Românii consideră că recunoaşterea amprentelor este cea mai sigură formă de autentificare pentru plăţi (studiu Visa)

Românii consideră că recunoaşterea amprentelor este cea mai sigură formă de autentificare pentru plăţi (studiu Visa)

Peste 90% dintre consumatorii români sunt de părere că recunoaşterea amprentelor este cea mai sigură formă de autentificare pentru plăţi, urmată îndeaproape de scanarea irisului (89%), potrivit celui mai recent studiu al companiei de tehnologie de plăţi Visa.

"Studiul Visa evidenţiază totodată riscurile potenţiale privind securitatea plăţilor online, precum furtul de date sau de identitate şi activitatea frauduloasă. Aproape unul din şase utilizatori din mediul online foloseşte aceeaşi parolă pentru toate conturile sale, ceea ce constituie o vulnerabilitate majoră în cazul unor atacuri cibernetice", se precizează în comunicatul remis AGERPRES.

În timp ce parolele unice reprezintă o soluţie viabilă pentru ca utilizatorii să nu mai fie nevoiţi să reţină mai multe parole, peste jumătate dintre consumatorii români (53%) se declară în continuare îngrijoraţi de posibilitatea de a-şi bloca contul după multiple încercări eşuate de efectuare a unei plăţi prin intermediul acestei metode de securitate.

În comparaţie, metodele de autentificare biometrică sunt considerate mai rapide şi mai uşor de utilizat de către mai mult de 70% dintre consumatori. În pofida faptului că tehnologia se află încă într-o etapă incipientă de dezvoltare, mulţi români au folosit deja o formă de autentificare biometrică - 63% dintre consumatori precizând ca au realizat plăţi cu amprenta, se mai arată în comunicatul citat.

"Nu cu mult timp în urmă, metodele de autentificare biometrică erau considerate ficţiune şi puteau fi văzute doar în filme, iar în ziua de astăzi consumatorii folosesc frecvent amprentele pentru a-şi debloca telefoanele, a vizualiza parole sau pentru a se conecta la aplicaţii. Prin urmare, nu este deloc o surpriză că autentificarea biometrică este percepută ca o modalitate convenabilă pentru confirmarea plăţilor. Studiul realizat de noi susţine acest fapt cu date: 55% dintre consumatorii români spun că sunt familiarizaţi cu autentificarea biometrică, iar 90% şi-au exprimat interesul pentru folosirea amprentelor când validează o plată. Metodele de autentificare biometrică se dovedesc foarte eficiente pentru verificarea identităţii posesorilor de carduri, deoarece sunt unice şi dificil de falsificat, oferind astfel o modalitate simplă de a indeplini cerinţele legale privind autentificarea strictă a clienţilor. Comercianţii online sunt nevoiţi să se conformeze la Directiva privind Serviciile de Plată - PSD2 până în decembrie 2020 şi, deşi acest termen nu pare neapărat presant, este important ca aceştia să înceapă pregătirile din timp pentru a evita orice întrerupere posibilă a serviciilor. Retailerii online care au nelămuriri ar trebui să îşi contacteze furnizorul de servicii de plată pentru a se asigura ca îndeplinesc toate cerinţele din punct de vedere legal, iar afacerea lor nu este afectată în vreun fel", a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa, România.

Studiul, realizat de Fabrizio Ward LLC la comanda Visa, a fost derulat online în 2019, în 40 de ţări, inclusiv România, pe un eşantion de 20.000 de persoane, care deţin un card bancar.

Visa Inc. (NYSE:V) este lider mondial în domeniul plăţilor digitale. Reţeaua globală de procesare a plăţilor, VisaNet, are capacitatea de a procesa peste 65.000 de tranzacţii pe secundă. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...