Rusia a învățat din din greșeli costisitoare și schimbă tactica câmpului de luptă

Rusia a învățat din din greșeli costisitoare și schimbă tactica câmpului de luptă

Forțele Moscovei rămân inegale. Dar, în timp ce se pregătesc pentru contraofensiva ucraineană, au îmbunătățit disciplina, coordonarea și sprijinul aerian, prefigurand un război în schimbare.

Soldați ruși în Ucraina Foto Profimedia

Echipa de soldați ieșise din vehiculul blindat ucrainean de doar câteva minute, când dinspre linia copacilor din fața lor au izbucnit focuri de armă rusești. Cele cateva zeci de soldați, trimiși să întărească un tranșeu, au fost sub gloanțe ore întregi.

„N-am văzut niciodată atât de mult foc, din atâtea poziții”, a povestit un soldat într-un raport de misiune obținut de The New York Times.

Un soldat ucrainean a fost ucis și nouă au fost răniți în bătălia care a avut loc în martie, lângă orașul ucrainean Bahmut. Trupele ruse, se spune în raport, au arătat un „nivel ridicat de pregătire și echipament”.

Ambuscada a făcut parte dintr-o operațiune răbdătoare și disciplinată, care a fost în contrast cu tacticile rusești dezordonate care au marcat o mare parte din primul an de război, care a început în februarie 2022. A fost o demonstrație mortală că armata rusă învăța din greșelile sale și se adaptează la tacticile ucrainene pe care le subestimase inițial.

Coloanele blindate rusești, de exemplu, nu se mai grăbesc în zonele în care pot fi rapid deteriorate sau distruse

Rusia a câștigat teren la începutul războiului cu puterea sa de foc. Interviurile cu 17 soldați ucraineni, un prizonier de război rus, ofițeri, luptători străini și oficiali occidentali, precum și o trecere în revistă a documentelor și videoclipurilor, arată că, în ultimele luni, câștigurile Kremlinului, în special la Bahmut, au venit în parte din datorită unei serii de adaptări.

Coloanele blindate rusești, de exemplu, nu se mai grăbesc în zonele în care pot fi rapid deteriorate sau distruse. Trupele folosesc mai des drone și atacă pentru a găsi tranșee ucrainene înainte de a lovi. Iar grupul mercenarilor Wagner a demonstrat capacitatea de a depăși apărătorii ucraineni cu o combinație de tactici îmbunătățite.

Pe măsură ce își începe mult așteptata contraofensivă, Ucraina este bine înarmată, susținută de tehnologie de comunicare îmbunătățită și de armament american și european.

Dar forțele Moscovei și-au îmbunătățit apărarea, coordonarea artileriei și sprijinul aerian, punând în aplicare o campanie care ar putea arăta foarte diferit față de primele zile ale războiului. Aceste îmbunătățiri, spun oficialii occidentali, cel mai probabil vor face din Rusia un adversar mai dur, mai ales că luptă defensivă. Această întorsătură defensivă este departe de planul inițial al Rusiei pentru o invazie pe scară largă și o înfrângere a Ucrainei.

Cu siguranță, de-a lungul unei linii de front de aproximativ 900 de kilometri, abilitățile militare ale Rusiei rămân inegale. Deținuții din închisoare au devenit parte a operațiunilor sale, mai ales la Bahmut, în ciuda lipsei lor de pregătire. Dependența din ce în ce mai mare a Kremlinului de dronele „kamikaze” sau de bombe cu planare reflectă o lipsă de muniție la fel de mult ca o schimbare strategică inovatoare.

„Ei încearcă să găsească posturi de comandă din spate ale companiilor, brigăzilor și să le distrugă de la distanță mare pentru a perturba cât mai mult posibil comunicarea dintre unități”, a spus Graf, un comandant al unității de drone din Ucraina. În mare parte, forțele aeriene ruse și-au adaptat tacticile și munițiile, inclusiv bombele cu planare, pentru a ataca forțele ucrainene fără a-și risca aeronavele.

Oficialii americani recunosc că tactica rusă s-a îmbunătățit. Dar acei oficiali cred, pe baza rapoartelor de informații despre câmpul de luptă, că succesul din Bahmut a fost în mare parte din cauza dorinței Wagner de a arunca prizonierii în luptă, indiferent de costul vieților.

Dar soldații de la sol au văzut că se întâmplă altceva. Soldații ucraineni care au luptat la Bahmut spun că luptătorii profesioniști ai Wagner au coordonat focul terestre și de artilerie asupra pozițiilor ucrainene, apoi i-au depășit rapid folosind echipe mici.

Pe măsură ce teritoriul deținut de ucraineni s-a micșorat la câteva blocuri, de exemplu, forțele ruse au pisat cu artileria o clădire deținută de ucraineni. La câteva momente după ce s-au retras, trupele ruse se aflau înăuntru.

„Ucrainenii pur și simplu nu au putut ține pasul”, a spus un soldat al unei legiuni străine. Pentru a contracara strategia Rusiei, forțele ucrainene au minat clădirile, detonându-le în timp ce se retrăgeau.

Dar priceperea într-un domeniu sau în timpul unei misiuni nu este extinsă încă la scară largă. Și oficialii americani spun că, deși Rusia și-a adaptat tactica, trupele sale în general nu devin mai sofisticate.

Cei mai experimentați soldați ruși au murit la începutul războiului. Cei care luptă astăzi, inclusiv forțele mai puțin instruite mobilizate recent, se luptă să conducă operațiuni ofensive și să coordoneze mișcările marilor unități militare. Iar tancurile rusești, care au suferit pierderi semnificative pe parcursul anului 2022, sunt acum adesea reținute din prima linie pentru a fi folosite ca un fel de artilerie.

„Nu au suficiente tancuri în acest moment”, a spus Graf. „Nu au suficientă artilerie pentru a crea un baraj de foc.”

„Au schimbat tactica în ultimele șase luni”

Schimbarea tacticii rusești poate fi văzută atât din supravegherea cu drone, cât și din adâncurile unui tranșeu ucrainean.

În apropierea orașului Svatove, ocupat de ruși, din est, Ruslan Zubariev, un soldat ucrainean care folosește indicativul Predator, a spus că rușii au folosit tactici de manual pentru a încerca să spargă linia lui de tranșee în februarie.

„Au schimbat tactica în ultimele șase luni”, a spus el, descriind un atac care se baza pe un anumit grad de strategie nu doar pe forță brută.

Timp de patru zile, bombardamentele rusești au distrus frunzișul pentru a dezvălui pozițiile ucrainene. Apoi au înaintat cu un transportor blindat de trupe flancat de aproximativ o duzină de soldați.

Dar, a spus Zubariev, rușii nu au suficiente informații despre locațiile tranșeelor ​​ucrainene. În bătălia care a urmat, pe care a filmat-o, Zubariev, în vârstă de 21 de ani, a reușit să oprească aproape singur asaltul rusesc.

„Au făcut totul perfect”, a spus el. „Dar ceva nu a mers pentru ei. Nu au suficiente informații, ca întotdeauna.”

În jurul orașului de est Kreminna, unde forțele ruse au săpat tranșee după ce au fost împinse înapoi în nord-est în septembrie, ambele părți lansează pe rând mici operațiuni ofensive într-un fel de dans.

„Ambele părți încearcă să demonstreze inamicului că acum vom avansa”, a spus Graf. „Și nimeni nu este sigur cine o va face sau unde se va face.”

Rușii au construit trașee în stil Vietnam

În jurul Bahmut, Ucraina a câștigat teritoriu în ultimele zile.. Forțele ruse pierde oameni încercând să apere orașul care stă într-un fel de castron. Trupele ruse au apelat la foști deținuți, o tactică folosită pentru prima dată de Wagner, pentru a săpa tranșee, potrivit unui soldat rus recent capturat, care era fost deținut.

Tranșeele rusești s-au dovedit adesea mai bine construite decât ale ucrainenilor, au spus soldații Kievului. Raportul misiunii din martie spunea că buncărele sunt asemănătoare cu „găuri de păianjen în stil Vietnam” și „atât de adânci încât să fie nedetectabile de dronă”.

Astfel de poziții defensive vor pune provocări formidabile, a spus un oficial american, și este prea devreme pentru a judeca dacă Ucraina le poate depăși. Apărarea rusă este dispusă în straturi și, în ciuda lunilor de eșecuri și pierderi, a dat dovadă de hotărâre de a continua lupta.

Apărarea antiaeriană a Rusiei rămâne periculoasă, la fel ca și abilitățile rușilor de a bloca comunicațiile radio și dronele. Pe măsură ce forțele ucrainene avansează, trupele vor fi mai expuse atacului aerian rusesc.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat