Rusia ameninţă Lituania după oprirea unor transporturi de mărfuri către Kaliningrad

Rusia ameninţă Lituania după oprirea unor transporturi de mărfuri către Kaliningrad

Lituania a oprit tranzitul pe teritoriul său al tuturor produselor supuse sancţiunilor aplicate de Uniunea Europeană (UE) împotriva Rusiei după lansarea invaziei din Ucraina. Printrele mărfurile interzise figurează cărbunele, metalele, materialele de construcţie şi echipamentele cu tehnologie avansată. Ori unica linie ferată din Rusia către Kaliningrd trece prin Lituania.

„Considerăm acest lucru ilegal. Situaţia e mai mult decât gravă, avem nevoie de o analiză serioasă în profunzime pentru a determina cum vom reacţiona”, a declarat luni Dmitri Peskov.

„Dacă, în viitorul imediat, tranzitul de mărfuri între Kalinigrad şi restul teritoriului Federaţiei Ruse prin Lituania nu va fi reluat în totalitate, Rusia îşi rezervă dreptul de a acţiona pentru a-şi apăra interesele naţionale”, a transmis, separat, MAE de la Moscova.

Potrivit guvernatorului Kaliningradului, interdicţia ar putea afecta până la jumătate din bunurile trimise în regiune.

Kaliningradul este în prezent un teritoriu al Rusiei care are graniţe doar cu Polonia şi Lituania, ambele membre NATO şi UE. În afară de transportul feroviar, regiunea mai este aprovizionată din Rusia prin intermediul unei conducte de gaz care, la fel ca şi calea ferată, trece pe teritoriul Lituaniei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...