România se alătură demersului de activare a Mecanismului Moscova al OSCE

România se alătură demersului de activare a Mecanismului Moscova al OSCE

România s-a alăturat unui grup de 44 de state participante la Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) pentru activarea Mecanismului Moscova al OSCE, pentru evaluarea impactului asupra drepturilor omului şi situaţiei umanitare cauzat de agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, a informat, vineri, MAE, printr-un comunicat de presă transmis AGERPRES.

Potrivit MAE, invocarea acestui mecanism facilitează trimiterea unei misiuni de experţi de evaluare în teren (fact finding), care să colecteze date pentru documentarea unor posibile crime de război, crime împotriva umanităţii şi încălcări ale dreptului internaţional, dreptului umanitar internaţional şi angajamentelor OSCE pe teritoriul Ucrainei.

"Decizia României de a susţine acest demers continuă eforturile ţării noastre pentru condamnarea fermă a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum şi în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional", a transmis Ministerul de Externe.

În cadrul Consiliului Permanent al OSCE din 3 martie, 45 de state, printre care şi România, au informat că au invocat articolul 12 al Documentului de la Moscova al Conferinţei pe Dimensiunea Umană a OSCE, cunoscut sub numele de Mecanismul Moscova, pentru a trimite o misiune de experţi în Ucraina, care să investigheze posibile încălcări ale drepturilor omului şi ale dreptului internaţional umanitar, precum şi posibile cazuri de crime de război şi de crime împotriva umanităţii.

Activarea Mecanismului Moscova prevede formarea unei misiuni de experţi independenţi cu sarcina de a investiga aspectele ce ţin de nerespectarea angajamentelor asumate de un stat membru al OSCE, pe dimensiunea umană. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina