România TV, două amenzi şi două somaţii de la CNA: Realități istorice falsificate grosolan

România TV, două amenzi şi două somaţii de la CNA: Realități istorice falsificate grosolan

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, postul România TV cu două amenzi de câte 10.000 de lei şi două somaţii publice din cauza încălcărilor legislaţiei referitoare la informarea obiectivă a publicului şi asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii, ca şi a acelora care reglementează obligativitatea prezentării unui punct de vedere al minorităţilor etnice, religioase sau sexuale în prezentarea unor probleme de interes public.

FOTO Mediafax/ Alexandra Pandrea

Potrivit unui comunicat al CNA citat de Agerpres , întrunit în şedinţă, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului România TV o amendă de 10.000 de lei pentru ediţia din 25 decembrie 2022 a emisiunii „Special”, precum şi pentru cea din 26 decembrie 2022 a emisiunii „RO la raport”, care au avut ca invitaţi pe actorul Dan Puric şi pe omul de afaceri Gigi Becali, în cadrul cărora radiodifuzorul a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi pe cele ale art. 64 alin. (1) lit. a), b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Propunerea a fost făcută de Valentin Jucan, membru al CNA, care a argumentat, în cazul emisiunii avându-l pe Dan Puric invitat, că acesta, fără să fie contrazis şi fără să participe la o dezbatere despre plusurile şi minusurile Uniunii Europene, „primeşte o scenă” în care se manifestă cu afirmaţii împotriva Uniunii Europene, falsificând „în mod grosolan” realităţi istorice.

„În această emisiune, Dan Puric mi se pare cel mai vehement în afirmaţii. De aceea, amestecul de opinii şi afirmaţii, de această dată, este un amestec mult disproporţionat în favoarea opiniilor. Reţetarul de discurs al lui Dan Puric începea şi avea o pondere destul de consistentă în opinii şi, la un moment dat, puncta cu afirmaţii şi făcea nişte afirmaţii despre care eu m-am exprimat. Dar, de această dată, Dan Puric vine cu o serie de afirmaţii contondente la adresa construcţiei europene, din care noi facem parte, la adresa scopului şi finalităţii Uniunii Europene, atunci când vorbeşte despre rezultatul împotriva creştinismului al Uniunii Europene, atunci când vorbeşte despre alterarea individului şi a societăţilor în sens negativ, având ca şi cauză Uniunea Europeană”, a spus Jucan.

„Printre titlurile afişate pe ecran s-au regăsit: «Becali se dezlănţuie la adresa politicienilor»; «Ce a modificat vaccinul COVID în corpul omului»; respectiv «Dan Puric demască oculta care a pus mâna pe România»; «Dan Puric vorbeşte despre resetarea impusă în România»; «Dan Puric: România a devenit laborator vaccinal», «Bordelizarea Europei, pe cine acuză Dan Puric»”, precizează CNA .

O altă amendă de 10.000 de lei a fost pentru emisiunea „România 60 Minute” din data de 23 decembrie 2022, difuzată fără a se respecta prevederile art. 47 alin. (3) şi ale art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului. Titluri afişate: „Resetarea sexuală în plină desfăşurare”; „Ce vor să facă neomarxiştii copiilor de 16 ani”.

În acest caz, propunerea i-a aparţinut lui Mircea Toma, membru al CNA.

„În emisiunea «60 de minute», din 23 decembrie, unde performerii sunt, de data asta, domnul europarlamentar Cristian Terheş, care îşi formulează punctele de vedere al domniei sale despre «resetarea sexuală» şi ne împărtăşeşte şi dânsul opiniile despre ce înseamnă gen şi cum e contaminarea neo-marxistă... orientarea sexuală vine dinspre Statele Unite, dar că ţara noastră va rezista, fiindcă la noi s-au construit 1.000 de biserici în anii... Da, e adevărat. Ceea ce, din păcate, confirmă gravitatea intervenţiei domniei sale, pentru că semnul pentru o ţară faptul că se construiesc 1.000 de biserici şi niciun spital este un semn de degradare intelectuală, nu de... Îmi pare rău, dar trebuie să folosesc cuvântul progres”, a spus Mircea Toma.

El a adăugat că opiniile lui Cristian Terheş au fost „susţinute, cu mare afişat curaj”, de Gelu Vişan, un alt invitat.

„Acesta recomandă ieşirea din Uniunea Europeană, ca să ne ferim copiii, familia, biserica, să nu ne vindem copiii acestor aberaţii care înseamnă un băiat care merge la şcoală, băiat să se întoarcă fată. Deci, dezinformarea şi lipsa unei minime culturi ştiinţifice de liceu, asumată cu mare eroism şi folosită ca argument pentru influenţarea populaţiei pentru comportamente de mare responsabilitate, respectiv atitudinea faţă de Uniunea Europeană este, din punctul meu de vedere, de neiertat. Adică, aici, eu voi face o propunere”, a adăugat Mircea Toma.

În aceeaşi şedinţă, CNA a sancţionat România TV cu o somaţie publică pentru încălcarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. b) în emisiunea „Punctul Culminant” din data de 14 decembrie 2022 („Uterul artificial, ce se pregăteşte în aceste zile”); o altă somaţie publică a fost acordată pentru emisiunea „Special”, ediţia din 16 decembrie 2022, în care nu s-au respectat prevederile art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului la relatarea subiectului despre accidentul rutier în care a fost implicată Monica Macovei („Monica Macovei în stare avansată de ebrietate”; „În ce hal a fost scoasă din restaurant Monica Macovei”).

Legea audiovizualului nr. 504 din 11 iulie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la art. 3 (2): „Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”.

Decizia CNA 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează:

* Art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

* Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

* Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

* Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”