România, sufocată sub o masă de aer cu praf saharian. Ce anunță meteorologii

România, sufocată sub o masă de aer cu praf saharian. Ce anunță meteorologii

Concentraţiile de praf saharian nu sunt foarte ridicate, pentru că masa de aer care le conţine a fost antrenată de circulaţia generală a aerului dinspre Asia peste Marea Neagră, Republica Moldova, sudul Rusiei şi al Ucrainei şi abia ulterior şi peste România, arată Agerpres.

O masă de aer saharian va acoperi România FOTO Arhivă Adevărul

"Începând cu data de 23.08, la început în zona Moldovei, apoi în extindere către sudul României, circulaţia generală a aerului dinspre est către vest-sud-vest a favorizat transportul unei mase de aer ce conţine particule de praf saharian de concentraţii nu foarte ridicate.

Având în vedere ca în vecinătatea nord-estică a României, presiunea atmosferică s-a menţinut relativ ridicată şi că acest câmp de presiune relativ ridicată ocupă aproape toată partea de nord-nord-est a continentului, a fost favorizată pe de o parte circulaţia estică a aerului la nivelul solului şi pe de altă parte, staţionarea sau concentrarea acestor particule de praf saharian în straturile de aer din imediata apropiere a solului ", a anunțat Administrația Națională de Meteorologie (ANM) , citată de Agerpres.

La acest fenomen se vor adăuga și câteva zile de caniculă, astfel încât aerul va fi irespirabil. Meteorologii spun că temperaturile maxime vor atinge 36 grade Celsius la umbră în următoarele patru zile.

Vineri, 26 august, vreme deosebit de caldă

Vineri, 26 august, vremea se va menţine călduroasã în aproape toată ţara, în zonele de câmpie pe arii restrânse va fi caniculã, iar disconfortul termic ridicat în regiunile din vest, sud şi est, unde indicele temperaturã-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unitãţi.

Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în sud-est, în zona Carpaţilor Meridionali şi în extremitatea de sud-vest, unde doar izolat, vor fi averse slabe şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare în regiunile sud-estice.

Temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 şi 34 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 și 9 grade Celsius în depresiunile Carpaţilor Orientali şi 22 grade Celsius pe litoral. În a doua parte a nopţii, în special în zonele depresionare vor fi condiţii de ceaţă.

În Capitală, disconfort termic ridicat

În București, meteorologii anunță că vremea va fi în continuare călduroasă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi posibil depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, iar vântul slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 34 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 17 și 19 grade Celsius.

În vest sunt așteptate ploi

Și în următoarele zile, meteorologii anunță tot vreme deosebit de caldă. Vineri în zona Carpaţilor Meridionali şi în extremitatea de sud-vest vor fi averse slabe şi descărcări electrice.

Temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 35 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse în general între 11 şi 21 grade Celsius, cu valori mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei unde vor fi condiţii de ceaţã.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”