România s-ar putea dota cu tancuri americane Abrams

România s-ar putea dota cu tancuri americane Abrams

În cadrul întâlnirii a fost subliniată importanţa programului fabricare de vehicule blindate Piranha 5, aflat în derulare, pentru coerenţa procesului înzestrării. În acest context, a fost reliefată nevoia de întărire a capabilităţilor industriei de apărare şi de modernizare a echipamentelor militare, acestea reprezentând elemente cheie pentru asigurarea securităţii regionale. Unele surse susţin că în întâlnire s-a discutat şi despre eventuala dotare a Armatei Române cu tancuri Abrams, care sunt produse tot de General Dynamics.

„Astfel de tratative nu sunt o noutate, iar discuţiile sunt de ceva vreme. Cel mai probabil, în contextul războiului din Ucraina, acestea s-au accelerat şi după ce s-a ajuns la concluzia că un tanc modern ca Abrams vine cu o forţă puternică de răspuns la o eventuală agresiune armată, dar aduce şi o serioasă forţă de descurajare. Oricum, din punct de vedere tactic, avem nevoie de tancuri moderne. Nu de 400 de bucăţi cum aveam cândva, dar sunt necesare cam 200 de unităţi”, a declarat analistul militar Aurel Cazacu.

Abrams este un tanc principal de luptă din generaţia a treia, iar printre caracteristicile notabile ale acestuia se pot menţiona utilizarea unei puternice turbine cu gaz, adoptarea unui blindaj compozit sofisticat şi depozitarea muniţiei într-un compartiment separat de cel al echipajului, pentru o protecţie superioară a tanchiştilor.

Bolidul de 61,3 tone, cu o lungime de 9,77 m (inclusiv ţeava), lăţime de 3,66 m şi înălţime de 2, 44 m este de neoprit în teatrele de război. Printre ultimele lupte la care au participat aceste tancuri moderne au fost cele desfăşurate în Războiul din Golf, când doar câteva dintre acestea au fost deteriorate şi niciunul nu a fost distrus. Tancurile Abrams au desfăşurat operaţiuni militare şi în Afganistan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...