jigniți, în mod constant, de către o parte dintre părinții echipei oaspete. După ce în meciul tur, mama unei fete din echipa adversă a abuzat verbal o jucătoare a echipei noastre, „complimentând-o“ cu apelative de genul „Cretino! Idioato!“ și multe alte invective, iar apoi le-a urat de bine panterelor noastre, spunându-le „Lăsați-vă de handbal idioatelor, că oricum nu aveți nicio șansă!“, ieri, același personaj urla din tribuna către fetele noastre: „Sunteți niște proaste!“. Una dintre fete s-a uitat stupefiată la ea, alegându-se cu replica: „Ce te uiți, bă, ca proasta?“.

*Iar când credeam că ceea ce am trăit ieri a fost un alt caz izolat de mitocănie, azi am asistat la o nouă demonstrație de lipsă crasă de educație și respect. Într-un alt meci, de junioare 3 (n.r. – 14 – 15 ani), desfășurat tot acasă, la Buftea, în urma unei faze normale de joc, în care una dintre fetele noastre a marcat, ne-am trezit lângă banca de rezerve cu una dintre adversarele noastre din teren, spunându-ne: „Să-mi bag **** în gura voastră!“.

„Federația încurajează acest tip de comportament“

„Adevărul“ a luat legătura cu Andreas Hniatiuc pentru a afla cum e posibil că niște meciuri pentru juniori să aibă parte de o asemenea atmosferă toxică.

Așa sunt mai toate competițiile de juniori! E un trend în România. Mergem într-o direcție total greșită, iar asta din cauza faptului că lipsesc niște reguli clare, care să sancționeze acest tip de comportament. Federația, care promitea că se va ocupa, în mod special, de handbalul juvenil ar trebui să ia atitudine în fața unor astfel de abuzuri și să demonstreze că nu tolerează astfel de comportamente toxice“, ne-a spus vicepreședintele ACS Olympic RFH.

Acesta a propus, totuși, niște soluții pentru combaterea acestor anomalii: „Se pot face contracte cu niște firme de securitate. De aceea, ne și rezervăm, în calitate de club organizator, dreptul de a solicita autorităților cu competențe în păstrarea ordinii și liniștii publice, precum și a celor ce au competențe în materia protejării drepturilor minorilor, să intervină pentru a evacua sala. Federația poate suspenda terenul unor echipe, când se petrec astfel de incidente. Pot fi suspendați drastic sportivii care jignesc, iar cluburile sancționate. Soluții ar fi, dacă există bună voință. Altfel, nu ne mai facem bine niciodată“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...