România ocupă locul 38 din 50 în topul celor mai inovatoare economii ale lumii

România ocupă locul 38 din 50 în topul celor mai inovatoare economii ale lumii

Statele nordice domină primele poziții ale Bloomberg Innovation Index, un clasament al economiilor pe baza unor factori precum cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare sau concentrarea companiilor de tehnologie deținute de stat, informează Bloomberg.

Cu un scor de 57,06 puncte, România este devansată de țări precum Grecia, locul 30, Cehia, 28, Ungaria, 27 și Polonia, locul 22. România ocupă cea mai bună poziție, locul 14, la indicatorul producție cu valoare adăugată mare, dar se situează pe locul 49 la indicatorul care măsoară procentul din PIB alocat pentru cercetare și dezvoltare.

Prima poziție a acestui clasament, care cuprinde 50 de state, este ocupată, la fel ca și anul trecut, de Coreea de Sud, cu un scor total de 89 de puncte, grație poziției de lider mondial la capitolele procent din PIB alocat pentru cercetare și dezvoltare, producție cu valoare adăugată mare și activitatea în domeniul brevetelor. Pe locul secund se situează Suedia, grație îmbunătățirii producției cu valoare adăugată mare, urmată de Germania și Elveția, în timp ce Finlanda a urcat două locuri până pe poziția a cincea, grație creșterii firmelor high-tech.

În cazul Suediei, finanțarea guvernamentală, în special pentru firmele mici, a făcut diferența într-o țară dominată de companii multinaționale, a declarat profesorul Asa Lindholm Dahlstrand de la Universitatea din Lund. Accentul pus pe cercetare și dezvoltare a ajutat Suedia să facă față perioadelor economice dificile din ultimii ani. "Există un accent mare pe cercetare și dezvoltare în Suedia. Am văzut ce s-a întâmplat în multe alte țări unde nu au făcut același lucru", a subliniat Dahlstrand.

Țara care a avut cel mai mult de pierdut în ediția din acest an a Bloomberg Innovation Index este Rusia, care a căzut 14 poziții, până pe locul 26. După mai mulți ani de sancțiuni și prețuri la energie reduse, scorurile înregistrate de Rusia la capitolele productivitate și producție cu valoare adăugată mare au avut de suferit. Japonia a căzut de pe locul patru pe locul șapte, din cauza pierderii poziției de lider în domeniul brevetelor, SUA au pierdut o poziție până pe locul nouă, în timp ce Israelul a urcat o poziție până pe locul 10. China este cel mai bine clasată economie emergentă, locul 21, grație îmbunătățirii sistemului său de educație universitar.

AGERPRES/ (AS-autor: Constantin Balaban, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...