Rusia a pierdut 4.000 de soldați în bătălia pentru Avdiivka, susține Ucraina. Evaluarea serviciilor britanice de informații

Rusia a pierdut 4.000 de soldați în bătălia pentru Avdiivka, susține Ucraina. Evaluarea serviciilor britanice de informații

Rusia a angajat probabil părți din cel puțin opt brigăzi în luptele pentru capturarea orașului Avdiivka, iar forțele care operează acolo au suferit probabil unele dintre cele mai mari rate de pierderi din 2023, se arată în ultimul raport al Ministerului britanic al Apărării, publicat la 28 octombrie, potrivit New Voice of Ukraine.

Armata rusa a suferit pierderi mari încercând să cucerească Adviivka FOTO PROFIMEDIA

„Aceste elemente au suferit probabil unele dintre cele mai mari rate de pierderi ale Rusiei din 2023 până acum”, au scris analiștii britanici.

O brigadă din armata rusă poate include între 2.000 și 8.000 de soldați, potrivit informațiilor din surse deschise.

Pe de altă parte, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a afirmat la 28 octombrie că pierderile rusești în luptele de la Avdiivka se ridică la aproximativ 4.000 de soldați, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța cu o zi înainte că Rusia a pierdut cel puțin o brigadă încercând să captureze orașul.

Cifra a fost oferită de Umierov în contextul convorbirii telefonice pe care a avut-o cu omologul său american Lloyd Austin, secretarul american al apărării, cu care a avut discuții despre continuarea asistenței militare și despre pregătirile pentru următoarea reuniune în format Ramstein, precum și despre situația actuală de pe front.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a precizat că discuția dintre Rustem Umierov și Lloyd Austin s-a axat pe asistența militară actuală a SUA pentru Ucraina pe fondul agresiunii rusești, pe planurile pentru următoarea reuniune a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, dar și pe evoluția situației de pe front.

„Cei doi lideri s-au angajat să rămână în contact strâns", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comunicatul ucrainean precizează că Umierov i-a împărtășit omologului său american cele mai recente informații de pe câmpul de luptă, inclusiv situația luptelor de lângă Avdiivka.

El a mai spus că pierderile rusești lângă Avdiivka au ajuns deja la aproximativ 4.000 de soldați.

„Livrările suplimentare de ATACMS ne vor permite să țintim mai eficient infrastructura militară și posturile de comandă aflate în spatele liniilor inamice din teritoriile ucrainene ocupate”, a transmis ministerul ucrainean al apărării în comunicatul citat.

SUA au anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 150 de milioane de dolari pentru Ucraina la 26 octombrie 2023.

Totodată, în ultima evaluare a situației de pe câmpul de luptă Ministerul britanic al Apărării a precizat că bloggerii militari ruși (de obicei bloggeri naționaliști, pro-război) au „avut critici dure la adresa tacticilor militare în cadrul operațiunii".

Blogerii militari ruși au criticat în mai multe rânduri performanțele slabe ale Rusiei pe câmpul de luptă și aparenta incapacitate de a apăra teritoriul rusesc de atacurile ucrainene.

Aceasta reprezintă o dilemă din ce în ce mai mare, a subliniat Ministerul britanic al Apărării, în condițiile în care „liderii politici cer confiscarea și mai multor teritorii, dar armata nu poate genera acțiuni ofensive eficiente la nivel operațional”.

Într-o actualizare, vineri, Statul Major General ucrainean a declarat că armata „menține cu fermitate apărarea și provoacă pierderi semnificative" trupelor rusești, adăugând că acestea nu renunță la încercările lor de a înconjura orașul, potrivit Reuters.

Avdiivka, situat la aproximativ 25 km de Donețkul ocupat de ruși, este înconjurat de teritorii controlate de ruși la nord, est și sud, doar vestul fiind liber pentru ca trupele Kievului să se reaprovizioneze și să evacueze soldații.

Orașul, care găzduiește o vastă cocserie, este atacat încî din 2014, când a izbucnit conflictul dintre Ucraina și forțele separatiste susținute de Rusia. Vitali Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat că atacurile reînnoite ale Rusiei pentru capturarea orașului sunt cele mai importante din 2014 încoace.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat