Rusia a trimis trupe de elită în sudul Ucrainei pentru a opri contraofensiva ucraineană. Moscova nu mai are rezerze operaționale

Rusia a trimis trupe de elită în sudul Ucrainei pentru a opri contraofensiva ucraineană. Moscova nu mai are rezerze operaționale

Rusia i-a trimis pe unii dintre cei mai buni parașutiști ai săi în luptă în sudul Ucrainei pentru a opri contraofensiva în desfășurare, spun rapoartele experților.

Militar rus al Forțelor Speciale Foto Profimedia

La începutul acestei săptămâni, elemente ale Diviziei 76 Aeropurtată au fost văzute în apropiere de Robotîne, un sat din prima linie din apropierea orașului Zaporojie, unde Ucraina a trecut prin apărarea rusă, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).

Un ofițer de rezervă ucrainean care scrie pe Twitter pe contul @Tatarigami_UA a fost unul dintre primii care a obervat că Divizia 76 Aeropurtată a fost transferată din sectorul Kreminna al frontului în cel de pe axa Robotîne-Tokmak-Melitopol.

„Potrivit doctrinei militare rusești, Divizia 76 este, cel puțin pe hârtie, parte a rezervei lor strategice, ceea ce subliniază cât de importantă este mutarea”, a scris acesta pe Twitter.

Motivul pentru care ofițerul ucrainean subliniază că unitatea este „cel puțin pe hârtie” una de rezervă ține de faptul că ea a fost pe front pentru o bună parte a războiului declanșat de Vladimir Putin anul trecut.

Divizia de Gărzi Aeropurtate a luptat în jurul Kievului în primele săptămâni ale războiului și există informații potrivit cărora ea ar fi participat la masacrul comis la Bucea împotriva civililor ucraineni.

După ce a fost retrasă din nord-estul Ucrainei, ea a fost transferată pe frontul din est și apoi înspre sud, unde în luna octombrie a anului trecut a încercat să oprească ofensiva ucraineană din regiunea Herson. Ea s-a întors din nou în est pentru operațiunile din jurul Kreminna de la începutul anului, înainte de a fi acum aruncată din nou în luptă în sudul Ucrainei.

Ultima oară când această unitate a fost trimisă la atac a fost în luna februarie, când ea a participat la ofensiva rusească pentru a stabiliza situația de pe frontul din jurul orașului Kreminna din regiunea Lugansk.

Elemente ale diviziei de elită 76 de asalt aerian au fost desfășurate în părți cheie ale Ucrainei pe tot parcursul conflictului.

Decizia Rusiei de a redistribui elemente ale acestor unități în sud sugerează că forțele ruse nu au rezerve operaționale considerabile, a spus ISW .

Divizia 76 este cea mai bună divizie a Rusiei și este „relativ proaspătă”, potrivit lui Rob Lee, analist la Institutul de Cercetare a Politicii Externe din Philadelphia.

Ucraina a susținut luni că a „eliberat” Robotîne, și are planuri de a continua să avanseze spre Marea Azov, unde își propune să împartă forțele ruse în două, informează Reuters .

Experții spun că în aproape toate zonele în care Forțele Armate ale Ucrainei desfășoară operațiuni contraofensive, există o forță de elită ruse. Mai mult, acetea trebuie să fie transferate dintr-un punct al frontului în altul, deoarece Ministerul rus al Apărării pur și simplu nu are alte rezerve.

Conform doctrinei militare ruse, Ministerul rus al Apărării se bazează pe forţele de asalt nu numai în timpul operaţiunilor ofensive, ci şi a celor defensive. Însă degradarea forțelor de asalt a slăbit capacitatea Federației Ruse de a desfășura operațiuni ofensive la scară largă.

Mai mult decât atât, Ministerul rus al Apărării are acum un deficit catastrofal de infanterişti. Această problemă a fost cea mai presantă de la începutul invaziei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?