România, pe marginea prăpastiei. Dragnea a aprins fitilul către derapajul fatal

România, pe marginea prăpastiei. Dragnea a aprins fitilul către derapajul fatal

Cu atacul frontal la NATO și UE, acuzate că ar fi finanțat ”statul paralel” descris drept un ”sistem odios”, Liviu Dragnea a trecut noi linii roșii. Până azi, liderul PSD a evitat cu grijă o răfuială cu Statele Unite. Dimpotrivă, a făcut eforturi disperate să intre în grațiile administrației Trump fie plătind bani grei pe activități de lobby, fie cu forța, printr-un șantaj politic la vedere cu marile contracte din zona militară (vezi episodul Patriot). Nici cu Bruxelles-ul n-a forțat nota prea tare, dincolo de obișnuitele tirade naționaliste. Ceva s-a schimbat însă radical, iar acest moment trebuie marcat, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Transformarea partenerilor occidentali ai României în dușmani ai poporului, în șobolanii supremi, reprezintă cel mai grav derapaj al liderului PSD de la preluarea puterii. Nu degeaba Sputnik notează cu satisfacție că Dragnea a făcut duminică seara la Antena 3 ”cele mai importante declarații din carieră.” Dacă citim tot ce scrie agenția guvernamentala rusă de știri exact invers, avem cheia corectă de lectură. Sputnik vede acte de curaj în gesturi care trădează disperarea extremă.

Foarte posibil ca Dragnea să fi realizat că izolarea sa în plan internațional este dură, reală și ireversibilă, iar recunoașterea și legitimarea aproape imposibil de răscumpărat. În aceste condiții, dacă Occidentul nu-l ajută, de ce s-ar mai împiedica în ”valorile statului de drept”, ”domnia legii” și ”lupta anticorupție”?

Oricine vorbește această limbă devine automat complicele ”statului paralel”. Este totuși de o gravitate extremă că parteneriatele strategice mari sunt în acest moment periclitate de interesul personal al unui singur om, de războaiele lui cu justiția, cu procurorii, cu judecătorii, cu ONG-urile, cu presa independentă, cu opoziția, reduși cu toții la statutul de ”șobolani”.

Doar în regimurile totalitare, puterea inventează dușmani imaginari periculoși, reprezentați în registru demonic tocmai pentru a justifica lichidarea lor. ”Curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani!” este poate cea mai sinistră amenințare făcută în fața unui public care, la sfârșitul farsei puse în scenă de PSD și ALDE, a lăsat în urma lui munți de gunoaie.

Dragnea și Tăriceanu au dezvoltat o retorică anti-occidentală de extracție penală. Marea diferență față de Viktor Orban  sau Recep Tayyp Erdogan aceasta este: lipsit complet de orice ideologie, regimul PSD-ALDE a ridicat comportamentul infracțional la rang de normalitate. Cam atât definește azi puterea instalată în România: ura față de lege, reguli și instituții democratice.

România se transformă sub ochii noștri într-un stat mafiot, nu într-o democrație iliberală ca Ungaria sau dictatură dură ca Turcia. L-ați auzit pe liderul ALDE pe scena din Piața Victoriei relativizând mita luată de profesori, de doctori? I-ați văzut pe marii suspecți ai României martirizați pe scenă, confiscând fără jenă toate simbolurile purității pentru a-și camufla corupția intrată în sânge? Mai are cineva dubii în legătură cu modelul de țară propus de grupul infracțional organizat botezat în mod abuziv partid?

Am asistat cu toții la demonizarea instituțiilor-cheie cu minciuni sfruntate, de genul șase milioane de români ascultați. Am urmărit fără cuvinte cum Dragnea încerca să-i convingă pe oamenii aduși cu arcanul că oricare dintre ei ar putea fi mâine în locul lui, ascultat, interceptat, anchetat și eventual condamnat. Un afront fără margini aruncat în fața miilor de amărâți. Nu-i de mirare că publicul, așa pestriț, confuz și ușor manipulabil, n-a rezonat totuși cu enormitățile debitate de mai marii zilei pe scena din Piața Victoriei. Chiar și în straturile  joase ale societății funcționează totuși instinctul binelui și răului.

După butaforia din Piața Victoriei, Dragnea și Tăriceanu și-au expus singuri planurile politice. A doua zi după miting, Dragnea a calificat drept ”foarte pertinentă” varianta modificării legislației penale prin Ordonanță de Urgență, iar Tăriceanu a anunțat că sesiunea extraordinară a Parlamentului ar putea avea loc în primele zece zile ale lunii iulie. Altfel spus, majoritatea PSD-ALDE ia în calcul în acest moment un nou OUG 13, cu o rază de acțiune mult mai mare decât anul trecut. Deloc întâmplător, OUG-ul pare programat pentru perioada vacanțelor, adică într-o perioadă moartă, când Bucureștiul și țara se golesc, iar capacitatea de mobilizare a străzii scade semnificativ.

Acum înțelegem mai bine de ce au avut nevoie de miting: pentru a oferi guvernului o baza de legitimitate pentru viitorul OUG. Dragnea și Tăriceanu vor spune că așa cum sunt unii care se opun în stradă modificării legislației penale, sunt alții, mult mai numeroși, care susțin ”lupta cu statul paralel” și cer stoparea abuzurilor din justiție.

Înarmați cu aceste false argumente, sunt gata să sfideze publicul intern și extern și să treacă la acțiune. Pentru a paraliza orice tentativă de zădărnicire a acestor planuri, liderii PSD și televiziunile-anexă discută pe față de suspendarea lui Klaus Iohannis în caz că n-o va demite pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Tot la intimidare sunt și declarațiile despre scoaterea serviciilor secrete de sub autoritatea președintelui.

Așa cum am spus încă de sâmbătă, există o singură veste bună în mitingul de sâmbătă: avem de-a face cu un lider dezlănțuit, dar fără sprijin popular real. Vedem în plină acțiune un inculpat detestat de public, dar decis să răstoarne masa dacă nu-i iese jocul. Pentru a-și mări șansele de câștig, tocmai a pus pe masă viitorul acestei țări și parteneriatele ei strategice.

Avem de acum un caz de siguranță națională, omul nostru vinde tot pentru a-și salva pielea. Despre asta, în următorul articol, scrie Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”