Rusia a lansat cu succes telescopul spaţial Spektr-RG

Rusia a lansat cu succes telescopul spaţial Spektr-RG

Rusia a lansat cu succes propriul său telescop spaţial, sâmbătă, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, instrument ce va înlocui pe orbită modelul precedent ce s-a defectat în luna ianuarie, transmite AFP.

Racheta portantă Proton-M a fost lansată cu succes pentru a plasa pe orbită telescopul Spektr-RG, conform imaginilor publicate de Agenţia Spaţială Rusă Roskosmos.

Această lansare a fost prevăzută iniţial pentru data de 21 iunie, însă a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Spektr-RG urmează să fie plasat în punctul Lagrange 2 dintre Pământ şi Soare, punct în care atracţia gravitaţională a celor două corpuri cosmice se anulează reciproc, iar telescopul îşi va putea face observaţiile cu un minim consum de combustibil pentru menţinerea poziţiei.

Conform Roskosmos, Spektr-RG urmează să detecteze şi să transmită date despre peste 100.000 de roiuri galactice, 3 milioane de găuri negre supermasive, zeci de mii de regiuni galactice active în care se aprind noi stele etc.

Construit în cadrul unei colaborări cu Germania, telescopul Spektr-RG va înlocui radiotelescopul Spektr-R (RadioAstron), supranumit şi "Hubble al Rusiei", cu care Roskosmos a anunţat că a pierdut comunicarea în luna ianuarie.

Lansat pe orbită în 2011, radiotelescopul Spektr-R era folosit mai ales pentru cercetarea găurilor negre, a stelelor neutronice şi a puternicelor câmpuri magnetice ale acestor obiecte cosmice.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria