Românii ar putea avea trecută în acte grupa de sânge încă de la naștere

Românii ar putea avea trecută în acte grupa de sânge încă de la naștere

Grupa de sânge ar putea fi determinată încă de la naștere și ar putea fi trecută inclusiv în certificatele de stare civilă, dacă un proiect de lege care prevede acest lucru va trece de Parlament.

FOTO arhivă Adevărul

„În vederea realizării evidenţei cetăţenilor români, fiecărei persoane fizice i se atribuie, începând de la naştere, un cod numeric personal, denumit în continuare CNP, i se determină grupa sanguină şi factorui Rh, elemente care se înscriu în actele şi certificatele de stare civilă şi se preiau în celelalte acte cu caracter oficial, emise pe numele persoanei respective, precum și în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor“, se arată în proiectul pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că, în anul 2021, pe drumurile publice din România s-au produs 4.915 accidente rutiere grave, evenimente care au cauzat decesul a 1.779 de persoane, rănirea gravă a 3.790 de persoane şi rănirea uşoară a altor 2.235 de oameni și că în astfel de situații echipele de intervenție trebuie să acționeze extrem de rapid pentru salvarea răniților. „Este un adevăr incontestabil că, în aceste situaţii deosebit de dramatice, orice secundă este preţioasă şi poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte. În consecinţă, posibilitatea personalului medical de a cunoaşte şi de a interveni imediat prin administrarea grupei sanguine compatibile este extrem de importantă şi poate duce, alături de celelalte măsuri de urgenţă care se iau în astfel de cazuri, la salvarea de vieţi omeneşti care, altfel, ar fi condamnate. La fel de importantă pentru personalul medical se dovedeşte a fi şi cunoaşterea factorului Rh al pacientului, întrucât foarte multe aspecte legate de tratament şi medicamentaţie sunt influenţate de grupa sanguină şi de factorul Rh (pozitiv sau negativ)“, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat