Rusia afirmă că a primit garanţiile dorite de la SUA că sancţiunile nu îi vor afecta cooperarea nucleară cu Iran

Rusia afirmă că a primit garanţiile dorite de la SUA că sancţiunile nu îi vor afecta cooperarea nucleară cu Iran

Rusia a dat asigurări marţi că a primit din partea Statelor Unite garanţii că sancţiunile care o vizează din cauza invadării Ucrainei nu îi vor afecta cooperarea cu Teheranul, o declaraţie ce pare să elimine un obstacol din calea relansării acordului din 2015 referitor la programul nuclear iranian, transmite AFP.

'Am obţinut garanţii scrise. Ele au fost incluse în acordurile de relansare a Planului comun de acţiune cuprinzător cu privire la programul nuclear iranian', a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său iranian Hossein Amir-Abdollahian, aflat într-o vizită la Moscova.

Potrivit lui Lavrov, viitoarea cooperare ruso-iraniană este asigurată, 'în special în ce priveşte proiectul său fanion, centrala nucleară de la Bushehr'.

Moscova fusese acuzată că doreşte să deraieze negocierile privind salvarea acordului nuclear după ce pe 5 martie ceruse garanţii americane că viitoarea sa cooperare cu Iranul în domeniul nuclear civil nu va fi afectată de sancţiunile ce i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei.

'Americanii încearcă în fiecare zi să spună că noi frânăm acordul, dar este o minciună', a declarat Lavrov, potrivit căruia 'acordul nu este aprobat definitiv în mai multe capitale, dar capitala rusă, Moscova, nu este una dintre ele'.

Ministrul rus a mai spus că s-a intrat 'în ultima linie dreaptă', chiar dacă semnarea unui compromis păruse iminentă de mai multe ori în ultimele săptămâni.

Eforturi cruciale sunt în curs pentru salvarea acordului din 2015 semnat la Viena de Iran cu SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania.

El viza împiedicarea Teheranului să se doteze cu bomba atomică - o intenţie negată permanent de Republica islamică -, dându-i dreptul la un program nuclear civil.

Acordul a permis ridicarea unor sancţiuni economice internaţionale aplicate Teheranului, în schimbul unor limite stricte pentru programul său nuclear.

În mai 2018, în mandatul preşedintelui Donald Trump, SUA s-au retras însă din acord şi au restabilit măsuri punitive care sufocă economia Iranului. În replică, acesta a încălcat o serie de restricţii la activităţile sale nucleare.

După instalarea la Casa Albă, Joe Biden a dorit revenirea Statelor Unite în acordul de la Viena, dar negocierile indirecte au fost dificile.AGERPRES


populare
astăzi

1 VIDEO Călin Georgescu începe să spună chestii din culise... De pildă, ce a vorbit cu Pahonțu, șeful SPP...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Această domnișoară a făcut 43 de milioane de dolari, într-un singur an

4 O nouă scorneală sau o pistă reală?

5 Asta ar fi o chestie tare pentru România, dacă se va materializa...