Rusia a trimis soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad, susține Lituania

Rusia a trimis soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad, susține Lituania

Moscova a adus soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad după ce o parte a unităților militare staționate anterior au fost trimise să lupte în Ucraina, a dezvăluit într-un interviu cu o publicație locală ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.

Enclava Kaliningrad este considerată o regiune importantă strategic pentru Rusia FOTO SHUTTERSTOCK

Acesta spune că personalul militar trimis în Ucraina nu a revenit încă în Kaliningrad. Totuși, capacitățile militare pe care le are Rusia în enclava situată între Lituania și Polonia rămân o amenințare pentru țara sa.

Poate că nivelul de amenințare se schimbă, dar asta nu înseamnă că a devenit inexistent. Am observat că la un moment dat contingentul din regiunea Kaliningrad s-a diminuat, fiindcă ei au retras anumite unități armate sau, cum le spun ei, grupuri tactice de batalion, pe care le-au creat și le-au trimis în Ucraina. Acestea nu au mai revenit. Au fost în schimb înlocuite cu recruți mobilizați”, a spus ministrul lituanian al Apărării.

Anušauskas a mai dezvăluit că Rusia a transferat și o cantitate de echipament din Kalingrad în Ucraina și totuși „vedem că enclava Kailingrad este precum un portavion de nescufundat al Rusiei în regiune - este încă acolo”.

Are capabilități, are arme nucleare tactice, chiar lângă Lituania. Uneori amenință și Lituania”, a subliniat acesta.

După ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor, pe 21 septembrie, Lituania a anunțat că pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă.

Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în apropierea granițelor noastre (regiunea Kaliningrad), forța de reacție rapidă a Lituaniei este pusă în alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a scris el pe Twitter.

Capabilitățile militare ale Kalingradului

Înainte ca Rusia să decidă să-și extindă războiul din Ucraina, în Kaliningrad era staționată o forță de nu mai puțin de 12.000 de militari, dotată cu circa 100 de tancuri T-72, 200 de vehicule de luptă amfibii BTR, obuziere Msta-S, respectiv lansatoare de rachete BM-27 și BM-30.

Poziționat la granița vestică a Lituaniei, un stat NATO considerat printre cele mai slabe, Corpul al 11-lea era o manetă a unei posibile invazii a fostelor republici sovietice Lituania, Letonia și Estonia. Forța brută era dată de o forță terestră de 18.000 de oameni așteptând în vestul Rusiei la granița estică a statelor baltice.

Kaliningrad a fost în mod cert, din punct de vedere istoric, o zonă în care am fost foarte atenți la dinamica și la situația regională delicată", declara în iunie un oficial american din domeniul apărării.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au dat-o la ziar! / „Nu mai urla când faci sex!” / Anunțul pus pe ușa unui apartament din Turda

2 Ce ne așteaptă după ciclonul polar. Vreme siberiană în România: când se mai anunță căderi masive de zăpadă

3 Victor Pițurcă și șeful Romarm au fost reținuți de DNA

4 „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut” / Dezvăluiri fără perdea despre Putin făcute de Boris Johnson

5 Voi ce părere aveți? / Text controversat al psihiatrului-vedetă Gabriel Diaconu, care o apără pe doctorița șpăgară de la Suceava