Românii aleg pentru minivacanța de 1 Mai stațiunile românești, Bulgaria și city-breakuri în Europa; bugetul mediu - 150 de euro/persoană

Românii aleg pentru minivacanța de 1 Mai stațiunile românești, Bulgaria și city-breakuri în Europa; bugetul mediu - 150 de euro/persoană

Românii aleg să-și petreacă minivacanța de 1 Mai și Paște în stațiunile românești, pe litoralul bulgăresc, dar și în city-break-uri în Europa, alocând un buget mediu de 150 de euro de persoană.

În același timp, circa jumătate din locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turiști străini, foarte mulți provenind din Marea Britanie.

"Gradul de ocupare al hotelurilor de pe Valea Prahovei este aproape de 75%, cu locații care au vândut deja tot, dar mai există încă unități de cazare cu multe camere libere. Este un grad bun de ocupare, ținând cont că anul acesta Paștele coincide cu 1 Mai, deci cu deschiderea sezonului estival. Cei mai mulți turiști, 80%, vin cu pachete cumpărate prin agenții online și offline, inclusiv portaluri de rezervări. Tarifele, în general, nu par a fi crescut, poate un pic la structurile de categorie superioară. Și are justificare din cauza creșterilor de taxe și impozite locale, precum și la serviciile externe structurii transporturi și furnizori. Da, putem spune că există creșteri de 5-8%", a declarat pentru AGERPRES președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) Prahova, Adrian Voican.

Potrivit acestuia, tarifele încep de la 40-50 lei/noapte/persoană, dar numai pentru pachete cu minimum 3 nopți. Există și pachete cu 950 lei/camera dublă, 3 zile, cu mic dejun și cină. Pentru hotelurile cu clasificări superioare, prețul este de 2.368 lei/camera dublă pentru 3 zile sau 3.690 lei pentru 5 nopți, o garsonieră la hotel de 4 stele, cu mic dejun și cina pascală. Pentru turiștii care aleg Valea Prahovei, hotelierii au pregătit cine pastorale cu spectacol, tombole, gratuități sau reduceri semnificative la spa.

"România, Bulgaria, Grecia, Turcia, dar și destinațiile de city break precum Roma, Barcelona, Milano și Viena se află în topul preferințelor în acest an pentru minivacanța de 1 Mai&Paște. Din România, cele mai apreciate destinații sunt cele de pe Valea Prahovei și Bucovina. Îmbucurător este că se remarcă o creștere a vânzărilor pentru stațiunile de pe litoralul romanesc și în Delta Dunării. În afară de destinațiile obișnuite deja, cele situate aproape de casă, precum România și Bulgaria, românii au ales în acest an să meargă în minivacanța de Paște și 1 Mai și în destinații clasice de vară precum Creta sau Antalya, cu pachete charter", a precizat pentru AGERPRES Cosmin Marinof, director național de vânzări TUI Travel Center/Eurolines.

Bugetul mediu pentru un sejur individual (fără transport) este 150 euro/persoană, spune Marinof, iar pentru un sejur care include transportul cu avionul, cursă charter, este de aproximativ 350 euro/persoană. Delta Dunării este foarte atractivă tot timpul anului, dar sezonul începe de la jumătatea lunii aprilie, sejururile în luna mai fiind de asemenea foarte solicitate. Pentru cei care aleg Delta de 1 Mai, un pachet la Green Village costă 147 euro și include 3 nopți de cazare în camera dublă standard, demipensiune, prânz festiv de Paște și cină pescărească. Pentru sărbătorirea unui 1 Mai cu muzică folk și rock, Green Dolphin oferă 3 nopți cazare la una dintre căsuțele din complex cu 17 euro/persoană.

"Mamaia, Vama Veche și Costinești sunt cele mai solicitate stațiuni de la malul mării. Numărul turiștilor va fi mai mare în acest an mai ales în sudul litoralului datorită investițiilor hotelierilor din zonă pentru extinderea și îmbunătățirea gamei de servicii, apariției a nenumărate hoteluri cu all inclusive. Numai în 2016 sunt cel puțin 1.500 camere all inclusive în plus, comparativ cu 2015, în sudul litoralului. Estimez că 40% din turiștii care vin de 1 Mai pe litoral aleg agențiile de turism, iar ceilalți alte canale alternative, nu neapărat pe cont propriu", a subliniat fostul președinte al ANAT, Aurelian Marin, unul dintre cei mai dedicați tur-operatori pentru litoralul românesc.

Cei care aleg sudul litoralului se pot distra, după o baie în mare sau în piscină, în Parc Aventura Paradis Land Neptun, singurul parc de aventură de pe litoral, fie la Herghelia Mangalia.

"Cred că până va începe minivacanța de 1 mai și Paște, hotelurile din Mamaia vor fi pline, deja avem un grad mare de ocupare. Avem o serie de evenimente deja planificate, concerte, spectacole, clubing. Circa jumătate dintre locurile rezervate în Mamaia sunt pentru turiști străini, foarte mulți din Anglia. Toate hotelurile din stațiune vor fi deschise de 1 mai, conform legii. Mai mult, ne bucură faptul că autoritățile locale își fac datoria și stațiunea va fi pregătită pentru deschiderea sezonului. Prețurile la cazare au rămas, în mare parte, la același nivel ca anul trecut, dar acolo unde s-au făcut investiții mai mari, există o ușoară tentă de creștere. La un hotel de 3 stele, o cameră pentru 2 persoane cu mic dejun este între 150-200 de lei pe noapte. Acest tarif net al hotelierului crește prin adaosul de vânzare al agenției de turism sau al site-ului de promovare. Cei care, însă, nu rezervă și vin în ultimul moment direct la hotel vor cumpăra la tariful de recepție, care este întotdeauna mai mare cu circa 30% comparativ cu ce dăm noi agențiilor de turism", a spus președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală.

O parte a hotelierilor din Mamaia au deschis deja din acest weekend, dar majoritatea vor deschide săptămâna viitoare, marți sau miercuri. Credincioșii vor putea petrece noaptea Învierii chiar la capela din Mamaia, sau vor putea merge în Constanța la una dintre bisericile consacrate.

Cu toate acestea, Traian Bădulescu, consultant în turism, spune că cererea pentru litoralul bulgaresc este foarte mare, cu greu mai putând fi găsite locuri pentru perioada Sărbătorilor Pascale.

"Estimez peste 20.000 de români care aleg un minisejur pe litoralul bulgăresc de Paște. Românii preferă acum în special stațiunile mai apropiate, din nordul litoralului bulgaresc: Albena, Nisipurile de Aur, Balcik. Bulgarii pregătesc cine festive de Paște și asigură transportul către biserici în noaptea Învierii. Bulgaria este tot o țară creștin ortodoxă, iar tradițiile sunt asemănătoare, astfel că românii se simt aproape ca acasă", a precizat pentru AGERPRES Traian Bădulescu.

După litoralul românesc, care este "vedeta" acestei perioade, al doilea tip de turism vândut mult prin agenții este cel balnear, apreciază consultantul de turism.

"Există cerere de Paște pentru acest tip de stațiuni, atât datorită prețurilor mai accesibile, cât și datorită poziționării majorității stațiunilor în zone pitorești, de munte sau de deal. Sunt cereri pentru Băile Herculane, Băile Felix, Călimănești — Căciulata, Govora, Balvanyos, Covasna. La un hotelul de 2 stele, din Călimănești-Căciulata, un turist va plăti 350 de lei pentru 3 nopți de cazare cu pensiune completă și cină festivă. De asemenea, la hotelul Afrodita, de 3 și 4 stele din Băile Herculane, un turist va plăti 689 de lei pentru 3 nopți de cazare cu pensiune completă", spune consultantul în turism.

Mulți turiști aleg, rezervând pe cont propriu, zone de turism rural, precum Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina, Neamț, Mărginimea Sibiului. "Atunci când vorbim de rezervări pe cont propriu în structuri de cazare mici, gen pensiuni, sau în orașe europene, internetul câștigă din ce în ce mai mult teren. Însă o agenție de turism va oferi mereu consultanță personalizată turistului", a adăugat Traian Bădulescu.

AGERPRES/(AS — autor: Carmen Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat