Rusia a lansat în premieră o rachetă antinavă supersonică în Marea Neagră

Rusia a lansat în premieră o rachetă antinavă supersonică în Marea Neagră

Flota rusă a testat în premieră o rachetă antinavă supersonică în Marea Neagră. Racheta a fost lansată de crucişătorul purtător de rachete „Moscova” („Moskva”), în cadrul unor manevre militare, informează Moscow Times.

Conform ministerului rus al Apărării, racheta a fost lansată către o ţintă aflată „în capătul celălalt” al Mării Negre, fără a preciza exact locul.

Imaginile difuzate de către armata rusă prezintă doar momentul lansării rachetei. Oficialii militari ruşi susţin că o epavă, care juca rolul de navă-ţintă, a fost lovită de rachetă la 100 de secunde după lansare, imagini care lipsesc însă din clipul video.

„Aceste rachete sunt motivul pentru care crucişătorul nostru este numit «ucigaşul de portavioane»”, a declarat un corespondent militar aflat la faţa locului.

„Crucişătorul Moscova al flotei ruseşti din Marea Neagră a lansat pentru prima oară în istoria recentă o rachetă Vulcan în această mare, cu ajutorul sistemului lansator de rachete Bazalt”, s-a arătat într-un mesaj postat pe Twitter de ministerul rus al Apărării.

Racheta Vulkan P-100 reprezintă o versiune îmbunătăţită a rachetei P-500 Bazalt, proiectată în epoca sovietică. Racheta antinavă Vulkan are o rază de 800 de kilometri, comparativ cu raza de 550 de kilometri a rachetei Bazalt.

Rusia a anunţat zilele trecute începerea unor exerciţii militare de amploare în Crimeea şi în Marea Neagră, la care participă peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare, pe fondul tensiunilor cu Ucraina din cauza creşterii prezenţei militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană.

NATO a calificat drept „nejustificată” intenţia Rusiei de a închide diverse sectoare ale Mării Negre pentru aceste manevre militare navale, în ceea ce Alianţa consideră a fi „un model mai larg de comportament destabilizator” rusesc în regiune. Concomitent, Marea Britanie a anunţat că va trimite în Marea Neagră un distrugător şi o fregată antisubmarin şi că are pregătite avioane F-35, lansabile de pe portavionul „HMS Queen Elizabeth” aflat în Marea Mediterană.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre Antene, Radu Tudor și servicii...

2 „Și mie îmi place p...a ta, ador sexul oral și fanteziile sexuale”

3 Așa o fi?

4 Ea este cea mai bună „influenceră” din România...

5 Și ea este moștenitoarea unei părți din averea lui Țiriac