România se topește. Urmează două zile de foc, fiind activate codurile roșu, portocaliu și galben de caniculă

România se topește. Urmează două zile de foc, fiind activate codurile roșu, portocaliu și galben de caniculă

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cod roșu de caniculă, valabile atât marți, cât și miercuri, în București și mai multe județe și sud-estul țării. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Canicula va lovi și Capitala țării Foto Shutterstock

Mai multe județe din sudul țării intră de marți sub Cod roșu de caniculă. Este primul Cod roşu de caniculă emis de ANM pentru această vară și va fi valabil marți și miercuri.

Va fi cod roșu în județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași și în municipiul București. Se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

image

Pentru celelalte regiuni au fost emise Coduri galbene și portocalii de caniculă.

„Este posibil să resimţim cu mult peste 40 de grade Celsius, în condiţiile în care în cele două valuri de caniculă anterioare, la valori de 38 de grade la umbră, ne-am apropiat de 45 de grade resimţite, pentru că atunci când vorbim de temperaturi măsurate în condiţii standard la umbră, cu grad mare de umezeală în atmosferă, cu siguranţă temperatura resimţită este una care poate să aducă o diferenţă între cea măsurată şi cea resimţită chiar peste şapte, opt, până la 10 grade Celsius. În aceste condiţii şi disconfortul termic va fi unul deosebit de ridicat, în accentuare şi extindere în cea mai mare parte a ţării, mai ales în zonele avertizate cu Cod portocaliu şi roşu, pentru că vorbim de zilele de marţi şi miercuri, cele mai călduroase zile din această vară de până în prezent", precizează meteorologul Elena Mateescu.

În Maramureș, Transilvania, nordul Crișanei și al Moldovei și pe litoral va fi cod galben, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 22 de grade

Restricții de circulație

Din cauza temperaturilor ridicate , vor fi impuse restricții de circulație pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele care se află sub avertizări Cod portocaliu şi Cod roşu de caniculă, a anunțat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Marţi şi miercuri, respectiv 25-26.07.2023, în intervalul orar 10:00 - 20:00, se vor institui restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum naţional, drumuri expres şi autostrăzi din judeţele: Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiş, Caras-Severin, Bacău, Vaslui Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa şi Călăraşi. Aceste restricţii sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, Cod Portocaliu şi Cod Roşu - val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic accentuat", se arată în comunicatul CNAIR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB