ROMATOM a semnat un Memorandum de Întelegere cu americanii de la NEI pentru colaborare în domeniul nuclear

ROMATOM a semnat un Memorandum de Întelegere cu americanii de la NEI pentru colaborare în domeniul nuclear

Forumul Atomic Român (ROMATOM) a parafat, miercuri, un Memorandum de Înţelegere cu Nuclear Energy Institute (NEI), cu sediul în Statele Unite ale Americii, în vederea colaborării în aplicaţiile civile ale energiei nucleare, informează organizaţia din România, într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Acest Memorandum de Înţelegere împreună cu recentul Acord Interguvernamental dintre Statele Unite şi România demonstrează importanţa cooperării internaţionale pentru a reduce emisiile de carbon şi a promova securitatea energetică. Domeniul nuclear din SUA are un istoric de neegalat în parteneriatele industriale şi doreşte să fie partenerul României, având în vedere că România îşi revitalizează infrastructura energetică nucleară. Împreună cu Romatom, NEI doreşte să sprijine această colaborare de a promova energia nucleară ca soluţie energetică curată şi a ajuta ca România să-şi atingă obiectivele climatice şi de securitate energetică", a declarat Maria Korsnick, preşedinte şi CEO al Nuclear Energy Institute.

Conform datelor oficiale, la nivel european, în prezent, energia nucleară asigură aproape 50% din producţia energetică cu emisii CO2 reduse şi 26% din întreaga producţie energetică, asigurând 1,1 milioane de locuri de muncă şi realizând o cifră de afacere anuală de 102 miliarde de euro.

În România, energia nucleară asigură 18% din producţia internă şi 33% din energia curată produsă în România. În sector sunt create 11.000 de locuri de muncă în industria orizontală, un număr care ar putea creşte la 19.000 de locuri de muncă în contextul dezvoltării noilor proiecte nucleare, susţin reprezentanţii Romatom.

"România este puternic implicată în dezvoltarea programului său nuclear civil, pentru a creşte securitatea energetică şi a reduce emisiile de CO2 în conformitate cu obiectivele UE 2050. În conformitate cu Strategia Energetică a României şi Planul Integrat Naţional pentru Energie şi Schimbări Climatice, energia nucleară joacă un rol esenţial în toate scenariile, valorificând experienţa operaţională a Unităţilor 1 şi 2 ale CNE Cernavodă. Memorandumul semnat astăzi cu partenerii noştri americani întăreşte capabilităţile domeniului nuclear de ambele părţi şi creează oportunităţi pentru implementarea cu succes a proiectelor strategice în România, precum Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă, retehnologizarea Unităţii 1 şi in viitor, alte proiecte precum reactoarele modulare de mici dimensiuni", a spus Teodor Chirica, preşedinte onorific Romatom.

Potrivit comunicatului citat, scopul Memorandumului este stabilirea unei relaţii de cooperare între cele două industrii, în condiţii de securitate nucleară, cu respectarea legilor şi reglementărilor din cele două state, precum şi a angajamentelor internaţionale asumate de acestea.

De asemenea, documentul sprijină crearea unui cadru de cooperare între industria nucleară din România şi cea din SUA, cu scopul promovării "utilizării paşnice a energiei nucleare prin operaţiuni eficiente şi politici eficace, precum şi facilitarea dezvoltării comerţului şi investiţiilor în sectorul energiei nucleare".

"Fiabilitatea şi capabilitatea industriei orizontale nucleare sunt esenţiale în implementarea cu succes a unor noi proiecte, cu beneficii sociale şi economice multiple pentru România. Unităţile 3 şi 4 ale CNE Cernavodă vor furniza României energie curată, accesibilă, fiabilă, în special după scoaterea din funcţiune a capacităţilor convenţionale învechite, în conformitate cu strategia UE pentru reducerea emisiilor şi tranziţia către o economie verde, vor crea locuri de muncă şi vor securiza infrastructura energetică a României pentru dezvoltare industrială şi socială. Retehnologizarea Unităţii 1 va conduce la încă 30 de ani de producere sigură de energie, la mai puţin de jumătate din costul unei noi unităţi. După cum am văzut, în timpul pandemiei COVID, rezilienţa şi sustenabilitatea sistemelor energetice joacă un rol vital în asigurarea continuităţii activităţii economice şi în perspectiva relansării activităţii industriale după această criză", a afirmat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Memorandumul dintre NEI şi ROMATOM a fost semnat de Maria Korsnick - preşedinte şi CEO al Nuclear Energy Institute, şi Teodor Chirica - preşedinte onorific al ROMATOM, cu ocazia unui webinar pe tema oportunităţilor de investiţii şi a capabilităţii industriilor nucleare din România şi SUA, în prezenţa lui Tommy Joyce - secretar asistent adjunct pe probleme de Energie pentru Securitatea Energetică Globală şi secretar asistent adjunct pentru Dezvoltarea Pieţei şi Inovaţie Energetică, precum şi Dan Drăgan - secretar de stat în Ministerul Energiei, Economiei şi Mediului de Afaceri din România.

Nuclear Energy Institute (NEI) este organizaţia responsabilă de stabilirea unei politici industriale unificate cu privire la aspectele care afectează industria energiei nucleare, inclusiv aspectele de reglementare ale problemelor operaţionale şi tehnice generice. Membrii NEI includ entităţi autorizate să opereze centrale nucleare comerciale în Statele Unite, proiectanţi de centrale nucleare, mari firme de inginerie, instalaţii pentru ciclul combustibilului, entităţi licenţiate pentru materiale nucleare şi alte organizaţii şi entităţi implicate în industria nucleara. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...