România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în luna septembrie

România, printre ţările UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în luna septembrie

Volumul comerţului cu amănuntul a scăzut în luna septembrie comparativ cu luna august, atât în Uniunea Europeană cât şi în zona euro, însă statele membre cu cele mai importante creşteri ale vânzărilor cu amănuntul de la o luna la alta au fost Bulgaria (2,8%), Portugalia (1,9%) şi România (1,7%), arată datele publicate, joi, de Eurostat .

În zona euro, vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere de 2% iar în UE una de 1,7%. Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de faptul că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 2,1%, vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au scăzut cu 1,1% iar vânzările de combustibili au înregistrat o scădere de 0,5%.

În ritm anual, comerţul cu amănuntul în Uniunea Europeană a înregistrat un avans de 2,1%, în timp ce în zona euro a crescut cu 2,2%. Ţările cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul în ritm anual sunt: Irlanda (11,5%), Lituania (6,2%), Letonia şi Slovacia (ambele cu un avans de 5,9%). În România vânzările cu amănuntul au înregistrat, în luna septembrie 2020, comparativ cu luna septembrie 2019, o creştere de 3,8%, după un avans de 1,6% în luna august.

Şi de această dată, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de creşterea vânzărilor de produse non-alimentare cu 2,9% şi a vânzărilor de alimente, băuturi şi ţigări cu 2,4%. În schimb, vânzările de combustibili au scăzut cu 4,6% în ritm anual.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în luna septembrie 2020 faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 0,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,7%.

Faţă de luna septembrie 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 4,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,5%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria