Românul care s-a întors după 18 ani din Spania și a investit milioane de euro într-o cultură aproape dispărută

Românul care s-a întors după 18 ani din Spania și a investit milioane de euro într-o cultură aproape dispărută

Deși românii consumă destul de des acest aliment, producția autohtonă aproape că a dispărut după 1989. Întors din Spania, fermierul a investit milioane de euro.

Orez FOTO: Facebook

Ion Chindea a muncit timp de 18 ani în Spania, dar acum s-a întors acasă și a pus bazele unei ferme în care cultivă orez, cultură cu care România făcea concurenţă, înainte de 89, celor mai mari producători din Europa, scrie Observator .

A găsit locul ideal pe malul Jiului, în comuna Rojişte, în mijlocul unei arii naturale protejate, și aici, ajutat de trei investitori spanioli cultivă 240 de hectare de orez.

„L-ai pierdut o oră din ochi, ai pierdut câteva hectare. Care sunt riscurile? În primul rând dăunătorii, care afectează în apă. Apa fiind foarte poluată trebuie foarte mult urmărită, avut grijă. Noi acum în perioada inundaţiilor care au fost în România, apa fiind foarte murdară încercăm să irigăm foarte puţin”, spune fermierul.

Împreună cu cei trei spanioli, Ion Chindea a investit milioane de euro în această fermă. Recolta se culege în octombrie, cel puţin 5 tone la fiecare hectar, însă cum preţul din ţară abia acoperă costurile de producţie, orezul ia calea exportului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?