ROMATOM şi Organizaţia Industriilor Nucleare din Canada au reînnoit Memorandumul pentru cooperare în domeniul energiei nucleare

ROMATOM şi Organizaţia Industriilor Nucleare din Canada au reînnoit Memorandumul pentru cooperare în domeniul energiei nucleare

Organizaţia Industriilor Nucleare din Canada (OCNI) şi Forumul Atomic Român (ROMATOM) au reînnoit Memorandumul de Înţelegere pentru cooperare în domeniul energiei nucleare.

Potrivit unui comunicat al ROMATOM, remis miercuri AGERPRES, memorandumul descrie mai multe modalităţi prin care OCNI şi ROMATOM vor continua să colaboreze în vederea identificării oportunităţilor pentru furnizorii nucleari din România şi Canada. De asemenea, Memorandumul OCNI-ROMATOM va încuraja şi facilita cooperarea între institutele de cercetare şi universităţile din Canada şi România privind cercetarea, dezvoltarea şi educaţia nucleară.

"România şi Canada sunt parteneri pe termen lung în energia nucleară începând cu dezvoltarea Unităţilor 1 şi 2 de la CNE Cernavodă, care sunt printre unităţile nucleare cele mai performanţe din lume din punct de vedere al factorului de capacitate de la punerea lor în funcţiune. Strategia energetică a României prevede dezvoltarea în continuare a programului nuclear prin prelungirea duratei de funcţionare a Unităţii 1 şi construirea Unităţilor 3 şi 4, ca parte a soluţiei pentru asigurarea securităţii în furnizare a României şi realizarea obiectivelor de mediu privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 80% până în 2050", a spus Gheorghe Lucaciu, director executiv ROMATOM.

Memorandumul fost semnat, marţi, cu prilejul unei întâlniri comune a reprezentanţilor industriilor nucleare din Canada şi România, care a avut loc la Bucureşti, organizată în comun de ROMATOM şi Ambasada Canadei.

Delegaţia comercială Canada-România condusă de OCNI a reunit reprezentanţi ai 15 furnizori nucleari majori angajaţi în întâlniri cu producătorii din România, precum şi oficiali din partea Ministerului Energiei. Delegaţia canadiana a efectuat de asemenea o vizită de lucru la centrala nucleară de la Cernavodă.

OCNI este o asociaţie care include peste 200 de furnizori de top din Canada pentru industria nucleară din Canada şi pieţe străine.

Forumul Atomic Român are peste 35 de companii membre active care activează în domenii precum fabricarea echipamentelor, construcţii, proiectare tehnică şi alte servicii nucleare care sprijină industria nucleară din România. ROMATOM este membru al Forumului Atomic European (FORATOM) şi parte activă în dezbaterea europeană şi naţională privind strategia energetică şi politicile sustenabile. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Tun de 400 de milioane de euro! / Cui au dat liberalii licențele pentru nămolul de la Techirghiol și sarea de la…

2 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…

3 Alcov politic / În sfârșit, tractoristul Stănescu a primit verde de la Cotroceni să depună moțiunea de cenzură

4 Scandal la Zona liberă Curtici-Arad! „Marmota” s-a dedulcit la „ciocolată”?

5 Așa o fi?