România rămâne deocamdată o destinaţie sigură; românii vor călători mai mult în acest an în propria ţară (consultant)

România rămâne deocamdată o destinaţie sigură; românii vor călători mai mult în acest an în propria ţară (consultant)

România rămâne deocamdată o destinaţie sigură în pofida epidemiei de coronavirus, deşi este afectată de anulările turiştilor străini, în special ale celor din Italia şi Germania, susţine Traian Bădulescu, consultant în turism.

El afirmă că în acest an românii vor călători, probabil, mai mult în propria ţară, iar cele mai importante destinaţii de vară tradiţionale pentru români, precum Grecia, Bulgaria şi Turcia, nu sunt încă serios afectate de coronavirus.

"Turismul autohton este afectat pe termen scurt. Este mult mai puţin afectat decât turismul altor ţări, precum Italia, China, Franţa, Japonia, Coreea de Sud sau Germania, dar aceasta şi datorită faptului că în România sunt mult mai puţine cazuri înregistrate de coronavirus şi, pe de altă parte, nu primim încă foarte mulţi turişti străini faţă de ţările amintite mai devreme. În plus, România nu a găzduit în această perioadă evenimente de mare amploare, precum Italia, Germania sau Franţa, care să genereze pierderi mari. Ştim cu toţii că în această perioadă au fost anulate, din motive de securitate, multe evenimente internaţionale precum târgul de turism ITB Berlin, Salonul auto de la Geneva, Târgul de carte de la Londra, Festivalul Florii de Cireş din Japonia, competiţii sportive sau concerte şi a fost scurtată perioada Carnavalului de la Veneţia", explică Traian Bădulescu într-o declaraţie pentru AGERPRES.

El susţine că, în perioada februarie - martie, România s-a confruntat cu multe anulări ale sosirilor turiştilor străini, în special dinspre Italia şi Germania, dar aceste anulări au fost făcute în principal pentru a se evita măsurile stricte de securitate, cum ar fi intrarea în carantină.

"Cred că pandemia de coronavirus constituie şi un mare test pentru viitorul industriei turistice. Pierderile industriei turistice şi ale celei de transport persoane se pot ridica, pe plan global, la zeci de miliarde de euro", subliniază consultantul.

Bădulescu apreciază că, în acest context al epidemiei de coronavirus, turiştii vor căpăta şi mai mult obiceiul de a-şi face asigurări turistice, de sănătate şi storno, iar igiena va fi respectată şi mai mult. "Cred că de acum înainte se vor flexibiliza ofertele şi perioadele de returnare a banilor, fireşte, în cazul izbucnirii altor evenimente de acest gen. Deja sunt agenţii de turism care, pentru perioadele afectate, acceptă să returneze banii cu câteva zile înainte de anulare sau să reruteze turiştii. Fireşte, cu sprijinul companiilor aeriene şi al hotelurilor, pentru că şi agenţia trebuie să plătească mai departe furnizorii. Depinde de cât de serioasă este situaţia. Cred că turiştii vor căpăta şi mai mult obiceiul de a-şi face asigurări turistice, de sănătate şi storno, iar igiena va fi respectată şi mai mult", a explicat acesta.

Până la ora actuală, România rămâne o destinaţie sigură, dar va fi afectată din cauza contextului global, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul crizei din 2008. "Nimeni nu îl va putea opri pe om din a călători, libertate pe care a dobândit-o din ce în ce mai mult în ultimii zeci de ani. Pe de altă parte, orice ieşire din casă, orice contact cu alţi oameni, orice expunere la aglomeraţia poate constitui un risc. Asta nu înseamnă că nu mai trebuie să ieşim din casă. Însă regulile şi măsurile trebuie respectate pentru evitarea răspândirii unei pandemii. Până la ora actuală, România rămâne o destinaţie sigură. Dar fireşte că este afectată din cauza contextului global, aşa cum nici criza din 2008-2009 nu a ocolit-o", a adăugat analistul în turism.

Întrebat dacă epidemia de coronavirus ar putea reprezenta şi o oportunitate pentru turismul autohton având în vedere că turiştii din ţările mai puţin afectate vor putea alege România ca destinaţie de vacanţă, Traian Bădulescu afirmă că românii vor călători, probabil, mai mult în propria ţară, în acest an, iar cele mai importante destinaţii de vară tradiţionale pentru români nu sunt încă serios afectate de coronavirus.

"Da (poate fi o oportunitate n.r.), dar nu trebuie să ne bucurăm pentru asta. Românii vor călători, probabil, mai mult în propria ţară, în acest an, iar cele mai importante destinaţii de vară tradiţionale nu sunt încă serios afectate de coronavirus, şi aici mă refer la Grecia, Bulgaria şi Turcia. De asemenea, turiştii din ţările mai puţin afectate vor putea alege România. Spun asta pentru că turiştii din ţările afectate vor risca să fie supuşi unor controale, zilelor de carantină etc. şi vor prefera să nu călătorească mult până la redresarea situaţiei. La ora actuală există o hartă care prezintă în timp real situaţia răspândirii coronavirusului în lume iar turiştii o urmăresc cu atenţie. Pe de altă parte, aşa cum spuneam, circulaţia turistică globală este, pe termen scurt, afectată. Vorbim de măsuri de prevenire drastice şi de frica omului de necunoscut. Să sperăm că până în aprilie va fi descoperit antidotul oficial, iar situaţia se va redresa", spune Bădulescu.

Consultantul recomandă turiştilor să nu îşi anuleze vacanţele, mai ales dacă acestea încep din aprilie, dar să urmărească evoluţia acestui virus şi notificările Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ministerului Sănătăţii precum şi să ceară, după caz, sfaturi agenţiei de turism de unde au achiziţionat pachetul turistic.

"Nu recomand turiştilor să se precipite în a-şi anula vacanţele, mai ales dacă acestea au loc începând cu luna aprilie. Le recomand, însă, să urmărească evoluţia acestui virus, să urmărească notificările Ministerului Afacerilor Externe şi ale Ministerului Sănătăţii precum şi să ceară, după caz, sfaturi agenţiei de turism de unde au achiziţionat pachetul turistic. La ora actuală, cele mai afectate şi ocolite destinaţii sunt, după cum spuneam, cele cu mari focare de infecţie, cu zone de carantină: China, Italia (în special nordul Italiei), Coreea de Sud sau Japonia (unde s-au anulat multe evenimente). Multe ţări impun restricţii turiştilor care provin din zonele cu mare răspândire a coronavirusului, restricţii care, la ora aceasta, nu se aplică României", a subliniat Bădulescu.

Care vor fi cele mai preferate destinaţii de vacanţă pentru români în 2020? În opinia consultantului, pentru turismul intern, românii vor alege, ca de obicei, zonele de turism rural în special pentru Paşte, staţiunile balneare (care implică şi turism de sănătate), staţiunile montane iar vara, fireşte, litoralul românesc. Pentru vacanţe externe, vor fi alese, ca de obicei, Grecia, Turcia şi Bulgaria, dar şi Spania (unde autorităţile turistice au lansat un mesaj responsabil de evitare a panicii), Croaţia, Malta, Cipru, Egipt, Tunisia, destinaţiile apropiate dar mai sigure din punct de vedere al răspândirii coronavirus, precum şi anumite destinaţii exotice mai îndepărtate, din zone calde.

"Rezervările pentru vacanţele interne sunt, oricum, pe un trend crescător de câţiva ani, iar această tendinţă va continua. Fireşte, rămâne de văzut cum va evolua situaţia. O măsură drastică şi clară pe termen scurt a fost aceea de anulare a evenimentelor care reunesc cel puţin câteva mii de oameni, pentru a evita răspândirea coronavirusului. Toate aceste măsuri au fost luate, momentan, în diferite ţări, până la finele lunii martie", a adăugat analistul.

În ceea ce priveşte o eventuală majorare a tarifelor pentru vacanţele interne, în condiţiile în care românii care în mod tradiţional pleacă afară acum se vor reorienta către vacanţele interne, Traian Bădulescu susţine că totul depinde de "hotel, de regiune, de staţiune", dar nu exclude anumite majorări de tarife pentru turismul intern, dacă situaţia din România va rămâne calmă.

"Piaţa dictează. Cererea stabileşte oferta. Depinde mult de hotel, de regiune, de staţiune, dar este posibil să asistăm şi la anumite majorări de tarife pentru turismul intern, dacă situaţia din România va rămâne calmă. Oricum, agenţiile de turism au negociat de mult timp tarifele pentru acest an aşa că le recomand turiştilor să apeleze la serviciile lor. Turiştii trebuie să ştie că pot primi banii înapoi doar dacă companiile aeriene au anulat cursele către destinaţii afectate sau dacă merg în regiuni cu focar de infecţie, precum cele din China sau din nordul Italiei. În rest, depinde mult de contractul cu turistul şi de tipul de rezervare hotelieră sau pentru biletul de avion. Un turist nu va fi în mod normal compensat dacă anulează o călătorie într-o destinaţie unde nu este "cod roşu", doar din cauza temerilor. Fireşte, dacă turistul se îmbolnăveşte înaintea călătoriei şi are asigurare storno îşi poate primi banii înapoi. Mesajul meu este acela de a nu ne panica, dar de a fi raţionali şi responsabili!", explică Bădulescu.

El a adăugat că temerea turiştilor a fost nu doar aceea de a fi contaminaţi cu coronavirus, dar mai ales frica de a intra în carantină, de a fi supuşi unei perioade de izolare, de a nu putea reveni acasă la termen şi de a fi reţinuţi şi acasă, apoi, în izolare.

"Statisticile arată că majoritatea celor expuşi la virus sunt persoane în vârstă şi cu probleme de sănătate. Însă cu o pandemie nu te poţi juca şi astfel de măsuri stricte erau necesare. Toată lumea turismului, toată lumea în general speră ca în aprilie să răsuflăm uşuraţi. Toate aceste măsuri de prevenire au fost luate pe termen scurt cu speranţa că nu va mai fi nevoie să se repete pentru următoarele săptămâni sau luni. Vom vedea", a concluzionat Traian Bădulescu, consultant în turism. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante