Rusia a lansat 122 de rachete și 36 de drone asupra Ucrainei, cel mai mare atac aerian de la începutul războiului

Rusia a lansat 122 de rachete și 36 de drone asupra Ucrainei, cel mai mare atac aerian de la începutul războiului

Rusia a lansat în cursul nopții de vineri 122 de rachete și zeci de drone asupra regiunilor ucrainene, au declarat responsabili militari, ucigând cel puțin 22 de civili în ceea ce un oficial al forțelor aeriene a declarat că a fost cel mai mare atac aerian de la începutul războiului, relatează AP .

Bloc lovit în Odessa Foto EPA-EFE

Forțele aeriene ucrainene au interceptat majoritatea rachetelor balistice și de croazieră și a dronelor de tip Shahed, a anunțat șeful armatei ucrainene, Valerii Zalujnîi.

Comandantul Forțelor Aeriene Mikola Oleșciuk, a scris pe canalul său oficial Telegram că a fost „cel mai masiv atac aerian” de la invazia la scară largă a Rusiei, în februarie 2022.

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, este cel mai mare atac aerian după cel din noiembrie 2022, când Rusia a lansat 96 de rachete împotriva Ucrainei. Anul acesta, cel mai important atac, cu 81 de rachete, a fost pe 9 martie, arată documentarea forțelor aeriene.

Oficialii și analiștii occidentali au avertizat recent că Rusia și-a limitat loviturile cu rachete de croazieră în ultimele luni, într-un efort aparent de a acumula stocuri pentru lovituri masive în timpul iernii, în speranța de a frânge spiritul ucrainenilor.

Luptele de-a lungul liniei frontului sunt în mare parte împotmolite de vremea rece, după ce contraofensiva de vară a Ucrainei nu a reușit să facă progrese semnificative de-a lungul liniei de contact de aproximativ 1.000 de kilometri.

Oficialii ucraineni au îndemnat aliații occidentali să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva unor atacuri aeriene precum cel de vineri. Apelurile lor au venit pe măsură ce semnele de oboseală față de război pun sub presiune eforturile de a menține nivelul sprijinului de care are nevoie Kievul.

„Aceste atacuri de amploare asupra orașelor din Ucraina arată că (președintele rus Vladimir) Putin nu se va opri în fața a nimic pentru a-și atinge scopul de a eradica libertatea și democrația", a scris premierul britanic Rishi Sunak pe platforma de socializare X, fostul Twitter. „Trebuie să fim alături de Ucraina în continuare - atât timp cât va fi nevoie".

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a scris că amploarea atacului ar trebui să trezească oamenii față de nevoile continue ale Ucrainei.

„Astăzi, milioane de ucraineni s-au trezit la sunetul puternic al exploziilor. Mi-aș dori ca aceste sunete de explozii din Ucraina să poată fi auzite în întreaga lume. În toate marile capitale, sediile centrale și parlamentele care dezbat în prezent continuarea sprijinului pentru Ucraina", a scris el pe X.

Peste 100 de răniți

Cel puțin 128 de persoane au fost rănite și un număr necunoscut de persoane au fost îngropate sub dărâmături în timpul asaltului care a durat aproximativ 18 ore, au declarat oficialii ucraineni. Printre clădirile despre care s-a raportat că au fost avariate în întreaga Ucraină se numără o maternitate, blocuri de locuințe și școli.

În Boiarka, un oraș din apropierea Kievului, resturile unei drone doborâte au căzut pe o casă și au provocat un incendiu.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele Kremlinului au folosit o mare varietate de arme, inclusiv rachete balistice și de croazieră.

„Astăzi, Rusia a folosit aproape toate tipurile de arme din arsenalul său”, a anunțat Zelenski pe X.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene Iurii Ihnat a declarat că Rusia „se pare că a lansat în atac tot ce are”, cu excepția rachetelor Kalibr lansate de pe submarin.

Atacul aerian care a început joi și a continuat pe parcursul nopții a lovit șase orașe, inclusiv capitala Kiev, precum și alte zone din est până în vest și din nord până în sud, potrivit autorităților.

Relatări despre morți și pagube au venit din întreaga țară.

Cinci persoane au fost ucise și 20 rănite în orașul Dnipro, din estul țării, unde patru paciente ale unei maternități au fost salvate dintr-un incendiu, au declarat autoritățile.

În Odesa, pe coasta sudică, căderea unor resturi de drone a provocat un incendiu la o clădire rezidențială cu mai multe etaje, potrivit șefului regiunii, Oleh Kiper. Două persoane au fost ucise și 15, inclusiv doi copii, au fost rănite în cursul atacului din Odesa, a precizat el.

Primarul orașului Liov (vest), Andrii Sadovii, a declarat că o persoană a fost ucisă și opt rănite, iar trei școli și o grădiniță au fost avariate în urma unui atac cu drone în regiune.

Câteva zeci de rachete au fost lansate spre Kiev în timpul nopții, peste 30 dintre ele fiind interceptate, a declarat Serhii Popko, șeful administrației militare din Kiev. Atacul a declanșat un incendiu la un depozit din districtul Podil din capitală, unde cinci persoane ar fi fost scoase din dărâmături. Trei persoane au fost ucise în capitală.

În nord-estul Ucrainei, primarul din Harkov, Ihor Terejov, a declarat că orașul a fost supus la cel puțin trei valuri de atacuri aeriene în timpul nopții, care au inclus lansări de rachete S-300 și Kh-21. O persoană a fost ucisă și cel puțin nouă au fost rănite, au declarat oficialii.

Rusia a lansat 158 de rachete și drone asupra Ucrainei

Rușii au folosit 158 ​​de mijloace aeriene în timpul atacului masiv asupra Ucrainei, inclusiv rachete de diferite tipuri și drone de atac, Ucraina reușind să doboare 27 de drone Shahed și 87 de rachete de croazieră, a relatat Ukrainska Pravda .

„Cel mai mare atac aerian care a avut loc vreodată. La 29 decembrie, 114 din 158 de ținte aeriene au fost doborâte. Mulțumim tuturor pentru eforturile lor de luptă! Au fost salvate multe vieți! Vom riposta! Vom birui!”, a transmis comandantul forțelor aeriene ucrainene Mikola Oleșciuk.

Zalujnîi a spus că rușii au atacat infrastructura critică și instalațiile industriale și militare și Au fost observate un total de 36 de UAV-uri de atac Shahed-136/131.

În jurul orei 03:00, rușii au lansat avioane strategice – bombardiere Tu-95MS. Un total de 18 avioane au decolat în jurul orei 06:00, lansând cel puțin 90 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555/Kh-55.

Rușii au folosit bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 din regiunea Kursk în jurul orei 05:00, aceste bombardiere trăgând 8 rachete de croazieră Kh-22/Kh-32 către regiunile nordice și centrale.

În același timp, rușii au lovit Harkovul cu rachete ghidate antiaeriene S-300. În total, rușii au lansat cel puțin 14 rachete balistice - S-300/S-400/Iskander-M din Crimeea ocupată, precum și regiunile Kursk și Belgorod ale Federației Ruse.

La ora 06:30, cinci avioane de luptă MiG-31K au lansat cinci rachete aerobalistice Kh-47M2 Kinjal din regiunea Astrahan.

În plus, rușii au lansat 4 rachete antiradar Kh-31P și un Kh-59 din aeronavele tactice Su-35.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?