România vrea să se inspire din strategia de dezvoltare a Poloniei (presă)

România vrea să se inspire din strategia de dezvoltare a Poloniei (presă)

Autoritățile de la București intenționează să promoveze o parte din elementele strategiei de dezvoltare elaborată de către guvernul conservator de la Varșovia, informează un articol publicat, marți, în cotidianul polonez Rzeczpospolita.

Printre măsurile de care sunt interesate autoritățile române se află reglementările care simplifică demararea unei afaceri, precum și un program de sprijinire a inovației. De asemenea, România intenționează să înființeze un fond suveran de investiții, după modelul Fondului Polonez de Dezvoltare (PFR), iar directorul general al PFR, Pawel Borys s-a alăturat unei echipe de specialiști care vor consilia guvernul României cu privire la crearea unui fond de investiții.

Pawel Borys a declarat pentru Rzeczpospolita că economia România se confruntă cu același probleme ca și Polonia chiar dacă "pornește de la un nivel chiar mai de jos decât am pornit noi". "La fel ca și în Polonia, mai multe milioane de români au plecat să muncească în străinătate, principalul avantaj competitiv al economiei românești este mâna de lucru ieftină, iar nivelul de inovație este unul redus", a explicat Borys.

Potrivit acestuia, strategia de dezvoltare responsabilă promovată de ministrul polonez al Dezvoltării, Mateusz Morawiecki, a identificat mai multe capcane pe care Polonia trebuie să le evite dacă vrea să înceteze să mai fie o economie periferică. Același lucru este valabil și în cazul României, "care, la fel ca noi, vrea să progreseze la o etapă superioară de dezvoltare economică", a spus Pawel Borys.

În ceea ce privește fondul suveran de investiții, directorul general al PFR a precizat că lucrările echipei de specialiști care consiliază guvernul României vor continua în lunile următoare, iar o delegație românească este programată să viziteze Varșovia în luna noiembrie.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, pe 30 august, în dezbatere publică, proiectul de Lege privind înființarea FSDI, elaborat împreună cu reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Energiei și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, precum și cu consultarea reprezentanților din alte instituții publice, în cadrul unui grup de lucru și a unei comisii interministeriale aprobate în acest sens de Guvern.

Luna trecută, ministrul Economiei, Mihai Fifor, declara că Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) va fi activ de la 1 ianuarie 2018 și va reprezenta un bun mecanism pentru politicile guvernamentale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Născut într-o rulotă pe marginea drumului, a ajuns miliardar / Povestea celui mai bogat țigan din Marea Britanie

2 VIDEO Este „viu” și nevătămat / Țeapa luată de Forțele ruse care au aruncat o grenadă într-un transportor blindat

3 VIDEO „Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum sunt la sală”

4 ULTIMA ORĂ Schimbări majore la vârful armatei ruse din Ucraina

5 Contre între Ciutacu și RO Vaccinare / „Tonomatul” a încasat-o ca Mircea Badea!