România vrea să facă măsurători pe Bîstroe. Ciucă: Ce depășește 3,5 metri înseamnă adâncire

România vrea să facă măsurători pe Bîstroe. Ciucă: Ce depășește 3,5 metri înseamnă adâncire

Nicolae Ciucă a afirmat că România dorește să facă măsurători pe Canalul Bîstroe, după ce ministerul Infrastructurii din Ucraina a precizat că adâncimea de navigare a canalului a crescut de la 3,9 la 6,5 metri.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV.RO

„Este vorba despre lucrări care au impact pe mediu. Niciuna dintre instituții nu poate verifica aceste date până nu mergem să măsurăm”, a precizat premierul.

Nicolae Ciucă susține că ambasadorul ucrainean în România va fi prezent astăzi la sediul ministerului de Externe, unde i se va solicita ca autoritățile române să primească aprobare pentru a verifica lucrările din Canalul Bîstroe.

„Azi va fi prezent ambasadorul Ucrainei la MAE și i se va solicita ca autoritățile române să primească autorizare pentru verificarea lucrărilor. Este vorba despre executarea unor lucrări care au impact pe mediu. În acest moment, dați-ne voie să verificăm și să confirmăm aceste date. Domnul ambasador va fi prezent la ministerul de Externe și discuția va fi ca mijloacele noastre tehnice să obțină aprobările să ajungă acolo”, a declarat Nicolae Ciucă, în Parlament.

Premierul a precizat că întreținerea canalului este de 3,5 metri, iar ce depășește înseamnă adâncirea canalului.

„Întreținerea este de 3,5 metri, ce depășește înseamnă adâncirea canalului. Pe baza măsurătorilor, atât ministerului Mediului cât și alte instituții, vor acțiunea ca atare, inclusiv prin sesizarea Comisiei Europene”, a adăugat acesta.

Ucraina recunoaște că a adâncit Canalul Bâstroe

Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirmă, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării.

Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei , pescajul care trece prin Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se arată în postarea publicată, vineri, pe Twitter.

Cu o zi înainte, ambasada ucraineană la București a precizat că toate lucrările de pe canalul Bîstroe „sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei”. De asemenea, ambasada a mai transmis că lucrările „vizează exclusiv întreținerea căii navigabile”.

Ulterior, pe site-ul ministerului infrastructurii ucrainean a fost transmis un mesaj cu privire la creșterea adâncimii de navigare: „Conform ordinului din 16 februarie, emis de portul Izmail, pescajul de trecere al navelor în tronsonul de la kilometrul zero al gurii Bâstroe a Dunării, până la kilometrul 77 al gurii Chilia este de 6,5 metri, iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului – 7 metri. La începutul invaziei rusești, pescajul maxim era de numai 3,9 metri. Îndepărtarea sedimentelor s-a făcut ca parte a programului UE «Solidarity Lanes», menit să promoveze dezvoltarea rutelor logistice alternative pentru exporturile ucrainene“.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /