România s-a ales cu iluzii fotbalistice: Cum a strivit realitatea așteptările noastre

România s-a ales cu iluzii fotbalistice: Cum a strivit realitatea așteptările noastre

România devine prima țară din istorie cu două Europene U21 găzduite. După ediția din 1998, turneul final revine la noi, începând de mâine. Din păcate, câștigurile noastre fotbalistice au fost minime, după ultimele participări la această întrecere.

Răzvan Burleanu, președinte FRF

Când dăm la o parte propaganda federală, în ceea ce privește prezența României la Europenele U21, vom constata că, din păcate, am rămas cu foarte puține câștiguri fotbalistice după Euro 2019 și Euro 2021.

După semifinala atinsă în Italia, jucătorii aflați în acel lot au fost „umflați cu pompa“. Cine va avea răbdarea de a căuta în arhiva presei din perioada respectivă, cu siguranță, va rămâne acum cu gura căscată, citind ce s-a scris, în 2019, despre generația lui Ianis Hagi. Din acel lot, la nivel înalt – după standardele noastre! – au ajuns:

*Portarul Ionuț Radu (26 de ani acum) – Tocmai a retrogradat cu Auxerre. Și, în ultimii ani, a comis niște gafe monumentale la echipele sale de club. Nici la naționala mare nu și-a câștigat locul de titular.

*Dennis Man (24 de ani) – S-a zbătut cu Parma în Serie B, ratând promovarea.

*Ianis Hagi (24 de ani) – După o experiență ratată la Genk (Belgia), a ajuns la Rangers. Unde a jucat bine la început, după care o accidentare gravă l-a ținut pe tușă, timp de un an. Deocamdată, încearcă să-și revină după perioada infernală prin care a trecut.

*George Pușcaș (27 de ani) – S-a spus că va ajunge la marile cluburi europene. În schimb, n-a depășit nivelul unor formații de ligi inferioare, precum Reading, Pisa și Genoa. Cu ultima grupare tocmai a promovat în Serie A.

În rest, marile vedete ale acelui lot din 2019, Florinel Coman (FCSB), Andrei Ivan (CS U Craiova), Tudor Băluță (Farul) și Cristi Manea (CFR Cluj) au rămas la nivelul unor formații de Superliga românească.

Aceeași situație s-a accentuat chiar în cazul lotului României la Euro 2021! Confirmările fotbalistice de aici au fost și mai puține, dar și de un nivel mai scăzut:

*Radu Drăgușin (21 de ani acum) – Om de bază cu Genoa, echipă cu care tocmai a promovat în Serie A. Și-a câștigat locul de titular și la echipa națională.

*Marius Marin (24 de ani) și Olimpiu Moruțan (24 de ani) – Amândoi au ajuns, la Pisa, cu care tocmai au încheiat pe locul 11 din 20 în Serie B.

În rest, mult lăudații Octavian Popescu (FCSB), Pașcanu (Ponferradina), Olaru (FCSB) și Andrei Ciobanu (Rapid) nu spun nimic în fotbalul mare, în acest moment.

TELEVIZARE

Televiziunea Română va transmite Euro 2023 la TVR 1, TVR 2, TVR INFO, dar şi prin platforma tvrplus.ro.

Logo jpg

2023 Euro U-21, un turneu găzduit de România și Georgia

*Grupa A (Tbilisi): Georgia, Portugalia, Belgia, Olanda

*Grupa B (Bucureşti): România, Spania, Ucraina, Croaţia

*Grupa C (Batumi, Kutaisi): Cehia, Anglia, Germania, Israel

*Grupa D (Cluj-Napoca): Norvegia, Elveţia, Franţa, Italia

Primele două clasate din fiecare serie vor merge în sferturi.

În grupa D, trei partide se vor juca pe „Cluj Arena“, iar trei meciuri pe Stadionul CFR-ului, arena „Dr. Constantin Rădulescu“.

Programul grupei B

21 iunie

*Ucraina – Croația 19.00

*România – Spania 21.45

24 iunie

*România – Ucraina 19.00

*Spania – Croația 21.45

27 iunie

*România – Croația 21.45

*Spania – Ucraina 21.45

Tricolorii mici vor juca toate cele trei partide pe Stadionul Ghencea. Restul partidelor din grupa B vor fi găzduite de Stadionul Rapid.

România U-21 la Campionatele Europene

*1978 – 1996: Nu s-a calificat

*1998: Sferturi

*2000 – 2017: Nu s-a calificat

*2019: Semifinale

*2021: Faza grupelor

Emil Săndoi, selecționer România U21

Emil Săndoi, selecționer România U21

Lotul României pentru Euro 2023

*Portari: Târnovanu (FCSB), M. Popa (Voluntari), Gorcea („U“ Cluj)

*Fundași: Racovițan (Rakow), Dican (Botoșani), Țicu (Petrolul), Dumitrescu (Sepsi), Pantea (FCSB), Borza (Farul), Screciu (CS U Craiova)

*Mijlocași: Albu (FC U Craiova), Grameni (Farul), Ișfan (CS U Craiova), Petrila (CFR Cluj), Pop (FC U Craiova), Oct. Popescu (FCSB), Mazilu (Farul), Lixandru (FCSB)

*Atacanți: Markovic (CS U Craiova), Bîrligea (CFR Cluj), L. Munteanu (Farul), Pitu (Bordeaux), Mihăilă (Parma)

Selecționer: Emil Săndoi (58 de ani)

*Jucătorii eligibili pentru a participa la turneul final sunt cei născuți după 1 ianuarie 2000.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?