Rusia a pierdut o cincime din flota sa de la Marea Neagră în ultimele 4 luni

Rusia a pierdut o cincime din flota sa de la Marea Neagră în ultimele 4 luni

Flota Rusiei de la Marea Neagră încheie anul într-o notă proastă. „Nu au observat că în ultimele 4 luni 20% din flota rusă de la Marea Neagră a fost distrusă”, a scris marți secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, pe reațeua socială X, fostă Twitter.

„Dominația Rusiei în Marea Neagră a fost acum pusă sub semnul întrebării", a comentat Shapps.

Shapps a făcut aceste observații în timp ce republica un videoclip cu un atac ucrainean asupra unei nave rusești de debarcare într-un port de la Marea Neagră care a avut loc marți.

Ucraina crede că a reușit să avarieze încă o navă odată cu atacul asupra navei de desant Novocerkassk din portul Feodosia, Crimeea.

„Avem nevoie de informații suplimentare din Feodosia despre toate țintele afectate. Este foarte probabil ca o altă navă să fi fost avariată, deoarece totul în infrastructura portuară este aproape“, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sudic, Nataliya Humenyuk.

Primele imagini din satelit ale portului Feodosia, realizate în după-amiaza zilei de 26 decembrie, confirmă declarațiile purtătorului de cuvânt al forțelor armate ucrainene, Natalia Humenyuk, potrivit cărora, în urma atacului asupra uriașei nave de debarcare Novocherkassk, o altă navă din apropiere a fost avariată și parțial scufundată, potrivit Radio Europa Liberă.

După analizarea imaginilor și a fotografiile din satelit, Europa Liberă a reușit să afle din surse deschise, că nava în cauză era una veche de antrenament, UTS-150.

Dar Radio Europa Liberă subliniază că fotografiile publicate în această după-amiază, realizate în portul Feodosia, arată că nu a mai rămas aproape nimic din Novocerkassk. Pagubele atât de mari ar fi putut fi cauzate de faptul că o încărcătură de explozibili a detonat pe navă.

Există informații contradictorii despre numărul victimelor. Serghei Aksyonov, oficialul impus de Moscova în Crimeea, susține că ar fi vorba despre un mort și doi răniți, în timp ce departamentul local al Ministerului rus pentru Situații de Urgență a raportat un mort și patru răniți,

Mai mulți marinari ruși ar fi dați dispăruți după atacul ucrainean, potrivit unor surse rusești, citate de Meduza.

Potrivit unor informații neoficiale, o parte din echipajul navei se afla la bord în momentul exploziei. Nu se știe dacă vreunul dintre ofițeri și marinari a reușit să părăsească Novocerkassk înainte ca muniția să explodeze. Echipajul navei este format din 98 de persoane.

Canalul de Telegram Astra, citat de Meduza, a relatat miercuri dimineață că la bordul navei se aflau 77 de marinari: 33 dintre ei ar fi fost dați dispăruți și 19 răniți. Nu există o confirmare oficială a acestor cifre. Rusia de obicei nu oferă date exacte despre pierderile suferite.

Clădirea gării Feodosia, care se află chiar pe digul orașului, a suferit pagube semnificative în urma atacului aerian din timpul nopții.

Clădirea Galeriei Naționale de Artă Ivan Aivazovski și monumentul pictorului instalat în fața acesteia nu au fost vizibil avariate, deși se află la doar o sută de metri mai departe de port decât clădirea gării.

Rusia a atacat gara din Herson

Armata ucraineană a reușit să scufunde Novocerkassk la a doua încercare. În martie 2022, nava se afla în portul Berdiansk, ocupat de ruși, unde a fost atacată de rachete ucrainene. Atunci, nava de debarcare a fost avariată și cel puțin trei marinari de la bord au fost uciși. În cadrul aceluiași atac, armata ucraineană a reușit să scufunde o altă navă de debarcare a Flotei Mării Negre, Saratov.

Forțele Militare Navale ucrainene au estimat că Rusia a pierdut 15 nave în Mările Neagră și Azov din 20 februarie 2022, iar alte 12 au fost avariate.

Ca răspuns, Rusia a atacat gara din Herson unde se afla un tren de evacuare a civililor. Ministrul de Interne, Ihor Klimenko, a raportat că la momentul atacului de amploare asupra orașului, aproximativ 140 de civili se aflau în gară, așteptând plecarea trenului de evacuare. Un ofițer de poliție a murit, în timp ce alți doi polițiști și doi civili au fost răniți, potrivit acestuia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?