Rusia a trimis soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad, susține Lituania

Rusia a trimis soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad, susține Lituania

Moscova a adus soldați mobilizați pentru a apăra enclava Kaliningrad după ce o parte a unităților militare staționate anterior au fost trimise să lupte în Ucraina, a dezvăluit într-un interviu cu o publicație locală ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.

Enclava Kaliningrad este considerată o regiune importantă strategic pentru Rusia FOTO SHUTTERSTOCK

Acesta spune că personalul militar trimis în Ucraina nu a revenit încă în Kaliningrad. Totuși, capacitățile militare pe care le are Rusia în enclava situată între Lituania și Polonia rămân o amenințare pentru țara sa.

Poate că nivelul de amenințare se schimbă, dar asta nu înseamnă că a devenit inexistent. Am observat că la un moment dat contingentul din regiunea Kaliningrad s-a diminuat, fiindcă ei au retras anumite unități armate sau, cum le spun ei, grupuri tactice de batalion, pe care le-au creat și le-au trimis în Ucraina. Acestea nu au mai revenit. Au fost în schimb înlocuite cu recruți mobilizați”, a spus ministrul lituanian al Apărării.

Anušauskas a mai dezvăluit că Rusia a transferat și o cantitate de echipament din Kalingrad în Ucraina și totuși „vedem că enclava Kailingrad este precum un portavion de nescufundat al Rusiei în regiune - este încă acolo”.

Are capabilități, are arme nucleare tactice, chiar lângă Lituania. Uneori amenință și Lituania”, a subliniat acesta.

După ce Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parțială a rezerviștilor, pe 21 septembrie, Lituania a anunțat că pune forța de reacție rapidă în stare de alertă maximă.

Deoarece mobilizarea militară a Rusiei va avea loc și în apropierea granițelor noastre (regiunea Kaliningrad), forța de reacție rapidă a Lituaniei este pusă în alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei”, a scris el pe Twitter.

Capabilitățile militare ale Kalingradului

Înainte ca Rusia să decidă să-și extindă războiul din Ucraina, în Kaliningrad era staționată o forță de nu mai puțin de 12.000 de militari, dotată cu circa 100 de tancuri T-72, 200 de vehicule de luptă amfibii BTR, obuziere Msta-S, respectiv lansatoare de rachete BM-27 și BM-30.

Poziționat la granița vestică a Lituaniei, un stat NATO considerat printre cele mai slabe, Corpul al 11-lea era o manetă a unei posibile invazii a fostelor republici sovietice Lituania, Letonia și Estonia. Forța brută era dată de o forță terestră de 18.000 de oameni așteptând în vestul Rusiei la granița estică a statelor baltice.

Kaliningrad a fost în mod cert, din punct de vedere istoric, o zonă în care am fost foarte atenți la dinamica și la situația regională delicată", declara în iunie un oficial american din domeniul apărării.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…