România, paradox la handbal: la cluburi suntem zmei, la națională, mielușei. Străinii, cheia problemei

România, paradox la handbal: la cluburi suntem zmei, la națională, mielușei. Străinii, cheia problemei

România are 4 reprezentante în fazele superioare ale cupelor europene la handbal, după ce SCM Rm Vâlcea s-a calificat în „sferturile” EHF European League. Săptămâna trecută, alte trei formații obținuseră accederea în Liga Campionilor – Dinamo, în play-off-ul masculin, iar la fete, CSM București – direct în „sferturi” și Rapid – în play-off.

Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare a lumii. Foto Mediafax

Performanțele celor patru echipe sunt îmbucurătoare, însă nu putem să nu ne gândim de ce succesul nu se conturează și la nivelul primelor reprezentative.

Naționala băieților trece de multă vreme prin clipe dificile. Echipa care a dominat total lumea handbalului în perioada romantică nu a mai câștigat nimic din 1990, când era depășită doar de Suedia și de Uniunea Sovietică la Mondiale, avându-i în componență pe Buligan, Maricel Voinea, Licu sau Mocanu. Iar din 1997 până în prezent a mai prins doar două Campionate Mondiale, cu clasări pe locurile 15 și 19.

La fete, de la bronzul câștigat categoric în fața Poloniei (31-22) la Mondialul din 2015 și locul 4 de la Euro 2018, România a dezamăgit sistematic, clasându-se de la locul 10 în jos, fie că a participat la competiția continentală, fie la cea intercontinentală. Asta chiar dacă a avut-o în lot pe Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare a lumii din ultimul deceniu!

Miza, pe jucătorii din afara țării

Expilcația specialiștilor ar fi că echipele de top din ligile masculine și feminine mizează în masă pe jucători străini, care ajută la evoluțiile bune din cupele europene, dar care văduvesc competițiile interne de sportivi proprii, crescuți de cluburile noastre.

Cu ajutorul suporterilor, Rapid merge mai departe în Liga Campionilor. Foto Facebook

Cu ajutorul suporterilor, Rapid merge mai departe în Liga Campionilor. Foto Facebook

O privire asupra loturilor celor 4 formații care ne reprezintă la cote înalte în Europa e grăitoare: Dinamo are 16 străini în lot, față de 9 români. CSM București și Rapid mizează pe câte 7 românce și 11, respectiv 12 „straniere”. La Vâlcea, lotul e un pic mai echilibrat, dar balanța înclină tot în defavoarea româncelor: 8-10.

„Legea 40” pe care ministrul Sportului, Eduard Novak, încearcă să o pună în practică ar aduce în cazul hanbalului un ajutor pentru tinerele talente din țară. Potrivit acesteia, toate cluburile sunt obligate să aibă în componența lotului cel puțin 40% jucători români. Dar de la intenție la realitate e cale lungă. Și rezultatele s-ar vedea abia după câțiva ani.

Trei echipe în Liga Campionilor, una în Liga Europeană

Revenind la performanțele formațiilor românești în cupele europene, SCM Rm. Vâlcea s-a impus sâmbătă, în Ungaria, contra lui Vaci, cu 28-26, și s-a calificat în sferturile de finală din EHF European League. Oltencele pregătite de Bent Dahl aveau nevoie de victorie în Ungaria pentru a nu depinde de rezultatul disputei dintre Paris 92 și Thuringer, disputat aseară, după închiderea ediției.

SCM Rm Vâlcea continuă cursa în Liga Europeană. Foto DigiSport

SCM Rm Vâlcea continuă cursa în Liga Europeană. Foto DigiSport

SCM Râmnicu Vâlcea a încheiat grupa D pe poziția secundă, după Thuringer, și va juca în sferturile de finală împotriva câștigătoarei grupei C, care a fost desemnată de asemenea aseară la meciul direct dintre Sola (Norvegia) și NHF Nyk (Danemarca). Vâlcencele completează „careul de ași” al formațiilor românești care au făcut spectacol în handbalul european.

La băieți, Dinamo a reușit o calificare istorică în play-off-ul Ligii Campionilor cu două etape înainte de finalul fazei grupelor. Adversara se va alege dintre Nantes, Kiel şi Szeged.

Dinamo joacă de mai mulți ani la nivel înalt în Liga Campionilor. Foto Facebook

Dinamo joacă de mai mulți ani la nivel înalt în Liga Campionilor. Foto Facebook

La fete, avem două echipe care merg mai departe în Liga Campionilor. CSM București e calificată direct în „sferturile” competiției, având de trecut un singur hop pentru a accede în Final Four: câștigătoarea dintre Brest sau Esbjerg.

Și Rapid e în fazele superioare ale celei mai importante competiții continentale, însă are un traseu mai greu pentru a ajunge la turneul de elită de la Budapesta: meci în play-off contra lui Krim Ljubljana (19 și 26 martie) și, dacă trece de slovene, confruntarea cu Vipers Kristiansand, câștigătoare în ultimii doi ani a Ligii Campionilor.

Străinii, majoritari în echipele noastre de top

Dinamo

9 români - 16 străini

CSM Bucureşti

7 românce - 11 străine

Rapid

7 românce - 12 străine

SCM Rm. Vâlcea

8 românce - 10 străine

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA