Rusia acuză Ucraina că a otrăvit guvernatorii instalați de Moscova în două provincii ucrainene anexate

Rusia acuză Ucraina că a otrăvit guvernatorii instalați de Moscova în două provincii ucrainene anexate

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că Ucraina i-a otrăvit pe guvernatorii instalați de Moscova în regiunile ucrainene Herson si Lugansk, deși ambii erau încă în viață, potrivit Reuters .

Propagandă rusă în Herson. FOTO Profimedia

Într-un briefing difuzat online, Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina l-a otrăvit pe guvernatorul Lugansk , Leonid Pasechnik, numit de Moscova, în decembrie 2023, și pe șeful regiunii Herson , Vladimir Saldo, în august 2022.

Herson si Lugansk sunt două dintre cele patru provincii ucrainene pe care Rusia a declarat că le-a anexat în septembrie 2022, chiar dacă nu a controlat în totalitate niciuna dintre ele.

Informarea a precizat că, pe 5 decembrie, Pasechnik, un fost ofițer al serviciului de securitate ucrainean SBU devenit separatist pro-Rusia, „a fost otrăvit grav cu compuși fenolici". Acesta nu a oferit informații despre starea actuală a sănătății sale.

În aceeași informare, Ministerul precizează că Saldo, fost primar al orașului Herson și deputat pro-rus în parlamentul ucrainean, a fost spitalizat la 9 august 2022, cu simptome de otrăvire.

Ce spuneau autoritățile instalate de Rusia în Herson în 2022

În august 2022, autoritățile instalate de Rusia în Herson declaraseră că Saldo s-a îmbolnăvit, dar nu au spus că a fost otrăvit.

De atunci, Saldo a revenit în prim-planul public în partea controlată de Rusia a regiunii Herson.

De la invadarea sa de către Rusia în în februarie 2022, Ucraina a organizat o serie de atacuri împotriva oficialilor instalați de Moscova în părțile țării controlate de Rusia.

Mulți ei au fost uciși sau răniți în bombardamente și împușcături pe care Moscova le-a imputat Ucrainei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?