România va participa la Eurovision 2023. TVR dorește să soluționeze litigiul cu EBU

România va participa la Eurovision 2023. TVR dorește să soluționeze litigiul cu EBU

Țara noastră va concura la cea de-a 67-a ediție a Eurovision Song Contest, în pofida scandalului legat de votul de la concursul din acest an.

WRS a fost reprezentantul României la Eurovision 2022 FOTO AFP

Consiliul de Administraţie a aprobat cu unanimitate de voturi participarea României la cea de-a 67-a ediţie a Eurovision Song Contest, care se va desfășura în luna mai în Marea Britanie, potrivit unui comunicat al instituției.

„Conform invitaţiei primite de SRTv de la EBU televiziunile trebuie să-şi anunţe intenţia de participare până la data de 15 sepetmbrie, cu posibilitatea retragerii fără consecinţe financiare până la 11 octombrie. Potrivit calendarului stabilit de organizator, lista finală a ţărilor înscrise urmează a fi anunţată până la finalul anului”, conform unui comunicat emis după şedinţa CA, potrivit Știrilor TVR .

Totodată, Preşedintele-Director General, Dan Cristian Turturică, a solicitat membrilor Consiliului de Administraţie (CA) al SRTv un mandat în vederea contactării unor firme de avocatură din Elveţia pentru evaluarea şanselor SRTv într-un litigiu cu EBU/ European Broadcasting Union - organizatorul concursului Eurovision Song Contest (ESC).

Vot anulat în finala Eurovision 2022

La ediția din acest an, câștigată de Ucraina, juriile din şase ţări, printre care şi România, au fost eliminate după votul din cea de-a doua semifinală.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis într-un comunicat de presă difuzat în noaptea finalei, chiar în timpul anunţării rezultatelor votului juriilor naţionale pentru finala ESC, că în cea de-a doua semifinală juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs. Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat bazat pe ţări cu tipare de vot similar atât în a doua semifinală, cât şi în marea finală.

Juriul naţional al României acordase punctajul maxim, 12 puncte, Republicii Moldova. Din cauza unor pretinse nereguli la tiparul de vot, EBU a anulat voturile şi astfel cele 12 puncte ale juriului de la Bucureşti au fost acordate Ucrainei. care iniţial nu a primit nici măcar o notă. Juriului român i-au fost însă anulate voturile, ţara noastră fiind suspectată de fraudă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...