Rusia: 120 de milioane de euro, descoperiți în apartamentul unui înalt oficial anticorupție

Rusia: 120 de milioane de euro, descoperiți în apartamentul unui înalt oficial anticorupție

Mai mult de 120 de milioane de euro în bancnote au fost descoperiți în apartamentul unui înalt oficial anticorupție în Rusia, oficial care a fost plasat în detenție provizorie pentru "corupție de proporții", au anunțat autoritățile ruse, informează luni AFP.

Foto: crimerussia.ru

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat luni asigurări că președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la caz, subliniind că lupta anticorupție este "un proces multiform și dificil".

Dmitri Zaharcenko, responsabil al unui departament al agenției ruse de luptă împotriva infracțiunilor economice, agenție afiliată Ministerului de Interne, a fost plasat sâmbătă în detenție provizorie, fiind acuzat de "corupție de proporții" și de abuz de putere.

Anchetatorii au descoperit vineri, într-un apartament ce aparținea unor apropiați ai săi și în mașina sa, bancnote care însumau peste 120 de milioane de euro, în devize diferite.

Mass-media ruse au difuzat fotografii cu sute de teancuri de bancnote puse în cutii de carton și în saci de plastic.

Potrivit unor surse apropiate serviciilor de securitate, citate de Novaia Gazeta, arestarea lui Zaharcenko este legată de cea a liderului mafiot Zahar Kalașov, supranumit "Șarko Tânărul", în urmă cu câteva luni.

Mai mulți responsabili ai Comitetului de Anchetă rus, însărcinat cu principalele investigații în domeniul criminalisticii în Rusia, au fost deja arestați în iulie, fiind suspectați că au închis ochii la activitățile acestui lider mafiot în schimbul unei mite de un milion de dolari.

La rândul său, Zaharcenko a dezmințit, în timpul audierii sale de sâmbătă de la tribunal, orice legătură cu crima organizată, dând asigurări că banii descoperiți nu-i aparțin, însă refuzând că clarifice proveniența lor.

Potrivit Novaia Gazeta, acești bani ar proveni de fapt de la o deturnare de peste 350 de milioane de euro din destructurarea băncii Nota, închisă în noiembrie 2015 de Banca Centrală a Federației Ruse.

Arestările spectaculoase pentru corupție ale unor înalți responsabili ruși s-au multiplicat în ultimele luni, înscriindu-se, potrivit experților, în cadrul unei reorganizări a serviciilor de securitate, aflate uneori în conflict între ele.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu