Rusia a „îngropat” miliarde în „piramidele” inutile din Ucraina

Rusia a „îngropat” miliarde în „piramidele” inutile din Ucraina

Contrar declarațiilor oficialilor despre „liniile roșii”, Kremlinul s-a dovedit a fi neputincios în fața formațiunilor pro-ucrainene care trec în liniște granița în regiunea Belgorod, deși numai în această regiune au fost cheltuite pentru apărare cel puțin 10 miliarde de ruble. În regiunile de graniță ale Rusiei și Belarusului există o „linie Wagner”, o „linie Surovikin” și chiar o „linie Hrenin”. Încă din toamna anului trecut, partea rusă a făcut o cantitate enormă de lucrări de inginerie, dar unele zone fortificate seamănă mai mult cu proiecte de reducere a fondurilor bugetare. Cu toate acestea, chiar și dacă elimini furtul din tot acest tablou, experiența istorică – de la Marele Zid Chinezesc și meterezele romane până la liniile Maginot și McNamara – pune la îndoială oportunitatea unei astfel de construcții.

  • O analiză The Insider (în rusă – AICI , în engleză – AICI )

Linii de apărare rusești

Una dintre întrebările dezbătute pe larg cu privire la incursiunile în regiunea Belgorod ale formațiunilor armate aliniate cu Ucraina, și anume Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) și Legiunea Rusiei Libere (LSR), se referă la modul în care luptătorii lor au reușit să treacă de linia de apărare construită anterior în regiune.

Anterior, grupurile subversive afiliate RDK s-au infiltrat cu succes în regiunea Briansk, unde autoritățile au stabilit, de asemenea, „puncte de sprijin ale liniei de apărare” și le-au prezentat cu mândrie lui Andrei Turceak, secretarul general al partidului Rusia Unită și prim-vicepreședinte al Consiliului Federației, în inspecției făcute de către oficialul de la centru.

Printre altele, politicianul spunea atunci că „progresele realizate în regiunea Briansk pot fi pe bună dreptate caracterizate ca fiind remarcabile. Granița a fost întărită într-o asemenea măsură încât până și cel mai mic șoarece s-ar chinui ca să treacă”.

Cu toate acestea, în câteva săptămâni, luptătorii RDK s-au aventurat în satele de graniță Sușani și Lubeceani, au înregistrat un videoclip de propagandă acolo și s-au întors în siguranță pe teritoriul ucrainean.

Structurile defensive sunt construite de-a lungul întregii „vechi” granițe ruso-ucrainene și dincolo. Imaginile recente din satelit, care prezintă fortificațiile ridicate de ruși în teritoriile ocupate ale Ucrainei, i-au captivat pe observatorii conflictului. Deosebit de izbitoare sunt tranșeele neîntrerupte care se întind pe 70 de kilometri de la periferia Melitopolului până la satul Marinivka de lângă Primorsk, pe malul Mării Azov.

Amploarea tranșeelor, situate direct pe coasta Mării Negre în Crimeea, și liniile de bariere de beton din peninsulă, sunt uluitoare. De exemplu, în satul Vitino, tranșee și rânduri de „piramide” antitanc din beton (cunoscute și sub denumirea de „dinți de dragon”) pot fi văzute chiar pe plajă. Aranjamente similare de „piramide” au fost instalate în mai multe rânduri pe Istmul Ak-Monai, legând Peninsula Kerci cu restul Crimeei.

Imagine din satelit a fortificațiilor rusești din Vitino (Crimeea)
/ The Washington Post

Potrivit serviciilor britanice de informații militare, Rusia a construit, din vara lui 2022, unul dintre cele mai extinse sisteme de fortificații observate în ultimele decenii, foarte probabil de la al Doilea Război Mondial încoace. Aceste fortificații nu sunt prezente doar pe primele linii, ci se extind și în zonele din spate și de-a lungul „vechii” granițe ruso-ucrainene. Dăruirea excepțională investită în stabilirea liniilor defensive pe termen lung, plasarea lor strategică și configurațiile alese oferă perspective valoroase asupra strategiei comandamentului rus și asupra priorităților predominante în conflictul în curs cu Ucraina.

Pe baza evaluărilor disponibile, unele dintre liniile de apărare, cum ar fi cele din regiunile Briansk și Belgorod, par a fi complet ineficiente, posibil reprezentând întreprinderi suspecte orchestrate de administrațiile locale. Structurile de apărare din Crimeea și regiunea Lugansk pot avea o anumită semnificație militară, dar în primul rând în viitorul îndepărtat. Pozițiile organizate strategic și bine echipate din regiunile Herson și Zaporijia reprezintă cu adevărat o provocare formidabilă pentru Forțele Armate ale Ucrainei (FAU).

Ce construiesc rușii și cum

Având o perspectivă cuprinzătoare asupra eforturilor părții ruse, imaginea de ansamblu pare oarecum contradictorie. Pe de o parte, ei au executat fără îndoială cel mai ambițios proiect de construcție a fortificațiilor văzut în Europa în ultimii 70 de ani. A fost stabilit cu meticulozitate un sistem cuprinzător de structuri inginerești, cuprinzând mai multe linii și adaptat caracteristicilor geografice ale terenului. Această rețea extinsă se întinde pe aproape 1.000 km, acoperind o suprafață de aproximativ 100.000 km².

Imagine din satelit a fortificațiilor rusești din Novofedorivka (regiunea Zaporijia)
Capella Space / Reuters

Cea mai extinsă rețea de fortificații a fost înființată în sudul regiunii Zaporijia și este concepută pentru a proteja „podul de uscat” către Crimeea.

O configurație tipică a apărării inginerești rusești în regiune cuprinde următoarele componente:

  • tranșee antitanc
  • tranșee în zig-zag
  • „dinți de dragon”
  • arici antitanc din metal
  • garduri de sârmă ghimpată
  • câmpuri de mine
O configurație tipică a liniilor de apărare rusești în regiunile Zaporijia și Herson
Nacho Catalán / El País

Pe teritoriul controlat de ruși din regiunea Zaporijia, departe de linia frontului imediat, se pare că au fost construite structuri de apărare pentru a înconjura cele mai mari orașe.

Analistul OSINT, Pasi Paroinen, a publicat o analiză cuprinzătoare a unei porțiuni specifice (Kopani – Robotino – Tokmak) în care forțele ucrainene sunt angajate în prezent într-un contraatac. Prin intermediul imaginilor din satelit, Paroinen a ilustrat sistemul organizat de fortificații și zone fortificate. Forțele ruse au stabilit o apărare stratificată care se întinde pe aproximativ 30 de kilometri, ajungând aproape până la Tokmak, orașul însuși fiind pregătit pentru o apărare cuprinzătoare. Analistul Rob Lee subliniază că obiectivul unor astfel de fortificații nu este acela de a crea o apărare impenetrabilă, ci mai degrabă de a împiedica forțele ucrainene să transforme o pătrundere tactică într-una strategică, oferindu-le astfel rușilor timpul necesar pentru a desfășura întăriri.

În regiunea Herson a fost înființată o rețea la fel de extinsă de linii de apărare, care a fost denumită „Linia Surovikin”, ca tribut adus lui Serghei Surovikin, fostul comandant și actualmente comandant adjunct al forțelor ruse din Ucraina. Aceste structuri de apărare au fost construite strategic, de-a lungul granițelor naturale și a rutelor vitale. Una peste alta, analiștii occidentali recunosc că forțele inginerești ruse își îndeplinesc, în general, responsabilitățile cu competență.

Sistemul de fortificații de apărare de pe teritoriul regiunii Herson, ocupat de trupele ruse / The New York Times

Dimpotrivă, unele dintre liniile construite sunt în mod evident menite în scopuri demonstrative, dacă nu în întregime simbolice. În special, acestea includ linia Wagner din regiunea Luhansk, linia Aksenov din Crimeea și liniile din regiunile Kursk, Briansk și Belgorod. În zonele din spate ale regiunii Luhansk, au fost ridicate bariere substanțiale de obstacole antitanc din beton în apropierea orașelor Popasna, Lisiceansk și Sievierodonețk. Aceste structuri, conform evaluărilor, au fost probabil construite de către Wagner, mai degrabă decât de forțele de inginerie, motiv pentru care au fost numite de către mass-media Linia Wagner. Spre nordul regiunii Lugansk, linia de apărare se extinde de-a lungul traseului Svatove-Kreminna, ajungând aproape până la fosta graniță ruso-ucraineană.

În nordul peninsulei Crimeea, în partea sa cea mai îngustă, au fost construite linii mai puțin complicate și elaborate de tranșee și șanțuri antitanc. Serghei Aksenov, „șeful” Crimeei, a declarat, la mijlocul lunii martie 2023, că aceste linii de fortificație fac zadarnică orice încercare de „de-ocupare” făcută de Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU). Cu doar o lună înainte, Akseonov se gândea să organizeze tururi ale liniilor de apărare în cazul în care se dovedeau a fi redundante.

Mai mult, Belarus, care este aliatul de facto al Rusiei în războiul în curs cu Ucraina, întreprinde anumite eforturi pentru a-și consolida apărarea. În special, au apărut imagini din satelit care înfățișează construcția de fortificații în regiunea Gomel, care au fost numite Linia Hrenin în onoarea ministrului Apărării, Viktor Hrenin.

Un aspect demn de remarcat se referă la înființarea structurilor defensive în regiunile Briansk, Kursk și Belgorod. Cea mai remarcabilă poveste se învârte în jurul „liniei de fortificații” Belgorod.

În octombrie 2022, mass-media a difuzat următoarea știre: Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a anunțat că autoritățile locale pun în aplicare măsuri de protecție. Într-un câmp deschis, au fost instalate două rânduri de blocuri de beton în formă de piramidă. Astfel de structuri sunt de obicei utilizate ca bariere anti-tanc.

Cu toate acestea, ceea ce descriau ei cu un astfel de patos era aranjarea unor rânduri de piramide de beton (foto jos), denumite în mod obișnuit „dinții de dragon” sau „dinți Wagner” în regiunea Belgorod, într-un câmp gol. Cu toate acestea, o astfel de linie de apărare nu ar reprezenta un obstacol semnificativ pentru tancuri, vehicule grele de luptă ale infanteriei sau vehicule blindate de transport de trupe. După cum au subliniat experții militari ruși la acea vreme, aceste „piramide” ar putea, în cel mai bun caz, să împiedice temporar o camionetă care transportă un grup de sabotaj și recunoaștere.

Sursa: Telegram

În plus, este de remarcat faptul că linia a fost inițial construită nu direct la granița cu Ucraina, ci la o oarecare distanță de aceasta. Drept urmare, luptătorii RDK, de exemplu, au putut să intre în Novaia Tavoljanka sau în satele din districtul Graivoron fără prea multe piedici. Guvernatorul Viaceslav Gladkov a recunoscut în mod deschis că obiectivul principal al structurilor de protecție, în mod surprinzător, nu era acela de a proteja locuitorii, ci mai degrabă de „a ne trezi inamicii”. În consecință, numeroase așezări au fost lăsate în fața liniei de apărare destul de simbolice, mai degrabă decât în spatele acesteia.

Conform reglementărilor, instalarea „dinților de dragon” a impus ca aceștia să fie aranjați în minim șase rânduri, legați prin fire sau, de preferință, așezați pe o bază de beton. În plus, șanțuri antitanc de doi metri adâncime și cinci metri lățime urmau să fie săpate la un unghi care să asigure ca pereții să rămână intacți. Urmau să fie înființate câmpuri de mine antitanc și antipersonal, era necesară supravegherea aeriană continuă cu drone sau înființarea de posturi de observare și trebuiau să fie disponibile suficiente forțe de rezervă pentru desfășurare imediată, în cazul unei încercări de pătrundere.

În plus, blocajele rutiere erau esențiale, cum ar fi amplasarea de tetrapozi grei din beton, forțând vehiculele inamice să navigheze prin câmpurile minate pentru a-i ocoli. Este de remarcat faptul că o cerință a fost de asemenea și un camuflaj adecvat al pozițiilor, care însă nu a fost realizat. Datorită imaginilor din satelit, chiar și cercetătorii de date deschise au reușit să genereze hărți relativ detaliate ale liniilor de apărare rusești (1, 2, 3).

Linia din regiunea Belgorod constă din câteva rânduri de piramide și tranșee de beton. Cu toate acestea, fără prezența soldaților, artileriei, sistemelor de control și echipamentelor de supraveghere, aceste structuri se dovedesc a fi ineficiente. Dacă ar fi o încercare serioasă de a construi o linie de apărare complet operațională, cu forță de muncă și resurse, apare imediat întrebarea: de unde ar proveni personalul și resursele necesare?

O imagine meme de pe rețelele sociale: „În stânga sunt bariere antitanc rusești. În dreapta sunt adevărate bariere antitanc”.
@noclador

Cu toate acestea, au fost aduse critici și cu privire la linia Surovikin. În martie 2023, autorii controversatului canal de Telegram, DSRG Rusici, au remarcat următoarele neajunsuri:

  • Linia este construită pe baza unor hărți învechite și nu ia în considerare terenul, în anumite zone.
  • Solul excavat din șanțurile antitanc este folosit pentru a crea terasamente mari, obstrucționând din poziții sectoarele de tragere și observare.
  • Tranșeele-adăpost au tavane slabe, formate dintr-un singur strat de scânduri acoperite cu pământ.
  • Tranșeele nu au șanțuri de drenaj sau gropi de apă.
  • Lipsesc drumuri de pământ bine întreținute de-a lungul liniei pentru a facilita circulația vehiculelor și transportul (sau evacuarea) persoanelor.

Dintr-o perspectivă mai largă, investirea de timp și resurse semnificative în construirea unui sistem cuprinzător de fortificații de apărare implică o acceptare implicită a trecerii la apărarea strategică și adoptarea tacticilor tradiționale de război pozițional, cu accent pe uzura forțelor inamice. Este evident că Statul Major al Forțelor Armate Ruse nu anticipează apărarea teritoriilor ocupate fără a se baza în mare măsură pe liniile extinse de fortificații. Este de remarcat faptul că majoritatea lucrărilor de construcție, după cum indică imaginile din satelit, au avut loc după noiembrie 2022, când trupele ruse s-au retras din Herson.

Costul

În decembrie 2022, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Coordonator privind nevoile Forțelor Armate Ruse, prim-ministrul Mihail Mișustin a anunțat că 34 de miliarde de ruble (407.320.000 USD) au fost alocate, sub formă de subvenții, regiunilor limitrofe cu Ucraina. Mișustin a declarat că aceste fonduri erau destinate „dezvoltării infrastructurii, construcției de fortificații și frunizării de echipamente inginerești”.

În timpul unei reuniuni ulterioare a Consiliului Coordonator, din 31 martie, Mișustin a spus: „De asemenea, este important să continuăm construcția de fortificații de-a lungul liniilor de desfășurare a trupelor. Cele mai multe dintre ele au fost deja complet echipate. În plus, sunt în curs de desfășurare construcția și reechiparea unor bastione noi și suplimentare pentru Serviciul de Grăniceri”.

În martie 2023, Departamentul Construcțiilor din regiunea Kursk a încheiat două contracte de stat, evaluate la un total de 3,2 miliarde de ruble (38.336.000 USD), cu Corporația de Dezvoltare a Regiunii Kursk, pentru construcția de structuri de fortificații. Cu toate acestea, natura și amplasarea exactă a acestor structuri rămâneau neclare, deoarece specificațiile tehnice nu erau prevăzute în ofertele afișate pe portalul achizițiilor guvernamentale. La scurt timp după ce jurnaliştii au descoperit contractele, informaţiile referitoare la acestea au fost înlăturate. Pe baza fotografiilor disponibile, se pare că fortificațiile din Kursk sunt un sistem de puncte de tragere camuflate.

Situația cu linia Aksenov din Crimeea este și mai complicată. Potrivit lui Serghei Aksenov, construcția structurilor de apărare în partea de nord a peninsulei a fost inițiată de el personal, în interesul apărării teritoriale. Cu toate acestea, este greu de văzut ceva dincolo de simpla absorbție a fondurilor, în spatele tranșeelor care au fost săpate în Evpatoria și în alte zone de stațiuni de-a lungul coastei. În viitorul previzibil, este puțin probabil ca FAU să poată desfășura operațiuni la scară largă care să implice o debarcare maritimă. Chiar dacă ar avea loc un astfel de scenariu, tranșeele situate direct pe plajă nu ar fi eficiente în prevenirea unei debarcări.

Potrivit politologului și expertului militar Pavel Luzin, construcția de linii defensive în vechile regiuni rusești este ghidată în primul rând de interesele întreprinderilor locale, mai degrabă decât de considerente militar-strategice: „Fabricile locale de beton armat și ciment, care sunt adesea legate de oficialii regionali, sunt implicate în procesul de construcție. Cum aceste fabrici se poate să se fi confruntat cu o scădere a comenzilor în timpul războiului, construcția liniilor defensive ar putea servi ca mijloc de absorbție a fondurilor bugetare”.

„Piramidele” din beton armat au costuri diferite în funcție de factori precum gradul betonului (acest factor este cu adevărat important), dimensiunea și alți parametri. Acestea variază de la 5.000 la 16.000 de ruble (60 – 192 USD) fiecare. În plus, există cheltuieli suplimentare de livrare. De exemplu, în regiunea Briansk, costul de livrare a fost estimat la 5.000 de ruble (60 de dolari) pe bucată, în timp ce „piramida” în sine costă între 7.000 și 8.000 de ruble (84 de dolari până la 96 de dolari).

O secțiune a liniei Wagner
RIA FAN

Conform calculelor The Moscow Times, echiparea unui kilometru de bariere antitanc cu o mie de piramide pe patru rânduri necesită o investiție semnificativă. La un preț minim de 5.000 de ruble (60 USD) per piramidă de beton, costul pentru un kilometru s-ar ridica la 5 milioane de ruble (60.000 USD). Această estimare nu include cheltuielile pentru transport, instalare, excavare și alte fortificații și structuri inginerești.

În cazul construcției liniei de apărare în regiunea Briansk, au fost necesari încă 12.000 de metri cubi de cherestea. Companiile locale de cherestea au furnizat acest cherestea gratuit.

În regiunea Belgorod, construcția liniei de apărare a început inițial ca parte a Liniei Wagner. Cu toate acestea, ulterior, autoritățile locale au preluat proiectul și l-au redenumit pentru a evita împărțirea finanțării cu entitățile lui Prigojin. Aproximativ 10 miliarde de ruble (120 de milioane de dolari) au fost cheltuite pentru proiect, rapoartele indicând implicarea a 4.200 de persoane și 680 de vehicule, la un moment dat în timpul procesului de construcție.

În anumite locații, în special în zonele din spate, se pare că unele linii de apărare sunt construite în primul rând în scopuri simbolice. Serviciul rus al BBC a raportat că în regiunea Luhansk, „piramidele” au fost comandate să fie făcute din tipuri mai puțin durabile de beton și pur și simplu au fost aruncate în câmp. În ciuda riscurilor asociate, costurile de transport pentru aceste piramide încă erau considerabile, variind de la 15.000 la 20.000 de ruble (180 – 240 USD) pe bucată. Având în vedere costul ridicat, nu este surprinzător faptul că până și figuri Z precum Igor Girkin (cunoscut și ca Strelkov/Runov) se referă la linia Surovikin drept Linia Fabergé, atrăgând atenția asupra costurilor sale exorbitante de construcție.

Vor ajuta liniile de apărare la respingerea ofensivei FAU?

Experiența istorică a arătat că faptul de a te baz exclusiv pe liniile defensive nu este suficient pentru a asigura o apărare fiabilă. Cu toate acestea, unii experți susțin că eforturile extinse de fortificare ale comandanților ruși indică adaptarea cu succes la sarcinile defensive. Se poate conveni că prezența fortificațiilor și a sistemelor de obstacole stratificate reflectă un nivel ridicat de planificare pe termen lung.

Cu toate acestea, menținerea și susținerea unei rețele atât de vaste de tranșee, bariere de beton, fortărețe și adăposturi ar necesita resurse substanțiale. Este puțin probabil ca toate forțele și resursele necesare să fi fost inițial luate în considerare în respectivele planuri.

Pentru a controla eficient doar un kilometru dintr-o linie de apărare fortificată, ar fi nevoie de minimum 100-120 de oameni, neluând în calcul și operatorii de drone, personalul de artilerie, unitățile de sprijin și altele. Prin urmare, pentru o acoperire adecvată a graniței dintre regiunile Kursk și Belgorod cu Ucraina ar presupune aproximativ 80-95.000 de oameni.

Un sistem de apărare rusească lângă aeroportul Berdiansk (regiunea Zaporijia)
Maxar / Financial Times

Este posibil ca scopul inițial din spatele construcției extinse de linii de apărare să fi fost transmiterea unui mesaj politic clar Ucrainei, precum și părților interesate, din Rusia și Occident, demonstrând hotărârea de a apăra cu orice preț teritoriile ocupate în prezent.

Liniile de apărare bine construite, din regiunile Zaporijia și Herson, vor împiedica în mod semnificativ avansarea FAU și vor oferi timp pentru mobilizarea rezervelor și organizarea unei contraofensive. Cu toate acestea, fără suport logistic adecvat, personal, echipament și pregătire pentru a respinge ofensivele inamice, este posibil ca aceste linii de apărare să își îndeplinească funcția prevăzută.

În ceea ce privește regiunile de graniță Briansk, Belgorod și Kursk, fondurile investite acolo par să fi fost irosite. Linia din aceste zone nu are o structură de apărare coerentă, iar fortificațiile sunt în prezent ocupate de militari obișnuiți în loc de grăniceri. Consumabilele sunt asigurate de voluntari. Ar fi mai eficient să fie strămutați locuitorii din zonele aflate în raza de acțiune a artileriei ucrainene și să fie desfășurate forțe de reacție rapidă extrem de mobile, echipate cu tehnologie avansată de control la frontieră.

O istorie a eșecului: de la Marele Zid Chinezesc la linia McNamara

De-a lungul istoriei militare, au existat numeroase exemple de structuri de apărare la scară largă. Unul dintre cele mai renumite exemple este Marele Zid Chinezesc, întins pe mii de kilometri. Cu toate acestea, în ciuda grandorii sale, masivul zid de apărare nu s-a dovedit extrem de eficient în obiectivul său principal de a respinge invaziile din partea triburilor nomade din nord, deoarece China a fost cucerită periodic de către acestea.

Un model similar poate fi observat în ceea ce privește meterezele barierei romane. În special, Zidul lui Hadrian și Zidul lui Antonin din Marea Britanie (care au inspirat descrierea lui George Martin despre Zid, în seria epică „A Song of Ice and Fire”, pe care s-a bazat seria Game of Thrones) au descurajat cu succes incursiunile majore ale forțelor „barbare” din nord, dar nu au fost impermeabile la breşe. Cu toate acestea, încorporarea de movile de pământ, ziduri și structuri fortificate a devenit un „standard de aur”, larg recunoscut, pentru fortificațiile de graniță.

La începutul secolului al XX-lea, au apărut linii formidabile de fortificații din beton, care încorporează diverse elemente defensive. Acestea includeau cuiburi de mitralieră, tuneluri, poziții de artilerie, zone extinse de sârmă ghimpată, mine și rețele complicate de tranșee. În timpul Primului Război Mondial, germanii au construit impresionanta linie Hindenburg, numită asftel după feldmareșalul Paul von Hindenburg. Au folosit o mulțime de resurse, printre care 500.000 de tone de rocă și moloz, 100.000 de tone de ciment și 12.500 de tone de sârmă ghimpată. În septembrie 1918, în urma pregătirii intensive cu artilerie și ajutate de apariția unor tancuri în număr semnificativ pe front, forțele aliate au reușit să străbată linia Hindenburg în câteva zile.

Afiș cu un soldat francez în fața liniei Hindenburg, pe o hartă (evidențiat cu roșu).
Biblioteca Congresului, Washington, D.C. (cph 3f03935)

În perioada dintre cele două războaie mondiale, majoritatea țărilor europene s-au angajat în construirea propriilor linii de apărare, făcându-i pe unii cercetători să se refere la această eră drept „febra fortificării”. Totuși, în cea mai mare parte, aceste linii de apărare nu au jucat un rol semnificativ în timpul operațiunilor de luptă efective.

O excepție notabilă este războiul sovieto-finlandez, unde Linia Mannerheim, numită astfel după feldmareșalul Karl Gustav Mannerheim, este adesea menționată. Propaganda sovietică a legat ofensiva de iarnă nereușită din 1939-1940 de sistemul de fortificații din porțiunea finlandeză a Istmului Carelia. Cu toate acestea, acum se știe că nu a existat un lanț continuu de fortificații pe termen lung sub formă de linie, iar fortificațiile existente aveau neajunsuri notabile în execuția lor tehnică. Principalele dificultăți cu care s-a confruntat Armata Roșie au fost atribuite unor factori mai practici.

În URSS însăși, construcția Liniei Stalin a fost în curs de la sfârșitul anilor 1920. În 1940-1941 i s-a adăugat Linia Molotov. Aceste linii constau din structuri fortificate, buncăre de beton și poziții de artilerie echipate. Linia Molotov a fost situată de-a lungul noii granițe dintre URSS și Germania în urma împărțirii Poloniei în 1939, în timp ce Linia Stalin trecea de-a lungul vechii granițe. Se crede că atacul german din 1941 a lăsat neterminată linia Molotov și a dus la abandonarea parțială a liniei Stalin. În cel mai bun caz, aceste linii de apărare au reușit să întârzie cu câteva luni avansul german către Moscova.

Similar altor linii de apărare ale epocii sale, linia Maginot, din Franța, numită astfel după ministrul de război, André Maginot, a urmat un model similar. Proiectul de construcție a durat 10 ani și a presupus eforturi imense, inclusiv excavarea a 12 milioane de metri cubi de pământ, turnarea a 1,5 milioane de metri cubi de ciment și furnizarea a 150.000 de tone de oțel, la un cost de aproape 4 miliarde de dolari în banii de azi. Cu toate acestea, atunci când armata germană și-a lansat ofensiva, în 1940, i-au trebuit doar șase săptămâni ca să învingă și să ocupe Franța. În ciuda faptului că fusese salutată drept un „miracol al ingineriei militare”, linia Maginot nu a reușit în cele din urmă să oprească avansul german, deși a forțat comandamentul german să întreprindă manevre îndrăznețe și riscante.

Reprezentare artistică a funcționării din interior a liniei Maginot
ADAGP / Paris – Musée de l’Armée

Cu toate acestea, germanii înșiși au comis aceeași greșeală. Ei au investit resurse semnificative și forță de muncă în construirea diferitelor linii de apărare, cum ar fi Rampartul Atlantic de-a lungul coastei europene, Linia Siegfried în vestul Germaniei și Linia Gustav în sudul Italiei. În ciuda acestor fortificații formidabile, Aliații au executat cu succes operațiunile de debarcare și au obținut victoria.

În unele cazuri, liniile de apărare au fost inutile și fără să fi fost necesar un atac direct. Un exemplu în acest sens este Zidul Alpin al lui Mussolini, un sistem masiv de fortărețe montane construite pe parcursul a aproape 20 de ani de-a lungul granițelor de nord ale Italiei, în regiunea Alpilor, care se întinde pe aproximativ 2.000 de kilometri. Cu toate acestea, Zidul Alpin s-a dovedit ineficient.

Ca o contramăsură pentru Zidul Alpin al Italiei, Linia Rupnik a fost construită în Iugoslavia la sfârșitul anilor 1930, numită astfel după generalul Leon Rupnik. Cu toate acestea, linia era programată să fie finalizată până în 1947, așa că atunci când a început invazia germană, orice apărare s-a dovedit imposibilă. Ulterior, fortificațiile au fost demolate pentru a recupera metale valoroase. Deși, după al Doilea Război Mondial, natura războiului s-a schimbat, liniile de apărare au continuat să-și demonstreze inutilitatea.

La apogeul Războiului din Vietnam, americanii aveau un plan de a închide traseul Ho Chi Minh pentru forțele insurgente, folosind un sistem avansat de apărare cunoscut sub numele de Linia de barieră McNamara, numită astfel după secretarul Apărării, Robert McNamara. Această inițiativă a fost dezvoltată în 1966 și s-a bazat pe utilizarea pe scară largă a senzorilor electronici, supraveghere aeriană, mine aeriene, lovituri de precizie cu muniție inteligentă și se prevedea că va necesita un buget anual de 1 miliard de dolari. Din cauza cheltuielilor sale exorbitante, printre alte motive, linia McNamara nu a fost niciodată implementată așa cum se prevăzuse inițial. Până în 1969, a fost considerată nereușită, iar în 1973, Statele Unite și-au retras trupele din Vietnam.

Linia Bar-Lev, construită de israelieni între 1968 și 1969, a fost o serie de fortificații ridicate de-a lungul malului estic al Canalului Suez. S-a extins pe 160 de kilometri și a fost numită astfel după șeful de stat major al IDF, Chaim Bar-Lev. Costul total al construirii liniei s-a ridicat la 300 de milioane de dolari. Intenția Israelului era de a crea un sistem de apărare care i-ar fi luat armatei egiptene câteva zile pentru a o trece. Cu toate acestea, în timpul războiului din 1973, egiptenii au reușit să distrugă barierele de nisip în doar câteva ore, folosind jeturi de apă de la pompe.

Aceste cazuri ilustrează un aspect mai larg al faptului că liniile statice de apărare, indiferent de resursele financiare alocate, timpul și efortul investit în ele, pot fi depășite printr-o lovitură suficient de puternică sau prin ingeniozitatea inamicului.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat