Rozul, cea mai veche culoare de pe Pământ? Cum a cucerit lumea, încă din timpuri imemoriale

Rozul, cea mai veche culoare de pe Pământ? Cum a cucerit lumea, încă din timpuri imemoriale

Ar putea fi rozul cea mai veche culoare a Pământului? Aceasta este implicația unui studiu din 2018 care a găsit pigmenți de roz strălucitor în roci vechi de 1,1 miliarde de ani, datorită fosilelor miliardelor de cianobacterii minuscule care au dominat odată oceanele.

Cercetatorii crez ca rozul e una dintre cele mai vechi culori ale planetei FOTO Pixabay

Lumea naturală a fost de multă vreme pictată cu fiecare permutare de roz, indiferent dacă este încorporată adânc în stânci antice, dacă îmbracă flamingo înfometați de creveți sau pur și simplu dacă căptușește țărmurile plajelor cu nisip roz din Bermuda.

Și totuși culoarea poartă mult bagaj cultural. Pe măsură ce rozul a făcut saltul de la paleta naturii la podoaba umană, a adunat conotații de colonialism, frumusețe, putere și gen, scrie National Geographic .

Cum a devenit rozul un astfel de punct de interes cultural? Pe măsură ce lumea are un interes revitalizat pentru planeta roz-aprins locuită de Barbie, iată o scurtă istorie a culorii care ne face lumea mai frumoasă.

Admirația pentru roz în lumea antică

Oamenii din străvechime au trecut rapid de la admirarea rozului în lumea naturală la încercarea de a-l purta; de exemplu, în Munții Anzi în urmă cu aproximativ 9.000 de ani, vânătorii din ceea ce este acum Peru purtau îmbrăcăminte din piele croită, cu o nuanță de roz, datorită ocrului roșu, un pigment de oxid de fier care este unul dintre cei mai vechi pigmenți naturali folosiți de oameni.

Oamenii nu s-au mulțumit doar să folosească acest pigment pe pereții peșterii sau să-l folosească în timp ce își tăbăcesc hainele din piele. Încă din Egiptul antic, foloseau ocru pentru a-și vopsi buzele și obrajii. Când este aplicat pe pielea umană, pigmentul roșu creează un roz asemănător cu fardul de obraz, pe care privitorii îl asociau cu dragostea, sexualitatea și frumusețea. Preparatele asemănătoare au predominat în întreaga lume, folosind orice, de la căpșuni zdrobite până la amarant roșu.

Culoarea cosmeticelor — și colonialismul

Deși etimologia cuvântului este necunoscută, cuvântul „roz” a fost folosit pentru a descrie culoarea în secolul al XVIII-lea. Până atunci, rozul devenise indisolubil legat de colonialism, deoarece cererea de pigment pentru cosmetice i-a determinat pe europeni să recolteze resurse naturale în alte părți ale lumii.

De exemplu, în încercarea de a face pigmenți roz din coaja și seva roșie a copacilor brazilwood, comercianții europeni au forțat muncitorii înrobiți să taie atât de mulți dintre copacii eponimi ai Braziliei, încât țara a fost lăsată defrișată și copacul aproape că a dispărut.

Libelulă Orthemis discolor, FOTO Wikipedia

Libelulă Orthemis discolor, FOTO Wikipedia

În această eră de explorare, consumatorii și-au obținut obrajii și buzele roz de la alți pigmenți precum carminul, derivați ​​din insectele coșenile recoltate în America Centrală și de Sud în condiții similare.

Între timp, culoarea a avut, de asemenea, o asociere mai literală cu colonialismul: în acest timp, Imperiul Britanic a crescut atât de masiv încât culoarea roz – pe care hărțile o foloseau pentru a-și marca teritoriile din întreaga lume – a dominat harta lumii.

Rozul devine o nebunie autentică a modei

Pe măsură ce nuanțele roșii au devenit mai accesibile și mai ieftine, aristocrații europeni din secolul al XVIII-lea și-au dezvoltat pasiunea pentru roz. Istoricul de artă Michel Pastoureau scrie că „cele mai privilegiate clase ale societății europene au dorit pasteluri, semitonuri și cele mai noi inovații în nuanțe de culoare pentru a se distinge de clasele de mijloc, care acum aveau acces la culori strălucitoare, puternice și îndrăznețe”.

Madame de Pompadour FOTO Wikipedia

Madame de Pompadour FOTO Wikipedia

Madame de Pompadour, amanta lui Ludovic al XV-lea al Franței, în anii 1740 și 1750, a folosit culoarea ca semnătură proprie. Artiștii care au pictat-o ​​și au creat obiecte frumoase pentru numeroasele ei case au folosit roz în toate modelele lor, iar ea a ajutat la popularizarea în continuare a nuanței în toată Europa.

Apariția coloranților sintetici la mijlocul secolului al XIX-lea – care a dat naștere culorii cunoscute sub numele de mov, a făcut rozul mai accesibil ca niciodată. În anii 1930, rozul strălucitor devenise o adevărată nebunie a modei. Designerul de modă de avangardă Elsa Schiaparelli a făcut „roz turbat” culoarea ei semnătură, ajutând la răspândirea voguei pentru îmbrăcămintea pentru femei.

Partea întunecată a rozului

Rozul a fost, de asemenea, respins de unii ca simbol al slăbiciunii sau chiar al intenției sinistre.

În Germania nazistă, de exemplu, culoarea a fost folosită pentru a marca bărbații homosexuali din lagărele de concentrare și, odată cu apariția Războiului Rece, suspecților simpatizanți comuniști li s-a dar numele derogatoriu de "pinkos" – un termen care se referea la o persoană cu tendințe „roșii” către politica radicală.

Între timp, membrii mișcării de eliberare a femeilor au încercat să se distanțeze de o culoare care devenise indisolubil legată de feminitate și sexualitate.

Astăzi, rozul este ceea ce faci din el – și a crescut din nou în popularitate. În 2016, Pantone a anunțat că o nuanță de roz prăfuit - numită Millennial Pink - pentru generația care a îmbrățișat-o - a fost culoarea anului.

Filmul Barbie a creat o frenezie a culorii roz FOTO Arhiva

Filmul Barbie a creat o frenezie a culorii roz FOTO Arhiva

Anul acesta, filmul Barbie al Gretei Gerwig a contribuit la sporirea esteticii „Barbiecore” îmbibate de roz, inspirând admiratorii să-și încarce casele și garderoba cu toate nuanțele de roz. Potrivit Axios, căutările pentru termenul „camera estetică Barbiecore” au crescut cu peste 1.000 la sută între mai 2022 și mai 2023, reflectând dorința consumatorilor de interioare cât mai roz posibile.

Nu se știe ce permutare a rozului ne va captiva în continuare, dar având în vedere istoria colorată a nuanțelor care se încadrează undeva între alb și roșu, următoarea perioadă de glorie a rozului este probabil chiar după colț.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?