Românii ar putea fi desemnaţi cei mai comunicativi europeni; 91% utilizează o dată pe zi telefonul mobil pentru o convorbire

Românii ar putea fi desemnaţi cei mai comunicativi europeni; 91% utilizează o dată pe zi telefonul mobil pentru o convorbire

Românii ar putea fi desemnaţi cei mai comunicativi europeni în condiţiile în care 91% vorbesc măcar o dată pe zi la telefonul mobil, iar 30% dintre cei trecuţi de 60 de ani folosesc zilnic diverse aplicaţii pentru apeluri video, conform studiului 'Trăind în Europa, 2018', remis vineri AGERPRES.

Un sfert dintre germani au renunţat să mai folosească smartphone-urile pentru apeluri telefonice clasice şi unul din doi a renunţat la SMS-uri, comunicarea prin intermediul diverselor aplicaţii (Skype, WhatsApp, Facebook messenger) câştigând tot mai mult teren. Manierele de comunicare din anii '90 - 2000 rămân, încet-încet, pentru jumătatea de nord a Europei, o simplă amintire, conform studiului realizat de E.ON şi Kantar EMNID. 'Complet atipici', românii îmbrăţişează noua tehnică de comunicare fără să renunţe la 'vechile obiceiuri'. Pur şi simplu, comunică mai mult, având lejer posibilitatea să-şi revendice locul întâi la nivel european, în acest domeniu.

Potrivit studiului, 91% dintre români utilizează măcar o dată pe zi telefonul mobil pentru a iniţia o convorbire, în timp ce unul din doi utilizează zilnic apelurile video prin intermediul aplicaţiilor care au această opţiune.

Conform studiului, mai există un aspect care îi face pe români unici în peisajul european: deschiderea dovedită de persoanele trecute de vârsta de 60 de ani faţă de aceste mijloace de comunicare. Practic, 30% dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului amintit au recunoscut că efectuează cel puţin un apel video pe zi, folosind anumite aplicaţii, în comparaţie cu doar 6% dintre seniorii din Germania şi doar 9% dintre seniorii britanici.

Dacă studiul a demonstrat că românii sunt mai vorbăreţi decât italienii atât în ceea ce priveşte apelurile telefonice clasice, cât şi în privinţa apelurilor video, aceştia au ripostat categoric: 'Verba volant, scripta manent'. Aşadar singurul mijloc de comunicare la care aceştia ne-au surclasat au fost mesajele text, utilizând în acest sens diverse aplicaţii.

Realizatorii studiului apreciază că un singur aspect referitor la rezultate ar fi putut fi anticipat. Popoarele din jumătatea nordică a Europei rămân un pic mai tăcute şi rezervate, în comparaţie cu vecinii lor vorbăreţi, din sud.

Rezultatele fac parte din studiul 'Trăind în Europa, 2018', în cadrul căruia au fost chestionaţi circa 10.000 de oameni din Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Cehă, România, Suedia, Turcia şi Ungaria. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria