„Românul știe doar de frică!“/Legendarul Vasile Stîngă, scârbit de ce vede în jur

„Românul știe doar de frică!“/Legendarul Vasile Stîngă, scârbit de ce vede în jur

Într-un moment în care fotbalul românesc se chinuiește să combată scandările rasiste și xenofobe și ne-am ales cu primul meci suspendat din cauza unor derbedei, vorbim despre Sepsi – FC U Craiova 1948, handbalul a furnizat, la rândul său, un incident șocant.

Vasile Stîngă, cel mai bun marcator din istoria naționalei României de handbal. FOTO: Arhiva Adevăru

Pentru că, luni seară, confruntarea CSM București – Rapid, scor 31-24 (13-14 la pauză) din optimile Cupei României a fost umbrită de injuriile adresate Cristinei Neagu (34 de ani) din partea galeriei giuleștene. A fost un episod extrem de grav, în condițiile în care, până acum, handbalul, mai ales cel feminin, a fost ferit de o asemenea atmosferă toxică, specifică stadioanelor de fotbal. De altfel, tocmai de aceea, foarte multe familii se duc la partidele din Liga Florilor sau la cele din Liga Campionilor, știind că înjurăturile nu strică ambianța.

Din păcate, incidentul de la meciul CSM – Rapid a venit după ce „Adevărul“ a semnalat, chiar în ediția de ieri, că și handbalul juvenil a ajuns să fie stricat de părinți agresivi, care înjură, fără nicio reținere, de pe margine.

Vasile Stîngă (66 de ani), o legendă vie a handbalului românesc, a avertizat că, în lipsa unor măsuri dure, așa cum se întâmplă acum, huliganii își vor face de cap, în continuare, în săli.

„Adevărul“: Cum vi se pare acest incident, cu Cristina Neagu în prim-plan?

Vasile Stîngă: În primul rând, a fost o lipsă crasă de respect, pentru că, totuși, vorbim despre o femeie... Lipsă de civilizație! Totuși, te afli într-o sală de sport, cu femei, cu copii și nu e normal... Aici, în primul rând, cred că organizatorii, federația, ar trebui să ia măsuri și, în astfel de momente, să-i scoată pe pe huligani în afara sălii. Ar trebui, încetul cu încetul, să ne civilizăm și noi. Inclusiv galeriile de fotbal! Și să dăm dovadă de fair-play față de sportivi, pentru că ei sunt actorii principali, cei care muncesc și încearcă să obțină victoria.

Din păcate, pare că tratăm problema cu pasivitate...

Ar trebui să ne uităm și noi la ce se întâmplă pe stadioanele astea din Occident, mai ales în Anglia, care a combătut huliganismul. Și ce atmosferă civilizată domină acum pe arenele lor, inclusiv cele de fotbal! Sincer, suporterii de fotbal de la noi, dacă nu se pot adapta la comportamentul galeriilor de handbal, atunci să nu mai vină la meciuri! E foarte urât ce s-a întâmplat acum la acest meci CSM – Rapid, foarte urât...

Când erați dumneavoastră jucător, erau astfel de incidente?

Pe vremea mea, în cel mai rău caz, se auzeau niște huiduieli dinspre galeria adversă și cam atât. Nu era cu scandări injurioase, sexuale, rasiste și mai știu eu ce. Nu exista așa ceva. Erau și alte reguli, era și alt nivel de respect. Acum, fiecare face ce vrea. Iar dacă nu vom lua nicio măsură, problema se va agrava! Ia să încerce federația să ia măsuri, să-i dea afară din sală pe cei care înjură, plus niște amenzi usturătoare! O să vedeți atunci cum se vor potoli imediat. Pentru că românul numai de asta știe, de frică!

La fotbal, pare că se încearcă, ușor ușor, combaterea huliganismului. Timid, dar se încearcă...

După părerea mea, ce s-a întâmplat la Sepsi – Craiova poate fi un model bun și pentru noi, la handbal. A fost o chestie foarte corectă. Dom’le, scandezi lozinci rasiste, xenofobe? Afară și pierzi și meciul! Vă spun eu că, dacă s-ar fi oprit meciul la CSM – Rapid și anunța crainicul că Rapid riscă să piardă, dacă nu se potolesc suporterii cu înjurăturile, să vedeți atunci cum se făcea liniște imediat. Dar, dacă nu luăm nicio măsură, oamenii vor crede că pot face ce vor, în continuare.

E cu atât mai grav că acum așa ceva s-a întâmplat la un meci de fete...

E un semnal de alarmă pentru federație ce s-a întâmplat acum! Pentru că trebuie să ia măsuri foarte dure, ca să potolim acești oameni. Nu se poate ca, pe un teren de sport, să scandezi asemenea lucruri incalificabile! Și e cu atât mai grav că vorbim despre cea mai bună handbalistă a lumii, ne-a făcut mândri în atâtea meciuri, în străinătate s-a auzit de handbalul românesc și datorită Cristinei Neagu. Și tu vii și scandezi injurii la adresa ei... O lipsă totală de respect, nici n-am cuvinte. Sper ca federația să le dea o amendă, să usture rău de tot!

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina