Românii se răzbună pe Austria. Ce companii sunt boicotate după refuzul Vienei de a ne accepta în Schengen

Românii se răzbună pe Austria. Ce companii sunt boicotate după refuzul Vienei de a ne accepta în Schengen

Românii sunt puternic afectați de refuzul Austriei de a accepta aderarea României la Schengen și reacționează pe măsură, boicotând sau anunțându-și intenția de a boicota companiile austriece.

FOTO: Shutterstock

Firma Reiser a reziliat contractele cu Raiffesein, BCR și Petrom

Firma Reiser cu sediul în Bârlad, Vaslui, și-a închis conturile la două bănci cu capital austriac, Raiffesein Bank și BCR, precum și contul de la Petrom, ca reacție la votul Austriei împotriva intrării României în Schengen, a anunțat managerul firmei Daniel Buzamăt. Firma se ocupă de proiectarea, execuția și întreținerea de drumuri și poduri.

„Consiliul de Administrație al SC Reiser împreună cu mine am decis să închidem conturile pe care le avem la două bănci cu capital austriac, dar și contul de la Petrom , acestea fiind mijloacele la îndemână să protestăm în legătură cu votul negativ dat României”, a declarat Daniel Buzamăt, managerul Reiser SA.

Muzeul de Artă din Timișoara anulează o expoziție realizată cu parteneri din Austria

Filip Petcu, managerul Muzeului Național de Artă din Timișoara a anunțat printr-o postare pe Facebook că a luat decizia de a anula o expoziție programată pentru 2024, la Muzeului Național de Artă din Timișoara , în colaborare cu parteneri din Austria.

„Urmare a celor petrecute astăzi (n.r. joi, 8 decembrie), raportat la poziția Austriei față de România, se cuvine să luăm atitudine”, a scris Petcu, pe pagina sa de Facebook.

Rugat să detalieze această luare de atitudine, Filip Petcu a evitat să dea nume, însă a confirmat pentru „Adevărul“ că evenimentul programat în 2024 a fost anulat.

Regele romilor, mesaj de amenințare pentru austrieci

Dorin Cioabă, cel care își spune regele internațional al rommilor, a reacționat în stilul caracteristic după decizia luată joi la Bruxelles , în privința opoziției Austriei față de intrarea României în Spațiul Schengen.

El a scris un mesaj pe Facebook plin de greșeli gramaticale, transmis, după cum spune el, supușilor săi.

„Vor fi numai Pene de lebădă în toată Austria ,pentru ce au făcut României.Au cautat-o cu lumânarea. Romi mei.nu puteți sa le aduceți in tara lebedele ca nu suntem în Schengen, dar le vom servi.la ei acasă. Sau pus cu cine nu trebuie. Asta le va durea cel mai tare”, a scris Cioabă pe Facebook.

Arădeanul Dimitri Muscă: „Relația cu această bancă este definitiv încheiată”.

Arădeanul Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari oameni de afaceri din vestul ţării, care este şi unul dintre cei mai importanţi fermieri din ţară, a declarat că, imediat ce Austria a votat împotriva aderării României, a dispus angajaţilor firmelor sale să închidă conturile la băncile austriece , iar pe viitor nu va mai cumpăra motorină de provenienţă austriacă pentru campaniile agricole, în condiţiile în care foloseşte anual până la 1.500 de tone de motorină.

Omul de afaceri a spus că rula aproximativ 25 de milioane de euro anual prin conturile bancare deschise la BRD și BCR. El i-a îndemnat pe români „să nu-şi mai cheltuie banii pe produse austriece sau pe excursii în această ţară”.

Gestul unui clujean revoltat de atitudinea Austriei. „Să simtă țâfnoșii cât ustură Mămăliga Românească”

Un antreprenor clujean îi invită pe români să boicoteze băncile austriece și produsele din această țară, ca răspuns la gestul Austriei, de a se opune fără un motiv întemeiat aderării României la Schengen.

Ion Novăcescu a anunțat pe contul său de Facebook că și-a retras banii de la una dintre băncile cu capital austriac , în semn de protest față de politica dusă de această țară față de România. La detaliile transferurului el a scris: „Transfer disponibilități bănești după umilirea României de Austria” și a postat și o fotografie cu actul respectiv.

Emil Boc vrea boicotarea afacerilor austriece: „Austria este Rusia Uniunii Europene”

Am pierdut o bătălie, dar nu și războiul. Există o stare de supărare și frustrare, dar întodeauna găsești putere să mergi mai departe când istoria e de partea ta. Austria a făcut un mare act de nedreptate României. Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr că am mai multe oportunități. Avem o opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent", a spus primarul privind un boicot al companiilor austriece din România.

Ministrul Turismului le recomandă românilor să nu se mai ducă la schi în Austria

Stațiune de schi în Austria FOTO Shutterstock

Stațiune de schi în Austria FOTO Shutterstock

Daniel Cadariu susține că românii ar putea să aleagă și alte destinații de schi , în afară de Austria, dacă autoritățile de la Viena se vor opune în continuare intrării României în Schengen.

Demnitarul a sugerat că pasionații de schi din România ar trebui să aleagă alte destinații, dacă Viena are o reticență față de conaționalii noștri. „E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că nu numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania", a declarat ministrul Turismului.

Patronul Aurocar a anulat vacanța la schi în Austria și a închis conturile la BCR

Un investitor care deține afaceri în Alba și Hunedoara și-a anulat vacanța la schi și a închis conturile la BCR după decizia Austriei. „Nu mai colaborez cu firme austriece. Nu mai alimentez de la OMV, mi-am închis conturile la BCR, mi-am anulat vacanța de schi în Austria. La revedere, Austria, pe o perioadă nedeterminată!”, a declarat Dan Aurel Pricăjan.

Promisiunea unui român în scandalul Schengen: „Nu voi mai prelungi niciun contract cu firmele cu acționar austriac”

Voicu Vușcan, om de afaceri român, administratorul companiei Elit SRL Cugir, Alba, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România, anunța înainte de votul Austriei că nu va mai prelungi niciun contract cu nicio firmă cu acționariat austriac , dacă țara se opune aderării României la Schengen.

Dacă se întâmplă ceea ce toată lumea prefigurează, după ziua de astăzi, nu îmi va fi dor de Viena, de ski în Austria, de OMV, Petrom, Omniasig, Raiffaisen, BCR, Pfanner, Atomic, Fischer, Frey Wille, Julius Meinl, Humanic, Red Bull, Swarovski. Am fost buni 30 de ani să plătim dobânzi băncilor austriece, să le dăm pe nimic petrol, gaze și păduri, să cheltuim la Parndorf și ski în Austria. De la 1 Ianuarie, nu voi mai prelungi niciun contract, cu nicio firma cu acționariat austriac. Poate această palmă, pe care o luăm azi, va reuși să ne trezească, și să nu mai fim acel popor de tâmpiți, despre care vorbea Petre Țuțea”, a transmis omul de afaceri din Alba.

Universitatea Craiova a anunţat un boicot total

Universitatea Craiova a anunţat un boicot total al companiilor austriece partenere . Gruparea din Bănie a postat un comunicat oficial pe pagina sa de Facebook.

„În urma atitudinii revoltătoare a Republicii Austria, de a bloca accesul României la Spaţiul Schengen, Universitatea Craiova, fidelă principiilor înrădăcinate în ADN-ul său, a luat decizia de a sancţiona companiile austriece partenere cu un boicot total.

Începând din această lună, clubul îşi va muta conturile de la banca cu acţionariat austriac Raiffeisen Bank, iar alimentarea cu combustibil şi consumabile a parcului auto al Ştiinţei nu se va mai realiza în staţiile OMW-Petrom. Totodată, începând de anul viitor, tradiţionalul cantonament de vară al leilor nu se va mai face în vreo staţiune montană din Austria, ci într-o altă ţară europeană care are condiţii de pregătire similare”, este mesajul celor de la Universitatea Craiova.

Austria și Olanda au blocat aderarea României la Schengen

FOTO: Shutterstock

FOTO: Shutterstock

Joi, 8 decembrie, Consiliul JAI nu a putut da un vot unanim privind primirea României și Bulgariei în Schengen, fiind înregistrate două voturi împotrivă, ale Austriei și Olandei, fiind primită în spațiul de liberă circulație european doar Croația.

Olandezii au explicat însă în minută că susțin țara noastră, dar votul a fost unul comun, dosarele celor două state fiind legate. Prin urmare, sprijinul Olandei poate fi reprezentat în votul din JAI prin decuplarea de Bulgaria, un demers care a fost atins doar tangențial de politicienii români, rămânân însă neclar deocamdată când ar putea fi reluată discuția pe tema Schengen, la nivel de Consiliu Justiție și Afaceri Interne.

Deși liderii politici români din Parlamentul European discută în prezent despre posibilitatea reluării subiectului aderării României la Schengen în Consiliul European, surse din Legislativul european au explicat însă pentru „Adevărul”, înainte de votul din Consiliul JAI, că unul dintre cele mai sumbre scenarii este preconizat chiar de existența votului negativ, fiind nevoie ulterior de reluarea procedurii de la zero, care ar putea dura 2-3 ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale