Rusia: Acţiune penală împotriva Meta, care a decis să permită apeluri la violenţă împotriva unor ruşi

Rusia: Acţiune penală împotriva Meta, care a decis să permită apeluri la violenţă împotriva unor ruşi

Rusia a anunţat vineri că a început urmărirea în justiţie împotriva Meta pentru "apel la uciderea" de ruşi, după ce compania-mamă a Facebook şi Instagram şi-a "relaxat" reglementările privind mesajele violente referitoare la armata şi liderii Rusiei, relatează AFP şi Reuters.

Comitetul de anchetă rus a transmis într-un comunicat că "a fost iniţiată o acţiune penală în legătură cu apelurile ilegale la crime şi violenţă împotriva unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse din partea unor colaboratori ai companiei americane Meta, care deţine reţelele sociale Facebook şi Instagram".

Comitetul îl are în vedere în special pe Andy Stone, responsabil de comunicare la Meta, care a anunţat joi schimbarea regulilor de postare pe cele două platforme.

"Din cauza invaziei ruse în Ucraina, dăm dovadă de indulgenţă pentru formele de exprimare politică ce ar încălca în mod normal regulile noastre privind discursul violent, cum sunt moarte invadatorilor ruşi", a confirmat Andy Stone pentru France Presse, precizând că apelurile la violenţă împotriva civililor ruşi rămân interzise.

Parchetul rus a solicitat la rândul său ca Meta să fie clasificată "organizaţie extremistă" şi deci activităţile sale în Rusia să fie interzise, cerând între altele gigantului rus al telecomunicaţiilor Roskomnadzor să blocheze accesul la Instagram în Rusia, în timp ce Facebook deja nu mai este accesibilă din 4 martie.

Meta nu a reacţionat deocamdată.

În ce-l priveşte, înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului şi-a exprimat, vineri, preocuparea faţă de anunţul Meta privind exceptarea de la regulile privind suprimarea mesajelor ostile a celor referitoare la armata şi liderii ruşi.

Elizabeth Throssel, purtătoare de cuvânt a comisariatului, a explicat într-o conferinţă de presă la Geneva că "neclaritatea" care înconjoară acest anunţ "poate contribui, cu siguranţă, la discursuri de ură îndreptate împotriva ruşilor în general", ceea ce "ar fi foarte îngrijorător".AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante