Rusia a extins campania de teroare? 17 scrisori cu explozibili sau ochi de animale au fost trimise ambasadelor ucrainene din Europa

Rusia a extins campania de teroare? 17 scrisori cu explozibili sau ochi de animale au fost trimise ambasadelor ucrainene din Europa

O serie de misiuni diplomatice ucrainene din Uniunea Europeană au primit pachete care conțin ochi de animale în ceea ce Kievul a descris vineri drept o „campanie de teroare bine planificată”.

Mai multe scrisori-bombă au ajuns la ambasadele ucrainene din Europa

Anunțul Ministerului de Externe ucrainean a venit după ce un agent de securitate de la ambasada din Madrid a fost rănit ușor miercuri, deschizând o scrisoare-bombă adresată ambasadorului prin poștă, determinând Kievul să consolideze securitatea în misiunile sale.

Ambasadele țării distruse de război din Ungaria, Țările de Jos, Polonia, Croația, Italia și Austria precum și consulatele generale din Napoli și Cracovia și consulatul din Brno au primit pachetele „sângeroase”, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Oleg Nikolenko.

17 scrisori conținând explozibili sau ochi de animale au fost trimise diplomaților ucraineni din Europa, potrivit ministrului de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, relatează CNN. „Această campanie are scopul de a semăna frica”, i-a spus Kuleba lui Matthew Chance de la CNN, într-un interviu exclusiv, acordat la Kiev, vineri. Au existat 17 ambasade care au primit fie scrisori-bombă, fie scrisori aparent cu bombă, fie pachete conținând ochi de vaci sau porci, a adăugat el. Reporterului CNN i s-a arătat o imagine cu una dintre pachetele care conținea globul ocular al unui porc așezat în interiorul unui plic căptușit.

„A început cu o explozie la ambasada Ucrainei în Spania”, a spus Kuleba. „Dar ceea ce a urmat după această explozie a fost mai ciudat și aș spune chiar bolnav”. Kuleba s-a referit la explozia de miercuri de la ambasada Ucrainei din Madrid, care s-a soldat cu rănirea ușoară a unui angajat ucrainean. Acesta se ocupa de corespondența adresată ambasadorului țării în Spania. Oficialii spanioli au declarat joi că o scrisoare-bombă a fost trimisă și premierului săptămâna trecută, și o alta ambasadei SUA.

Pachetele erau „înmuiate într-un lichid de o culoare caracteristică și aveau un miros corespunzător”, a spus el. „Examinăm sensul acestui mesaj”.

„Avem motive să credem că o campanie bine planificată de teroare și intimidare a ambasadelor și consulatelor ucrainene este în desfășurare”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba în declarație.

Autorităţile ucrainene nu vor fi intimidate, a adăugat el.

„Vom continua să lucrăm eficient pentru victoria Ucrainei”, a spus Kuleba.

În urma corespondențelor suspecte, Ucraina și-a plasat toate posturile diplomatice de pretutindeni sub o securitate sporită. Consulatul Ucrainei din Brno, un oraș din sud-estul Republicii Cehe, a fost evacuat pentru scurt timp vineri, după ce a primit un pachet suspect care conținea țesut animal, a precizat poliția cehă într-un tweet, vineri.

Când a fost întrebat cine crede că se află în spatele scrisorilor, Kuleba a spus pentru CNN: „Mă simt tentat să spun, să numesc imediat Rusia, pentru că în primul rând trebuie să răspunzi la întrebarea, cine beneficiază?”. „Poate că acest comportament terorist este răspunsul rusesc la oroarea diplomatică pe care am creat-o pentru Rusia pe arena internațională, și așa încearcă ei să riposteze, în timp ce pierd bătăliile diplomatice reale una după alta”. Ministrul ucrainean a spus că fie Rusia este direct responsabilă, fie cineva „care simpatizează cu cauza rusă încearcă să răspândească frica”. „Concluzia va fi trasă de anchetatori, dar cred că aceste două versiuni au cel mai mult sens”. Kuleba a cerut anterior guvernelor străine să garanteze o protecție maximă a instituțiilor diplomatice ucrainene, în conformitate cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice.

Pe lângă pachetele suspecte, Nikolenko a spus că intrarea în reședința ambasadorului din Vatican a fost vandalizată, iar Ambasada Ucrainei în Kazahstan a primit o amenințare cu bombă, care ulterior nu a fost confirmată. Nikolenko a mai declarat că Ambasada Ucrainei în Statele Unite a primit o scrisoare cu o fotocopie a unui articol critic despre Ucraina. Majoritatea plicurilor au fost trimise din interiorul Europei, a adăugat el. Poliția cehă a postat pe Twitter că vineri consulatul ucrainean din Brno și împrejurimile sale, inclusiv o grădiniță, au fost evacuate. După ce a verificat un pachet suspect, poliția a declarat că nu conține explozibili, adăugând că nu deține informații care să indice că persoanele de la consulat sau din vecinătatea acestuia sunt în pericol. „Analiza inițială sugerează că pachetul conținea țesut animal. O analiză detaliată va fi efectuată acum în laboratoare”, a scris poliția pe Twitter.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990