Ruptură totală Iohannis/Dragnea/Dăncilă. Cum a pornit scandalul de la mutarea ambasadei la Ierusalim

Ruptură totală Iohannis/Dragnea/Dăncilă. Cum a pornit scandalul de la mutarea ambasadei la Ierusalim

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă, în cel mai radical gest al său de când a ajuns la Cotroceni. Cererea care declanşează ruptura clară şi fără întoarcere între Iohannis şi Liviu Dragnea (reprezentat de Viorica Dăncilă) a avut ca element declanşator refuzul premierului de a merge la consultări la Cotroceni pe tema relaţiei cu BNR. Conflictul dintre cele două părţi a izbucnit însă după scandalul mutării ambasadei din Israel la Ierusalim, alimentat ulterior de tema medierii PSD-BNR. Fundalul rupturii e marcat însă de tentativele PSD de a reduce drastic prerogativele preşedintelui în două domenii-cheie: numirile de la vârful Justiţiei şi controlul serviciilor secrete. Ambele procese legislative sunt în curs, scrie jurnalistul Cristian Pantazi pe  G4Media.ro .

Refuzul reprezintă o sfidare fără precedent la adresa şefului statului din partea PSD. Ceilalţi premieri PSD, Sorin Grindeanu şi Mihai Tudose, nu au refuzat niciodată întîlnirile cu Klaus Iohannis, indiferent de tensiunea politică a momentului. Sfidând Administraţia Prezidenţială, Viorica Dăncilă demonstrează obedienţa totală faţă de agenda lui Liviu Dragnea, şeful de facto al Guvernului, şi anunţă declanşarea unui atac fără precedent la preşedintele Iohannis. De altfel, atacul a fost prefaţat joi seară de Dragnea, care a spus la Antena 3 că “am fost binevoitor cu el pentru a nu crea conflicte, în ultima perioadă”.

Scandalul mutării ambasadei. Scandalul mutării ambasadei a început la 18 aprilie, când  G4Media.ro a dezvăluit în exclusivitate că Guvernul urma să adopte un memorandum în această chestiune. Memorandumul a fost adoptat, dar nici până la acest moment nu a fost făcut public şi nici trimis la Administraţia Prezidenţială, după cum au declarat surse politice pentru G4Media.ro.

Guvernul nu a recunoscut nici până acum însă că a adoptat acest memorandum. Liviu Dragnea este cel care a confirmat existenţa lui, într-un interviu la Antena 3. El a spus atunci că Guvernul a iniţiat mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Imediat, preşedintele Iohannis a reacţionat vehement, anunţând că Executivul nu are atribuţii în politica externă. Poziţia preşedintelui a fost susţinută de Comisia Europeană printr-un comunicat de presă în care sublinia unitatea Uniunii Europene pe această temă şi arăta că statutul oraşului Ierusalim trebuie întâi agreat între Israel şi Palestina.

A urmat vizita lui Dăncilă şi Dragnea în Israel. Potrivit comunicatelor oficiale de la Guvern şi Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a vorbit cu premierul israelian Netanyahu despre mutarea ambasadei. Vizita a fost amendată de Klaus Iohannis pentru lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte obiectivele şi agenda. Mai mult, Iohannis a acuzat-o ieri pe Viorica Dăncilă că nu a avut un mandat de la el pentru a discuta chestiuni de politică externă. Replica a venit de la Liviu Dragnea, care a spus joi seară la Antena 3 că “n-am avut și n-o să am niciodată înțelegeri secrete cu nimeni” şi a făcut o acuzaţie extrem de gravă, spunând că “afirmațiile lui Iohannis au o doză de antisemitism.

Scandalul BNR. Pe fondul atacurilor dure şi continue ale lui Liviu Dragnea, Vioricăi Dăncilă şi altor lideri PSD la adresa Băncii Naţionale a României, preşedintele Iohannis a anunţat luni, 23 aprilie, că i-a invitat pe premier şi pe guvernatorul BNR la discuţii de mediere. La o zi distanţă, Antena 3 a prezentat presupuse stenograme ale discuţiei dintre Iohannis şi Dăncilă, din care reieşea ca Dăncilă l-ar fi refuzat pe şeful statului. Antena 3 a prezentat pe surse presupusele stenograme ale dialogului telefonic Iohannis – Dăncilă. Joi, Iohannis a dezminţit stenogramele, spunând că ele “arata ce şi-ar fi dorit PSD-iştii să se fi discutat decât ce s-a discutat”.

Cu toate aceste înţepături, pentru astăzi era programată o întâlnire preşedinte – premier pe tema BNR, după ce Iohannis se intâlnise deja cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Întâlnirea a fost însă anulată de premierul Dăncilă, care a anunţat cu puţin timp înainte de ora 11.00, ora întâlnirii, că nu mai merge la Cotroceni. La ora 11.00, preşedintele a anunţat într-o scurtă declaraţie de presă că îi cere demisia premierului Dăncilă.

Tăierea atribuţiilor preşedintelui. Coaliţia condusă de Liviu Dragnea i-a luat deja preşedintelui unele prerogative (numirea la şefia ANCOM), i-a diminuat drastic implicarea în numirile din Justiţie (legile care au trecut deja pe la Curtea Constituţională şi se apropie de momentul promulgării) şi se pregăteşte să îl scoată complet din procedura de numire a şefilor la SRI, SIE şi STS prin modificarea legilor siguranţei.

Ultima fază, umilirea președintelui. Prin toate declarațiile, gesturile și inițiativele din Parlament, PSD nu s-a limitat doar la tăierea atribuțiilor prezidențiale ci a trecut la nivelul cel mai de jos al politicii: umilirea publică a șefului statului, aruncarea în derizoriu a funcției prezidențiale și nesocotirea Consituției și a deciziilor CCR pe tema atribuțiilor de politcă externă. A fost ultima eroare majoră, care l-a scos pe Klaus Iohannis, vom vedea dacă pentru moment, din apatie.

Nu este clar însă ce urmează și dacă președintele are un plan B. Dacă nu se întâmplă nimic după această solicitare ultimativă și Viorica Dăncilă nu demisionează, acțiunea în forță a președintelui Klaus Iohannis riscă să se întoarcă tot împtriva lui. Va fi perceput ca un președinte lipsit de autoritate dacă nu poate impune demisia unui premier despre care spune cu subiect și predicat că nu face față funcției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...