România solicită asistenţă internaţională pentru medicamentele necesare tratării variolei maimuței

România solicită asistenţă internaţională pentru medicamentele necesare tratării variolei maimuței

CNSU a hotărât solicitarea asistenței, prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru medicamentele necesare tratării pacienților infectați cu variola maimuței, potrivit News.

FOTO Shutterstock

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurat în format hibrid, a adoptat, joi, Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistenţă internaţională, prin Mecanismul de Protecţie Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienţi infectaţi cu virusul variola maimuţei, relatează News .

Potrivit sursei citate, ca urmare a aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecţie Civilă în scopul identificării posibilităţilor de sprijin.

De asemenea, ședinţa CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătăţii şi în contextul declarării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în data de 23.07.2022, a focarului de variola maimuţei ca urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, mai relatează sursa citată.

Asigurarea medicamentelor necesare pentru tratarea variolei maimuței

Guvernul a anunțat joi, derularea unei ședință în format hibrid a Comitetului Național Pentru Situații de Urgență, informând că pe ordinea de zi se află în analiză HOTĂRÂREA privind solicitarea de asistenţă internaţională pentru asigurarea unor medicamente necesare în tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul variolei maimuţei prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă.

Cazuri noi de infecții cu variola maimuței

Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că două noi cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în România.

Potrivit sursei citate, este vorba despre doi bărbaţi cu vârste de 31 şi 36 de ani, din Bucureşti.Starea lor de sănătate este bună şi se află în izolare.

Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 40 de pacienţi, a mai informat Executivul.

România a primit 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței

România a primit un număr de 5.060 doze de vaccin împotriva variolei maimuței, în baza unui contract de donație încheiat între Ministerul Sănătății și Comisia Europeană.

Potrivit Ministerului Sănătății, dozele de vaccin vor fi direcționate către spitalele de boli infecțioase din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Constanța.

De asemenea, sursa citată a mai informat că aceste spitale pot transfera vaccinul, cu titlu gratuit, către alte unități sanitare județene sau de boli infecțioase, la solicitarea acestora, atunci când situația o impune.

Persoanele vizate de vaccinarea post-expunere sunt contacții direcți ai cazurilor de infectare. Este recomandat ca vaccinarea să fie realizată cât mai curând după momentul expunerii: între 4 și 14 zile.

Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 zile.

Ministerul Sănătății, despre variola maimuței

„Este important să înţelegeţi că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, ci necesită un contact apropiat”, a transmis Ministerul Sănătății într-un comunicat de presă.

Sursa citată a menționat atunci că „majoritatea cazurilor recente s-au prezentat la clinicile pentru boli cu transmitere sexuală unde au fost testati negativ pentru infecţii cu transmitere sexuală obisnuite”.

De asemenea, „simptomele pot fi uşoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupţii cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”